Teide Yanardağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Pico del Teide sayfasından yönlendirildi)
Teide Yanardağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik3.718 M
Çıkıntı3.715 metre (12.188 ft)
Yalıtılma893 kilometre (555 mi)
Koordinatlar28°16′23″N 16°38′22″W 
Coğrafya
Konumİspanya
Tırmanma
İlk tırmanan1582 Sir Edmund Scory

Teide Yanardağı (İspanyolca: Pico del Teide «Teide zirvesi»), 3.718 metre yüksekliği ile Kanarya Adaların'dan Tenerife'nin en yüksek noktası ve İspanya'nın en yüksek dağı. Teide, yeryüzünün üçüncü en yüksek ada volkanıdır.

Dağ La Orotava şehrinin yönetim bölgesinde bulunur. Dağ bölgesinin büyük bir kısmı İspanya'nın on beş milli parkından birini oluşturur.[1] Bu milli park 2007 yılında Dünya Mirası listesi ilan edilen ve dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.[2] Dağ adanın eski sakinleri için kutsaldı.

Adlandırma ve mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüz İspanyolcasında kullanılan Teide adı Kanarya Adalarının yerli Berberi halkı olan Guançelerin dilindeki Echeide ya da Echeyde kelimesinin harfitarif almış biçiminden (el Teide) gelir. Guançe efsanelerine göre, iyilikçi figür olan Magec («ışık ve güneş tanrısı») kötülükçü figür olan Guayota («şeytan») tarafından kaçırılıp Teide yanardağının içine hapsedilmiştir. Yanardağın patlamaları bu yüzdendir.

Jeoloji ve Milli Parkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Adada nokta işaretli son patlama (yaklaşık 150.000 yıl önce), bir kanıt yoktur, volkanın son faaliyeti 1909 oluştu. Son çalışmalar gelecekte şiddetli patlamalar olacağını göstermiştir.

Volkan ve çevresi Teide Ulusal Parkı yer almaktadır 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesi ilan etti. Bu en çok ziyaret edilen ulusal İspanya park ve dünyada en çok ziyaret edilen biridir.

2008 yılında haziran ve temmuz aylarında bir aydan az bir sürede Guatemalalı tırmanıcı Jaime Viñals tarafından Teide ile Türkiye'deki Ağrı Dağına çıkıldı.[3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Teide Yanardağı ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ es:Parques nacionales de España
  2. ^ "Parque Nacional del Teide. Web del Ministerio de Medio Ambiente de España". 15 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2011. 
  3. ^ "Exitosa expedición en Turquía y España, en la página web oficial de Jaime Viñals". 24 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 
  4. ^ "Jaime Viñals escala Monte Ararat y Pico Teide". 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 
Roques de García'nın panoramik görünümü