Pepin Gölü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pepin Gölü
Harita
Havza
Ülke(ler)ABD
KonumMinnesota/Wisconsin
Wikimedia Commons
Gölün Wisconsin cenahından bir görüntüsü

Pepin Gölü, Wisconsin ve Minnesota eyalet sınırı boyunca uzanan, Mississippi Nehri'nin en geniş kısmından oluşan doğal bir göl. Gölün oluşumuna, denizle doğrudan bağlantısı olmayıp Mississippi Nehri'ne dökülen Chippewa ırmağının, söz konusu nehre taşıdığı alüvyon ve tortuların Reads Landing yakınlarında birikmesi sebep olmuştur. Bir tortul-set gölü diyebileceğimiz Pepin Gölü'nün Wisconsin tarafının, kuzey kısmında Baycity, güney kısmında ise Pepin bulunmaktadır. Minnesota tarafının büyük bir kısmında Frontenac Eyalet Parkı (en:Frontenac State Park) konumlanmıştır. Göl kıyısındaki en büyük şehir ise Lake City'dir.

Gölün üzerinde, ikisi Lake City'de bulunan Lake City ve Hansen's Harbor; biri de Pepin'de bulunan Dan's Pepin olmak üzere toplam 3 marina mevcuttur. Pepin'de ayrıca Pickle Factory restoran müşterileri için hususi bir küçük rıhtım vardır. Yazın gölde eğlence amaçlı birçok yelkenli turlarken kışınsa göl donar ve üzerinde buzdan yollar oluşur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gölden bahseden ilk yazılı kaynaklar Fort Beauharnois ile ilgilidir. Fort Beauharnois 1727'de arazinin alçak bir noktasına kurulmuştu ancak 1730'da daha yüksek bir yere inşa edilir. 1754 ve 1763 yılları arasında Birleşik Krallık-Fransa İmparatorluğu savaşı sırasında terk edilen kale önemini yitirir.

1890'da Mississipi tarihinin en büyük afetlerinden biri bu gölde yaşandı. 200'den fazla yolcu taşıyan bir tur teknesi fırtına sonucu alabora oldu ve denize düşenlerden 98'i boğuldu.

Ralph Samuelson, daha 19'undayken su kayağını bu gölde icat etti.

Popilisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocuk yazarı Laura Ingalls Wilder'ın, Little House (Küçük Ev) olarak da bilinen "Little House on the Prairie" serisinin ilk kitabı Little House in the Big Woods'daki Going to Town bölümünde Laura ve ailesinin ziyaret ettiği göl Pepin Gölüdür.

Söylencelere göre gölde Pepie ismi verilen ve ilk defa 1871'de görülen bir canavar yaşamaktadır.[kaynak belirtilmeli]