Patrice de Mac-Mahon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Patrice de Mac-Mahon
3. Fransa cumhurbaşkanı
Andorra Eş-Prensi
Görev süresi
24 Mayıs 1873 - 30 Ocak 1879
Yerine geldiği Adolphe Thiers
Yerine gelen Jules Grévy
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Temmuz 1808(1808-07-13)
Sully, Fransa
Ölüm 17 Ekim 1893 (85 yaşında)
Montcresson, Fransa
Partisi Monarşist (Lejitimistler)

Marie Edme Patrice Maurice de Mac-Mahon, 1. Magenta Dükü, (Fransızca telaffuz: [patʁis də makma.ɔ̃]; 13 Temmuz 1808 – 17 Ekim 1893) Fransa mareşali unvanına sahip eski Fransız general ve siyasetçi. 1873'ten 1875'e kadar Fransa Genelkurmay Başkanı olan Mac-Mahon, 1875-1879 yılları arasında Üçüncü Cumhuriyet dönemi cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Patrice de Mac-Mahon, 17 kardeşin 16.'sı olarak, Saône-et-Loire departmanının Sully bölgesinde doğdu. Ailesi Fransız soylularındandı (dedesi Jean-Baptiste de Mac-Mahon, XV. Louis tarafından Marquis de Mac-Mahon olarak nitelenmişti).

Ataları, III. William'ın hükümdarlığında Fransa'ya giden II. James'i destekleyerek, İrlanda'nın Limerick bölgesinden gelerek Fransa'ya yerleşti.[1] 1749 yılında Fransa vatandaşlığına geçişleri kabul edildi.

Patrice de Mac-Mahon Louis Le Grand Koleji'nde ve sonrasında St-Cyr Akademisi'nde eğitim gördü; 1827'de buradan mezun oldu.

MacMahon, 1870'te Almanlara karşı savaşta ana Fransız ordusuna liderlik etti. Eylül 1870'te Sedan Savaşı'nda tuzağa düşürüldü ve yaralandı. Ordu, MacMahon ve İmparator Napolyon III dahil olmak üzere Almanlara teslim oldu. Böylece Fransa savaşı kaybetti ve İmparator sürgüne gitti. İyileşme döneminden sonra MacMahon, Mayıs 1871'de Paris Komünü isyanını bozguna uğratan ve siyasi kariyerine zemin hazırlayan Versailles Ordusu'nun başına atandı. MacMahon, sosyalizmi hor gören ve laik Cumhuriyetçilere şiddetle güvenmeyen, dindar bir muhafazakar Katolikti. Anayasanın tarafsız koruyucusu olarak görevini ciddiye aldı ve monarşist bir darbenin önerilerini reddetti. Cumhuriyetçilerin lideri Gambetta ile görüşmeyi de reddetti. Meclisin Üçüncü Cumhuriyet'in iktidar hükûmetini seçtiği bir parlamenter sistem için hareket etti, ancak aynı zamanda bir üst meclis üzerinde ısrar etti. Daha sonra Temsilciler Meclisi'ni feshederek halkın öfkesine ve Cumhuriyetçi seçim zaferine yol açtı. Kısa bir süre sonra MacMahon istifa etti ve özel hayata çekildi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aile kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mac Mahon ailesi İrlanda kökenlidir. İrlanda'da Corcu Baiscind Lordlarıydılar ve İrlanda Yüksek Kralı Muirchertach Ua Briain'in oğlu Mahon'un soyundan geliyorlardı. Cromwellian el koymalarında topraklarının çoğunu kaybettikten sonra, bir şube Kral III.William döneminde Fransa'ya yerleşmeden önce bir süreliğine Limerick'e taşındı. Görkemli Devrim'de görevden alınan Kral II. James'e destek verdiler. 1749; ailenin Fransa'da kesin olarak kurulmasından sonra, soyluları Fransa Kralı XV. Louis'in patent mektubuyla tanındı.

