Pavel Durov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pavel Durov
Doğum10 Ekim 1984 (39 yaşında)
Leningrad, Sovyetler Birliği
MilliyetRusya
Diğer ad(lar)ıPavel Valeryeviç Durov
Etnik kökenRus
VatandaşlıkSaint Kitts ve Nevis
MeslekGirişimci
Etkin yıllar2006-günümüz
Tanınma nedeniVK ve Telegram Kurucusu
Özvarlık3.4 Milyar Dolar (2020)[1]
Akraba(lar)Nikolay Durov, kardeşi
Resmî siteVK.com/durov
Pavel Durov TechCrunch Disrupt Europe Berlin konferansında

Pavel Valeryeviç Durov (d. 10 Ekim 1984, Leningrad), VK sitesinin kurucusu ve eski CEO'su, Telegram uygulamasının kurucu ortağı olan Rus girişimcidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pavel Durov, şimdiki adı Sankt-Peterburg olan Leningrad'da doğdu. Matematikçi ve bilgisayar programcısı Nikolai Durov'un küçük kardeşidir. Çocukluğunun büyük bir kısmı babası Valery Durov'un işi dolayısıyla İtalya'da geçti. Orta okulu İtalya'da, lise ve üniversite eğitimini Rusya'da tamamladı. 2006 yılında Sankt-Peterburg Eyalet Üniversitesi Filoloji bölümünden mezun olmuştur.

2006 yılının başlarında Facebook'tan etkilenerek VKontakte'yi (şimdilerde VK olarak biliniyor) kurmuştur. Durov ve abisi zamanın büyük bir kısmını VK için harcamış ve şirketin değerini 3 milyar dolardan fazlaya çıkartmıştır.

2011 yılında parlamento seçimlerinde muhalif tutumlarından dolayı hükûmet ile sorun yaşamıştır.

2013 Kasım ayında baskınlar neticesinde kendisine ait VK'nın yüzde 12 hissesini, Rusya'nın en büyük internet şirketlerinden Mail.ru'un sahibi Ivan Tavrin'e satmıştır. Daha sonraları Mail.ru, VK'nin yüzde 52 hissesine sahip olarak en büyük hissedar olmuş ve 2014 yılında geriye kalan hisseleri de alarak VK'nin tek sahibi olmuştur.

VK Yol Ayrımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan ayında Ukrayna olaylarında Rusya hükümetinin yanında yer almadığından görevinden istifa ettirilmiştir. Durov, Ukraynalı protestocuların kişisel bilgilerini Rusya güvenlik güçlerine vermeyeceğini, bunun hiçbir yasal yanının olmadığını VK üzerindeki kişisel profilinden açıkça beyan etmiştir.

Nitekim 21 Nisan 2014 tarihinde Durov, VK'in CEO görevinden alınmıştır. Bunun nedeni olarak şirketinin Rusya devlet başkanı Putin'in müttefiklerinin etkisi altında kaldığını belirtmiştir.

Daha sonrasında gelecek planında geri dönüş olmaksızın Rusya'yı terk etmiş ve 'şu an Rusya internet şirketleri için uygun bir ülke değildir' tanımlaması yapmıştır.

VK Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'yı terk ettikten sonra Güney Amerika'da bulunan Saint Kitts ve Nevis adında bağımsız bir ada ülkesinden vatandaşlık almıştır. Vatandaşlık için ülkeye 250 bin Amerikan Doları bağış yapmıştır. Ayrıca 300 milyon dolarlık kişisel servetini İsviçre bankalarında tutmaktadır.

Günümüzde Berlin merkezli kriptolu mesajlaşma uygulaması Telegram'ın sahibidir. Forbes'e göre 17.2 milyar dolar serveti ile Dünya'nın en zengin 112. kişisidir.[2]

Görüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Durov kendisini liberal ve vejetaryen olarak tanımlamaktadır. Vk profiline göre 8 dil bilmektedir. 2011 yılında 27. yaş günü dolayısıyla Wikimedia Foundation'a 1 milyon dolar bağışta bulunmuştur.

Övgüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Durov, Rusya'nın Mark Zuckerberg'i olarak anılmaktadır. 2014 yılında Pavel Durov, 30 yaş altı en fazla gelecek vadeden Kuzey Avrupalı lider olarak gösterilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  2. ^ "Forbes Pavel Durov profile". 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]