Plaj sırtı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Plaj kuzey kıyısında sırtlar Saaremaa, Estonya.
Plaj Sırtları, San Diego County, Kaliforniya, 1905.
Buzul Gölü Iroquois Plaj sırtı, Orleans County, New York, 1889.

Plaj sırtı, kıyıya paralel olarak işleyen dalganın süpürmesi veya bırakması sonucu oluşur. Tortu malzemenin işlenmesiyle genellikle asıl plaj malzemesi olan kum oluşur. Dalga hareketinin etkisiyle tortu malzemelerinin taşınmasına kıyı taşımacılığı denir. Malzemenin paralel hareketi kıyı boyu nakli olarak adlandırılır. Deniz veya kara üzerindeki taşımacılığa kıyıya dik hareket denir. Bir plaj, sırt tarafından kapatılmış ya da kum tepeleri ile ilişkili olabilir. Bir plaj sırtı yüksekliğini dalga büyüklüğü ve enerjisi etkiler.

Su seviyesinin düşüş (veya yükselen bir arazinin) gösterdiği noktadan plaj sırtı ayırt edilebilir. İzole plaj sırtları batı Amerika Birleşik Devletleri'nde kuruyan göller boyunca ve iç Kuzey Amerika Büyük Göller bölgesinde bulunabilir. Buzul çağının sonunda oluşan buzul erimesi nedeniyle çıkışların tıkalı olması sonucu göl seviyelerinde yükselme olmuştur. Buzul erimesi ve kara kütlelerinin yüzeye çıkması sonucu İskandınavya kara parçası üzerinde bazı izole plaj sırtları bulundu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Water Resource Availability in the Maumee River Basin, Indiana, Water Resource Assessment 96-5, Indianapolis:Indiana Department of Natural Resources, Division of Water, 1996, p. 191. May be found in pdf format at [1] (This document is in the public domain.)
  • Forsyth, Jane L., The Beach Ridges of Northern Ohio, Columbus: Ohio Division of Geological Survey Information Circular 25, 1959, 10 pages (out of print).
  • Great Lakes Information Network: Great Lakes Shoreline Geology