Askeri bir aile (de Mac Mahon'un evinin 14 üyesi ordudaydı), 13 Haziran 1808'de Patrice de Mac Mahon'un on altıncı ve son oğlu olan Patrice de Mac Mahon'un doğduğu Chateau de Sully'de Autun, Burgundy'ye yerleştiler. Baron Maurice-François de Mac Mahon (1754-1831), Baron of Sully, Count de Mac Mahon ve de Charnay ve Pierre-Paul Riquet'in soyundan olan Pélagie de Riquet de Caraman (1769-1819).

Patrice de MacMahon (genellikle kendi adına bir dük unvanına yükseltilmeden önce bilindiği gibi) Saône-et-Loire bölümünde, Autun yakınlarındaki Sully'de doğdu. Zaten Fransız asaletinde olan bir ailenin 17 çocuğundan 16'sıydı; dedesi Şövalye Lordu Overlord Jean-Baptiste de MacMahon, Kral Louis XV tarafından Marquis de MacMahon ve 1st Marquis d'Éguilly (eşi Charlotte Le Belin, Dame d'Éguilly'den) olarak adlandırıldı ve Fransa'daki aile kesinlikle kraliyetçi siyaset yapıyordu.

Cezayir'de erken askeri kariyer ve hizmet[değiştir | kaynağı değiştir]

1820'de MacMahon, Autun'daki Petit Séminaire des Marbres'e girdi; daha sonra eğitimini Paris'te Lycée Louis-le-Grand'da tamamladı. Daha sonra 23 Ekim 1825'te Saint-Cyr'deki Özel Askeri Okul'a girdi. Daha sonra 1 Ekim 1827'de Genelkurmay Karargahı'ndaki uygulama okuluna iki yıl süreyle katıldı.

Saint-Cyr'den mezun olduktan sonra, MacMahon 1827'de Fransız Ordusuna girdi. 1830'da 4. Hussars Alayına atandı. MacMahon daha sonra Fransızların Cezayir fethine 20. Hat Piyade Alayı sous-teğmen olarak katıldı. Cezayir'in ele geçirilmesi sırasındaki kapasitesi ve cesaretinden ötürü takdir edildi. 24 Kasım 1830'da MacMahon, Mouzaïa dağı savaşı sırasında Medea seferi sırasında alayıyla birlikte hizmet ederken kendini daha da öne çıkardı. Legion of Honor Şövalye Nişanı ile ödüllendirildi.

Fransa'ya çağrılan MacMahon, 1832'de Anvers Kuşatması sırasında tekrar fark edildiği On Gün Kampanyasına katıldı.

1833'te kaptan oldu ve bu kez 1836'da General Bertrand Clausel'in ve ardından General Charles-Marie Denys de Damrémont'un emri altına alındığı Cezayir'e döndü. Kabile işgali altındaki ovalarda birkaç cüretkar süvari baskınına öncülük etti ve hafif yaralandığı 1837'de Konstantin Kuşatması sırasında kendini gösterdi. 1840'ta Afrika'dan (Cezayir) ayrıldı ve Fransa'ya döndüğünde, filo başına (süvari filosu şefi) terfi edildiğini öğrendi.

Mayıs 1841'de, Nisan ayında Bab el-Thaza Muharebesi'nde ve 25'te Emir Abdelkader askerlerine karşı, birlikte öne çıktığı 10. Chasseur Taburu à Pied [fr] başında tekrar Cezayir'e döndü.

31 Aralık 1842'de Fransız Yabancı Lejyonu 2ème R.E.L.E'nin 2. Alayında yarbaylığa terfi etti. 1843'te, hasta sahibini değiştirerek, 1845'e kadar tuttuğu bir emir olan alay komutanlığının görevlerini üstlendi.

MacMahon, 14 Ekim ve 17 Ekim 1844'te Chaab el-Gitta savaşı ve Aïn Kebira savaşı sırasında kendisini tekrar ayırt etti.

Aralık 1845'te albaylığa aday gösterilerek, Marnia'da garnizonda bulunan 41. Hat Piyade Alayı'nın komutasını üstlendi.

1848'de MacMahon, aynı yıl 12 Haziran'da tuğgeneral olarak atandığı Tlemcen alt bölümünün başına aday gösterildi.

1849'da Legion d'honneur Tarikatı Komutanı oldu ve Oran Eyaleti genelkurmay başkanı General Aimable Pélissier'e bağlı olarak görev yaptı.

1852'de MacMahon, Cezayir'de, 1851 Fransız darbesini onaylamaya yönelik evrensel oy hakkı ile meşruiyet plebisitini düzenledi. Aynı yıl, Général de division'a terfi etmeden önce, aynı yıl Konstantin Tümeni [fr] komutanlığına atandı.

Kırım Savaşı, Sivastopol[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırım Savaşı sırasında, 2. Doğu Ordusu Kolordusu 1. Piyade Tümeni'nin komutasına verildi ve Eylül 1855'te Sivastopol Kuşatması sırasında Malakoff Muharebesi'nde zafer kazandı. Savaş sırasında "İşte buradayım; burada kalacağım!" (Fransızca: Ben oradayım, orada kalacağım!).

Senatör ve daha fazla Cezayir hizmeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa'ya döndükten sonra bir dizi onursal ödül aldı ve Senatör olarak atandı. Daha aktif bir yaşam arzulayarak, Fransız metropol ordusunda üst düzey bir görevi reddetti ve Cezayir'e döndü. Burada Kabyles'a karşı görev yaptı. Fransa'ya döndüğünde, Felice Orsini'nin İmparator Napolyon III'e karşı başarısız suikast girişiminden sonra önerilen genel güvenlik hakkındaki anayasaya aykırı yasaya karşı senatör olarak oy kullandı.

Eflatun: Fransa Mareşali[değiştir | kaynağı değiştir]

MacMahon, 1859 İtalyan Seferi sırasında öne çıktı. Fransızların zaferini garantileyen Eflatun Muharebesi sırasında kritik bir anda emir almadan birliklerini ilerletti.

Askeri hizmetleri için İmparator III.Napolyon tarafından Fransa Mareşali olarak atandı ve Eflatun Dükü unvanını aldı.

Cezayir Genel Valisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1861'de MacMahon, I. William'ın taç giyme töreninde Prusya Kralı olarak Fransa'yı temsil etti. 1864'te Cezayir Genel Valisi seçildi. MacMahon bu atamada kendisini ayırt etmedi. Birkaç reform başlatırken, aleyhine çok sayıda şikayette bulunuldu. 1870'in ilk yarısında istifasını Napolyon III'e sundu. Olivier kabine kurulduğunda, İmparator Cezayir projelerini terk etti ve MacMahon geri çağrıldı.

Savaş ve Paris Komünü[değiştir | kaynağı değiştir]

MacMahon, Alsas'ta birkaç yenilgiye uğradığı Fransa-Prusya Savaşı'nda ana Fransız ordusuna liderlik etti. Sedan Savaşı sırasında ağır yaralandı. 1871'de Fransız ordusu teslim oldu ve Almanlar açıkça savaşı kazandı. Genel olarak stratejik planlaması karışıktı ve kararsızlıkla işaretlendi. 1 Eylül'de Sedan'ın teslim olması sırasında İmparator dahil ordunun geri kalanıyla birlikte esir düştü.

1871'de, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'nin emriyle Paris Komünü'nü bastıran, binlerce insanı öldüren veya esir alan Versaylı Ordusu'nun [fr] başkanı oldu.

Fransa, Ocak 1871'de Prusyalılara teslim oldu ve Versay merkezli yeni bir geçici hükûmet kurdu. Paris'teki radikaller bu hükûmeti reddettiler ve Paris Komünü'nü kurdular. Mayıs 1871'de MacMahon, Versailles hükûmetinin birliklerini Komün'e karşı yönetti. Daha sonra La Semaine Sanglante ("Kanlı Hafta") olarak adlandırılan şeyin sert mücadelesinde, MacMahon komutasındaki hükûmet güçleri Komün'ü birçok komünarın idam edilmesiyle ezdi. Baskı için suçlanmadı, bunun yerine sağ için saatin kahramanı oldu.

Cumhurbaşkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 1873'te MacMahon, Ulusal Meclis'te kralcı ve muhafazakar çoğunluk tarafından Fransız Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı seçildi. Ona karşı sadece bir oy kullanıldı. Popülerliği ile tanınan Mac Mahon, 24 Mayıs 1873'te Adolphe Thiers'in başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından seçildi. Başbakan Jules Armand Dufaure'un yerine, bir monarşist olan 4. duc de Broglie Dük Albert'i getirdi. Duke Broglie Başbakan olarak, bir dizi "ahlaki düzen" [fr] önlemi benimsedi.

MacMahon monarşinin yeniden kurulmasını destekledi, ancak bu proje başarısız olunca Meclisin kendisine 9 Kasım 1873'te verdiği yedi yıllık bir yetkiyi kabul etti. Mac Mahon kendisini ülkeye karşı parlamentodan sorumlu saydı ve bu da onu Meclis ile çatışmaya sürükledi. Milletvekilleri.

MacMahon hala yayınlanmamış anılarında siyasi inançlarını şöyle anlatıyordu: "Aile geleneği ve erken eğitimimin bana aşıladığı kraliyet evine yönelik duygularla, bir Meşruiyetçiden başka bir şey olamazdım." Bununla birlikte, Kasım 1873'te, Bourbon tahtın davacısı Chambord Kontu Henri ile bunun Cumhuriyet Cumhurbaşkanı olarak görevleriyle bağdaşmadığını düşündüğü için görüşmeyi reddetti. 4 Şubat 1874'te MacMahon, yerleşik yasal düzene saygı duyacağını ilan etti. "Partilerin üstünde" kalmayı tercih ederek (partilerin üstünde), Ocak ve Şubat 1875'te Fransız Üçüncü Cumhuriyeti'ni hükûmeti olarak kuran 1875 Fransız Anayasa Kanunlarına yol açan prosedürlere katılmak yerine gözlemledi. Fransa.

23–24 Haziran 1875 gecesi Garonne bölgesi şiddetli sellere maruz kaldı. Su altında kalan şehirleri ve köyleri ziyaret ederken "o su… o su!…" (Sudan başka bir şey değil… sadece su!…) İlan etti. Bölüm başkanı ona cevap verdi: "Ve yine Sayın Başkan, siz sadece tepeyi görüyorsunuz!" (Sonra yine Sayın Başkan, sadece yüzeyin üstünde olanı görüyorsunuz!.

Eylül 1875'te üçüncü ordunun büyük manevralarını hazırlamak için birkaç gün Vernon'da kaldı. Cumhuriyetçi çoğunluk ile sonuçlanan 1876 Fransız yasama seçiminin ardından, Cumhuriyetçilerin hakim olduğu başbakanlar Jules Dufaure ve Jules Simon altında hükûmetlerin kurulmasına büyük bir isteksizlikle katıldı.

Fransa'yı kontrol altına almak ve istikrarsızlaştırmak için Almanya Başbakanı Otto von Bismarck, MacMahon'un ruhban monarşist destekçilerini stratejik ve ideolojik olarak izole ederek Fransa'da cumhuriyetçiliği teşvik etmeye çalıştı. Bismarck'ın çevreleme politikası, 1875'te "Görüşte Savaş" krizi sırasında neredeyse kontrolden çıktı. Almanya ve Fransa'da, Alman basını, Fransa'nın 1871'deki yenilgiden hızlı bir şekilde kurtulması ve yeniden silahlanma programından endişe duyan nüfuzlu Almanların Fransa'ya önleyici bir saldırı başlatmaktan bahsettiğini bildirdiğinde, Almanya ve Fransa'da bir savaş korkusu vardı. İngiltere ve Rusya, bu tür saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini açıkça ortaya koydular. Bismarck da savaş istemedi, ancak beklenmedik kriz onu, saldırgan politikalarının ve Almanya'nın hızla büyüyen gücünün komşuları arasında neden olduğu alarmı dikkate almaya zorladı.

