Peşat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Peşat (aynı zamanda P'shat ,פשט‎ olarak da geçer) Deraş ile beraber Yahudi Tevrat tefsirinin iki klasik yönteminden biridir. Peşat genellikle bir metnin yüzeysel veya birebir (doğrudan) anlamına atıfta bulunmak olarak tanımlanırken,[1] çok sayıda alim ve haham bunu yüzyıllar boyunca tartışmış ve Peşat kelimesinin birçok kullanım ve tanıma sahip olmasına sebep olmuştur.[2]

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Peşat, deyimsel ifadeleri hesaba katarak ve genellikle harfi harfine yoruma odaklanarak metnin anlamını görünürde olduğu şekliyle yorumladığı için çoğunlukla "düz" olarak tanımlanır.[3] Genellikle Tevrat metinlerini okumak ve anlamak için en basit yöntem olarak kabul edilir. Bu sebepten dolayı Peşat, Pardes'te bulunan ve metinde neyin gizlenmiş olabileceğine bakan Remez, Draş ve Sod gibi diğer yöntemlerden ayrışmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Goldin, S. (2007). Unlocking the Torah Text: Bereishit. Gefen Publishing. 978-965-229-412-8
  2. ^ Garfinkel, Stephen. "Clearing Peshat and Derash." Hebrew Bible/Old Testament - The History of Its Interpretation. Comp. Chris Brekelmans and Menahem Haran. Ed. Magne Sæbø. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2000. 130-34. Print.
  3. ^ "PESHAṬ - JewishEncyclopedia.com". www.jewishencyclopedia.com. 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019.