Pediciidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pediciidae
Pedicia rivosa
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Diptera
(Çift kanatlılar)
Alt takım: Nematocera
(Sivrisinekler)
İnfra takım: Tipulomorpha
Üst familya: Tipuloidea
Familya: Pediciidae

Pediciinae
Ulinae

Kanat damarlanması
Pedicia rivosa
Dicranota claripennis

Pedicidae, çift kanatlılar (Diptera) takımından böcek familyası.

Yakın akraba olduğu Limoniidae ve Tipulidae türleri gibi uzun bacaklı, ince ve narin yapılı vücutlu sivrisinekleri içerir. Sokucu iğneleri olmadığından kesinlikle sokamaz ve kan ememezler. Dünya genelinde 500 türü bulunur.

Eskiden Pediciinae adıyla alt familya olarak Limoniidae familyasında sınıflandırılıyordu. Ergin evredeki morfolojik farklılıklardan dolayı familya düzeyine yükseltilmiştir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Erginlerde maksillar palpin son segmenti Pedicia türleri hariç kısadır. Duyarga normalde 14-16 segmenttir. Rostrum kısa ve nasus mutlaka mevcuttur. Diğer Tipuloidea familyalarında olduğu gibi, toraksın dorsalinde “V” şeklindeki ek yeri en karakteristik özellikleridir. Kanatlar uzun olup 2 anal damar kanat kenarına kadar uzanır. Bacaklar uzun ve narindir. Bazen 1-2 tibial mahmuza sahipken diğerlerinde mahmuz bulunmaz. Abdomen uzun ve incedir. Erkek terminali karakteristik yapılara sahiptir. 2 çift ganostylus bulunur, bazen bu 1 bazen de 3 çift olabilir. Dişi terminali çeşitli modifikasyonlara sahip olmakla beraber genelde 1 çift valveye sahiptir; cerci de uzamıştır.

Yumurtalar sona doğru daralan uzun mil şeklindedir. koryon genellikle siyah renktedir. Özellikle küçük türlerde yumurta beyazımsı veya şeffaftır.

Larva uzun hemicephalik veya metapneustik tir. Nadiren apneustik tir. Baş kapsülü belirgin olup anterior biçimde kitinleşmiştir. Abdominal segmentler düz ve yumuşaktır. İnce kıllardan oluşan kürek benzeri yapılara sahiptir. Terminal segmentte posterior solunum delikleri bulunur. Genellikle 4 anal loba sahiptir.

Pupa uzundur ve obtect tiptedir. Gözler belirgin, mesothorasik çıkıntılar basit yapıda, anten uzun, abdomen köşeli kenarlara sahiptir.

Biyolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

6-14 günlük bir yumurta evresine sahiptirler. 4 larva evresi ve 5-16 günlük bir pupa evresi görülür. Erginlerinin ömrü çok kısadır. Hayat döngüsü, çevresel faktörlere, bilhassa sıcaklık ve neme bağlı olmak üzere 6 haftadan kısa olabildiği gibi 4 yıldan da fazla olabilmektedir. Özellikle uzun hayat döngüleri arktik türlerde görülür. Birçok tür sıcaklık ve yüksekliğe bağlı olarak yılda 1 veya 2 nesil verebilir.

Larvalar sucul ve yarı sucul alanlarda bulunurlar. Pupasyon (puplaşma) için daha kuru yerlere göç ederler. Az çok ıslak, dere, göl, gölcük, bataklık kenarlarındaki organik toprak veya çürüyen vejetasyonun olduğu yerlerde bulunurlar. Çoğu larva çürüyen bitkilerle beslenmektedir. Bazıları da mantarlarla beslenirken, bir kısmı da predatördür.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha çok sıcak ve nemli yerleri tercih ederler. Erginlerine genellikle dere, göl kenarlarındaki dökülen yaprakların bol bulunduğu yerlerde rastlanmaktadır. Birkaç türe kurak alanlarda, çöllerde, çayırlık alanlarda da rastlanmaktadır.

Önemi ve düşmanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu türü kuşlar, kurbağaların, balıkların, örümceklerin ve predatör böceklerin besini oluşturmaktadır.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]