Pindo Dağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pindo Dağı
Keltlerin Olimposu
Pindo Dağı'ndaki San Xurxo kalesinin kalıntıları.
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik627 m
Koordinatlar42° 53' 19″ Kuzey
09º 06 '47 Doğu
Coğrafya
Konum Galiçya, Carnota
 İspanya

Pindo Dağı, İspanya'da Galiçya özerk bölgesi içinde bulunan dağ. Granit yapıda olup 627 metre yüksekliğindedir. Galiçya efsanelerinde mitolojik bir yer olarak geçer.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağ, Carnota Belediyesinin Atlantik kıyısı boyunca uzanan dağ sırasının bir parçasıdır. Bölgedeki yer şekillerinin dik ve eğimli olması köylere ulaşımı zorlaştırır. Doğal alanlar büyük ölçüde korunmuştur. Yörede şekillendirilmiş kaya parçalarına bölge halkınca "gerraria" (savaşçı) denilir.[1]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağdaki San Xurxo Kalesi, denizden gelen korsan akınlarına karşı 10. yüzyılda Piskopos Sisnando Menédez'in emriyle inşa edildi. 12. yüzyılda Rodrigo Pérez de Traba'nin kontrolüne geçti. 1467'deki ayaklanma sırasında büyük ölçüde tahrip oldu.

II. Dünya Savaşı sırasında, dağlardan çıkarılan volfram ağırlıklı olarak silah üretimi amacıyla Almanya'ya satılmaktaydı.

Doğal çevre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezaro ve Xallas nehirleri tarafından sulanan bölge yüksek ekolojik bir çevreye sahiptir. Fakat buna karşın herhangi bir çevre koruma programı uygulanmaz. Bölgede farklı türlerde çam ve meşe ormanları bulunur.[2][3]

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

1745 yılında bu bölgeye seyahat eden Rahip Sarmiento, günlüklerinde dağın efsanelerinden söz eder. Dağda Keltlerin şekillendirdikleri "savaşçı" denilen taşlar bulunmaktadır. Dağın bu efsanevi özelliklerinden dolayı dağa "Keltlerin Olimpos"u da denilir.[1]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşsiz bir doğal çevreye sahip olmakla birlikte dağlarda ulaşım zorlukları yaşanır. Ziyaret etmek için ilginç yerler bulunur. Restore edilmiş eski yel değirmenleri ilgi çekmekte ve çalışma şekilleri ziyaretçilere gösterilmektedir. Terk edilmiş San Cibrao köyüne turistik konaklama yerleri yapılmıştır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Proposta de Parque Natural Monte Pindo" (PDF) (Galiçyaca). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2015. 
  2. ^ O carballo anano do Pindo entra no catálogo de especies ameazadas[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ Atlas y Libro Rojo de la Flora Vascular Amenazada de España 13 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca).