Phalacrocorax fuscicollis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Phalacrocorax fuscicollis
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Suliformes
Familya: Phalacrocoracidae
(Karabatakgiller)
Cins: Phalacrocorax
Tür: P. fuscicollis
Phalacrocorax fuscicollis
Stephens, 1826

Phalacrocorax fuscicollis karabatakgiller (Phalacrocoracidae) familyasından bir kuş türüdür. Asıl olarak Hint altkıtasının su havzalarında yaşar ancak batıda Pakistan'ın Sind Eyaletinden doğuda Tayland ve Kamboçya'ya kadar uzanan bölgede bulunurlar. Sosyal bir tür olan bu kuş benzer bir tür olan Microcarbo niger'den mavi gözü, küçük kafası, eğili alnı ve ince uzun gagası ile ayrılır.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyu erkeklerde 51 ila 53,5 cm, dişilerde 47,5 ila 51 cm. arasındadır. Tüyleri bronz kahverengi olan bu karabatağın üst kısmında siyah tüyler bulunur. Tepeliği yoktur ve küçük bir kafası ile ucu kanca şeklinde olan ince uzun bir gagası vardır. Gözleri mavidir ve üreme dönemi dışında yüzdeki tüysüz deri sarı renklidir. Üreme döneminde kulak kısımlarında kısa beyaz tüyler görünür. Erkek ve dişi kuş birbirine benzer. Üreme dönemi dışındaki erişkinler ve genç kuşlar daha kahverengi tüylere sahiptir.[1]

Dağılımı ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Koloni hâlinde yaşayan bu karabatak türü Hindistan'ın su havzalarında ve Sri Lanka'nın kuzey kısmında yaşar. Ayrıca haliçlerde ve mangrov bataklıklarında da bulunur ama deniz kıyısında görülmez.[1] Kuzeydoğuda Assam'a ve doğuda Tayland, Myanmar ve Kamboçya'ya kadar olan bölgede de bulunurlar.[2][3][4][5]

Davranış[değiştir | kaynağı değiştir]

Üreme dönemi temmuz ile şubat ayları arasındadır ancak yağmur durumu ve su düzeylerine bağlıdır. Hindistan'ın kuzeyinde temmuz ile şubat ayları arasında ürerken Sri Lanka'da kasım ile şubat ayları arasında ürerler. Yuvalarını kısmen suyun içinde olan ya da adacıklarda yetişen ağaçların dallarının oluşturduğu çatallara çalı çırpı ile yaparlar. Yuvaları diğer su kuşlarının yuvalarının yanındadır. Dişi kuşlar üç ila beş mavimsi yeşil yumurta yumurtlar.[2]

Genellikle topluluk hâlinde avlanan bu karabatak türü kısa dalışlarla balık yakalar.[2]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Rasmussen PC & JC Anderton (2005). Birds of South Asia. The Ripley Guide. Volume 2. Smithsonian Institution & Lynx Edicions. s. 52. 
  2. ^ a b c Ali S & SD Ripley (1978). Handbook of the birds of India and Pakistan. Volume 1 (2 bas.). New Delhi: Oxford University Press. ss. 39-41. 
  3. ^ Thomas WW & CM Poole (2003). "An annotated list of the birds of Cambodia from 1859 to 1970" (PDF). Forktail. Cilt 19. ss. 103-127. 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014. 
  4. ^ Sashikumar, C (1991). "Occurrence of the Indian Shag Phalacrocorax fuscicollis Stephens in Kerala". J. Bombay Nat. Hist. Soc. 88 (3). s. 442. 
  5. ^ Kannan, V; R Manakadan; P Rao; KK Mohapatra; S Sivakumar and V Santharam (2008). "The waterbirds of Pulicat lake, Andhra PRadesh-Tamil Nadu, India, including those of the adjoining wetlands and heronries" (PDF). Journal of the Bombay Natural History Society. 105 (2). ss. 162-180. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014.