Peter van Eyck

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peter van Eyck
DoğumGötz von Eick
16 Temmuz 1911
Ölüm15 Temmuz 1969 (57 yaşında)
Männedorf, Zürih yakınlarında, İsviçre
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1943–1969
EvlilikRuth Ford (1940-194?) (boşandılar) 1 çocuk
Inge von Voris (?-1969) (Eyck'in ölümüne kadar) 2 çocuk

Peter van Eyck (doğum adı: Götz von Eick; 16 Temmuz 1911; Steinwehr, Pomeranya, Almanya (günümüzde Kamienny Jaz, Polonya) - 15 Temmuz 1969; Männedorf Zürich yakınlarında, İsviçre), Alman-Amerikan oyuncu.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyck liseden mezun olduktan sonra müzik çalışmaya başlamıştır. 1931'de Almanya'yı terk etmiş; Paris, Londra, Tunus, Cezayir, Küba ve en sonunda New York'ta yaşamıştır. Geçimini sağlayacak parayı barlarda piyano çalarak, kabarelere gösteriler besteleyerek ve onlara söz yazarak kazanmıştır. Daha sonra Irving Berlin'in topluluğunda yapımcı asistanlığının yanında sahne düzenleyicisi olarak ve Orson Welles'in "Mercury Theatre" topluluğunda yardımcı yönetmen olarak çalışmıştır.

Van Eyck Hollywood'a bir kamyon şoförüyken gitmiştir ve başlangıç olarak bir radyoda Billy Wilder'ın yanında bir iş bulmuştur. Wilder daha sonra Van Eyck'ın filmlerde ufak roller almasını sağlamıştır. 1943 yılında Van Eyck ABD vatandaşlığı almıştır ve bundan sonra askere yazılarak ABD ordusunda subay olarak görev yapmıştır. Savaş bittikten sonra Van Eyck subay olarak bir film için Almanya'ya geri dönmüş ve 1948 yılına kadar orada kalmıştır. Bu süreçte Almanya'da yönetmen olarak çalışmıştır. 1949'da Van Eyck ilk Alman filminde Hallo, Fräulein! 'da rol almıştır.

Van Eyck'ın, Henri-Georges Clouzot'ın Le Salaire de la peur (The Wages of Fear) adlı filminde başrol oynaması onun uluslararası alanda tanınmasını sağlamıştır. The Adventures of Ellery Queen ve Alfred Hitchcock Presents gibi birkaç amerikan televizyon dizisinde roller almıştır. Oynadığı İngilizce dilli filmlerde genelde Nazi ve bunun gibi antipatik karakterli rollerde oynamıştır. Almanca dilli filmlerde ise genellikle başrollerde ve birçok farklı tip rolde boy göstermiştir, buna 1960'ların polisiye televizyon dizisi Doctor Mabuse'da aldığı rollerde dahildir.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Van Eyck 1940'larda amerikalı oyuncu Ruth Ford ile kısa bir evlilik yaşamıştır. İkinci karısı Inge von Voris'dan ise iki kız çocuğu olmuştur; Kristina (yine bir oyuncudur) ve Claudia.

Van Eyck 1969'da, 57 yaşında sepsis nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

Seçilmiş Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]