Perran Kutman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Perran Kutman
DoğumPerran Kanat
30 Kasım 1949 (74 yaşında)
Aksaray, Fatih, İstanbul
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1967-2015
Evlilik
Hüseyin Kutman
(e. 1973; b. 1978)

Koral Sarıtaş (e. 1980)
EtkilendikleriYıldız Kenter Ulvi Uraz
ÖdüllerAltın Portakal Film Festivali
2011 – Yaşam Boyu Onur Ödülü
Tüm Liste

Perran Kutman ya da doğum adıyla Perran Kanat (d. 30 Kasım 1949, İstanbul), Türk oyuncu.

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Kasım 1949 tarihinde Aksaray, İstanbul'da doğan sanatçı, ailesinin isteği üzerine konservatuvar okumuş, tiyatro bölümünden mezun olmuştur. Annesi İETT muhasebesinde çalışıyordu. Bir yandan da kadın mecmuası çıkarıyordu. Babası ise, millî eğitim basımevi müdürü idi. Yaşamı süresince çeşitli dizi, film ve tiyatro oyunlarında oynamıştır. İlk sinema deneyimini 1972'de yönetmenliğini Nejat Saydam'ın yaptığı Şehvet Kurbanı adlı filmle yapan Kutman, Türk sinemasının klasikleri içinde sayılan Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner, Ne Olacak Şimdi ve Hababam Sınıfı serisinde oynadığı rollerle çıktıktan sonra Müjdat Gezen ile beraber çeşitli oyunlar ve parodiler yapan sanatçı, Gırgıriye'deki Sabahat tiplemesi ile ün kazanmıştır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun olduktan sonra 1967'de Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda sahneye çıkan Kutman, ilk sahne deneyimi hakkında bir röportajında "Ulvi Uraz'da profesyonel hayatıma başladım. Mükemmel bir hocaydı. Sahne tahtasına saygıyı öğrendim" demiştir. Çeşitli dizi ve filmlerde rol alan Kutman, Perihan Abla dizisi ile asıl üne kavuşmuştur. 1986 yılında TRT 2'de izleyiciyle buluşan Perihan Abla dizisi çok sevilince TRT 1'e aktarılıp orada yayın hayatına devam etmiştir. Perihan Abla rolü ile özellikle Türk halkının sevgisini kazanmıştır.

1969'da Nisa Serezli, 1973'te Sezer Sezin, 1980'de Miyatro adlı tiyatro topluluklarında çalışan sanatçı son tiyatro oyununu 1987 yılında "Artiz Mektebi" adlı oyun ile oynamıştır.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1973 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Hüseyin Kutman'la evlenmiş fakat evlilikleri 1978 yılında sona ermiştir. Bundan kısa bir süre sonra Engin Ardıç ile nişanlandı fakat daha sonra çift ayrıldı.[1] 1980 yılında Marşandiz adlı müzik grubunun davulcusu müzisyen Koral Sarıtaş ile evlendi.

Tiyatro oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]