Pierre Poujade

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pierre Poujade (1 Aralık 1920, Saint-Céré, Fransa - 27 Ağustos 2003, La Bastide-l'Évêque, Fransa), Fransız politikacı.

1953 yılında yaptığı vergi grevi kısa zamanda geniş kitlelerde yankı buldu. Sıradan bir vatandaşken, yaptığı bu grevle ekonomi literatürüne geçti.

Poujade hareketi, vergi itaatsizliği olarak tanımlanabilecek vakalar arasında en mühimlerindendir. O dönemde Fransa’da, fakir bir halde bulunan ve birçoğu iflas etme eşiğinde olan esnaflar üzerine, Devlet’in bazı mali yükümlülükler yüklemesi sivil itaatsizlik olarak değerlendirilebilecek olayların vuku bulmasına sebebiyet vermiştir.

Söz konusu mali yükümlülükler; Devlet’in gerekli altyapıya sahip olmayan esnafa dolaylı vergileri tahsil ödevi yüklemesi, deflasyonist politikalar sebebiyle esnafın masraflarını müşteriye yansıtamaması ve mali kontrollerin sıklaştırılması olarak sayılabilir. Bütün bu sebeplerle esnaf kesiminin üzerindeki vergi baskısı artmış, kontrollerin sıkı olması vergi kaçırmayı da zorlaştırmıştır. Sonuç olarak Pierre Poujade adlı bir esnaf, kasabaya gelen vergi kontrol görevlilerine direnilmesinde öncülük etmiş, görevliler görevlerini yerine getiremeden dönmek mecburiyetinde kalmıştır. Daha sonra bu hareket Poujade önderliğinde büyüyerek Devletten esnafın durumunun iyileştirilmesini ve diğer kesimlere tanınan hakların esnaflara da tanınmasını talep etmeye başlamıştır. Zamanla bu hareket bir siyasi parti halini almıştır.

Siyasi parti olana kadar, Poujade hareketinin Devlete karşı sivil itaatsizlik olarak kabul edilebilecek iki tür eylem yaptığı görülmektedir; maliye memurlarına direnerek maddi ve şekli ödevleri yerine getirmemek, hükûmet üzerinde baskı kurarak gasp edildiğini düşündüğü haklarını geri almak. Zaman zaman, bu hareketin mensuplarının vergi grevine gittikleri de görülmüştür. Bütün bu mücadele sonucunda, Devlet, esnaf üzerindeki bazı mali yükleri kaldırmak mecburiyetinde kalmıştır.[1] Poujade hareketi gerek kullandığı yöntemler gerekse de ulaştığı sonuçlar bakımından başarılı bir vergi itaatsizliği örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Devletin uygulamış olduğu yanlış maliye politikaları sonucu esnaf kesimi üzerindeki vergi tazyiki artmış, bir noktadan sonra aynı sıkıntıyı çeken bütün esnaflar bir kıvılcımı bekler olmuştur. Bu kıvılcım tıpkı diğerleri gibi bir esnaftan gelmiş ve çok büyük bir destek sağlamıştır. Yapılan eylemler kamuya açık yapılmış, çok büyük destek gördüğü için Devlet’in müeyyide uygulama imkânı kalmamıştır. Gerçekten Poujade hareketi sivil itaatsizliğin mali hukuktaki çok önemli bir görünümü olarak öne çıkmaktadır. Poujade hareketi vergi itaatsizliğiyle bağlantılı kavramlardan verginin reddine önemli bir misaldir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bulutoğlu, Kenan (1958). "VERGİYE KARŞI TİPİK BİR REAKSİYON POUJADE HAREKETİ". İstanbul Üniversitesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları Dergisi. 4 (1). 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021.