Pazuzu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pazuzu, Sümer ve Akad mitolojilerinde, rüzgâr cinlerinin kralı ve tanrı Hanbi'nin oğludur. Ayrıca, Sümerliler için güneybatı rüzgârını, fırtınaları taşımayı, temsil ederdi.

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Pazuzu genellikle bir erkeğin vücudu ve bir köpek veya aslan'ın kafasıyla tasvir edilmiştir. Ayak yerine pençeleri, bir çift kanadı ve bir akrebin kuyruğuna sahiptir. Ayrıca, sağ eli yukarı, sol eli ise aşağı doğru sarkar; ellerinin bu durumunun hayat ve ölüm veya yaratmak, yok etmek anlamlarına geldiği düşünülmüştür.

Pazuzu, kuru dönemlerde kıtlık ve kuraklık, yağmurlu dönemlerde ise çekirge getiren Güney-batı rüzgârının ciniydi. Doğum sırasında anne ve bebeğe zarar verdiğine inanılan kötü niyetli tanrıça Lamaştu'dan korunmak için Pazuzu muskaları takılırdı. Her ne kadar kötü bir ruh olsa da, Pazuzu'nun insanları salgınlara ve diğer şeytani ruhlara karşı koruduğuna inanılır.

Asur dönemi Pazuzu heykelciği

Popüler Kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Exorcist (1973) filmi ve kitabında Pazuzu rahip Merlin'in daha önceden savaştığı ve Regan'ı ele geçiren cin olarak tasvir edilir.
  • Hikâyenin başlangıç kısmını anlatan bir devam filmi olan The Exorcist: The Beginning'de (2004) rahip Merlin'in 1949'da Doğu Afrika'da Pazuzu ile savaşması anlatılır.
  • Pazuzu ismi ve figürü birçok farklı kurgusal çalışmada geçmiştir. Daha fazla bilgi için Pazuzu (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.