Plastik ekstruderi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vidayı gösteren plastik ekstruderinin kesit resmi

Plastik ektruzyon ham plastiğin eritildiği ve sürekli bir profil olarak şekillendirildiği yüksek-hacımlı bir üretim prosesidir. Ekstruzyon ile boru/hortum, plastik fitil, çit, güverte korkuluğu, pencere profili, plastik filmler ve tabakalar, termoplastik kaplamalar ve kablo yalıtımı gibi ürünler üretilir.

Ekstruder plastik hammaddeyi eritme, karıştırma ve istenilen basınçla kullanıma verme işlemini yapan makinedir. PPRC, PE, PVC ve PEX benzeri hemen hemen her çeşit plastik ham maddeden ürün temini için en çok kullanılan makinelerden birisidir.

Ekstruderin yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekstruder yapısı, basit olarak bir adet hareket sağlayıcı motor ve bir adet vida kovan mekanizmasından ibarettir. Vida parçası üzerinde bulunan sarmal vida olukları sayesinde, döndükçe plastik ham maddeyi ilerletir. Bu süreçte erimesini ve basınç artımı oluşmasını sağlar.

Basit bir ekstruderin kesit görünüşü

Ekstruder çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekstruderler tek vidalı, çift vidalı ve planet ekstruder gibi kendi içinde sınıflara ayrılırlar. Bunun yanı sıra imalatı yapılacak ham maddeye göre ekstruder vida tasarımı da farklılık gösterir.

Ekstruderin kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Plastik ham maddenin eritilmeye ihtiyaç duyulduğu tüm işlemlerde ekstruder kullanılabilmektedir.

Kullanım yerlerinin başlıcaları; Plastik Enjeksiyon makinaları, Plastik geri dönüşüm makinaları, Plastik boru makinaları, Plastik film makinaları, Plastik profil üretim makinalarıdır.