16 Mayıs 1877 krizi, MacMahon'un Temsilciler Meclisi ile olan ihtilafını artırdı. Poitiers, Nimes ve Nevers piskoposlarının Roma Sorunu'nda Fransız hükûmetinin Pius IX'una desteğini sağladıktan sonra, Daire, hükûmetten "ultramontanizm tezahürlerini bastırmasını" isteyen bir kararı kabul etti. On iki gün sonra, Başbakan Jules Simon'u görevden aldı ve Albert de Broglie'yi tekrar atadı. Muhafazakar bir zafer umuduyla MacMahon, Senato'yu Temsilciler Meclisi'ni dağıtmaya ikna etti ve cumhuriyeti devirmek gibi bir niyeti olmadığını protesto ederken ülke çapında kampanya yürüttü. 15 Ağustos 1877'de, Léon Gambetta şunları söyledi: "Başkanın sadece bu seçeneği vardır: boyun eğmeli veya istifa etmelidir."

14 Ekim seçimleri Cumhuriyetçilere 120 sandalyenin çoğunluğunu verdi ve buna göre başbakan Broglie 19 Kasım'da istifa etti. MacMahon önce General Gaëtan de Rochebouët altında bir hükûmet kurmaya çalıştı, ancak Daire onunla işbirliği yapmayı reddetti. Ertesi gün Rochebouët istifa etti ve Başkan Dufaure'u bir Cumhuriyet hükûmeti kurması için geri çağırdı. 5 Ocak 1879'da, Senato seçimleri de Cumhuriyetçi çoğunluk ile sonuçlandı ve MacMahon'u son parlamento desteğinden mahrum etti. MacMahon, bir dizi askeri yetkiliye ve bazı generallere el koyma ve bunları azaltma etrafında dönen bir kararname ile karşı karşıya kalan MacMahon, 30 Ocak 1879'da istifa etmeyi tercih etti.

Başkanlığı şu şekilde özetlenebilir: Bir yandan Cumhuriyetin kendisini kurmasına izin verdi; Öte yandan, yasal imtiyazlarının izin verdiği ölçüde, Katolik Kilisesi'ne düşman olan partilerin siyasi ilerleyişini kısıtladı ve Radikalizmin zaferinin ulusun aleyhine olacağına ikna oldu. MacMahon hükûmeti sola doğru hafifçe baskıcıydı. Gazeteler kovuşturuldu, üst düzey yetkililer cumhuriyetçiliği desteklediklerinden şüpheleniliyorsa görevden alındı. Hükûmet kendi propagandasını yayarken eleştirel broşürler bastırıldı. Toplantı yerlerinin sahiplerine, hükûmeti eleştirenlerin toplantılarına izin vermemeleri tavsiye edildi. Öte yandan, monarşistlerin darbesine destek vermedi. MacMahon, Ulusal Meclis'in cumhurbaşkanını değil Fransa'yı yönetmesi gerektiğine gerçekten inanıyordu.

Son yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1887'den 1893'e kadar, Société de aide aux yaralı (S.S.B.M) - 1940'ta Fransız Kızıl Haçı olan Yaralı Askerleri Kurtarma Derneği'ni yönetti.

Patrice de MacMahon, anılarını yazdıktan sonra 17 Ekim 1893'te Montcresson'daki Château de la Forêt [fr] 'da öldü. La Madeleine'deki bir devlet cenazesi ve dini ayin sonrasında 22 Ekim'de Hôtel des Invalides'e gömüldü. Cenaze arabasının beş kordonu (süs ipleri), Legion d'Honneur Büyük Şansölyesi General Victor February [fr] tarafından tutuldu; Amiral Henri Rieunier, Deniz Kuvvetleri Bakanlığı; General Julien Loizillon [fr], Savaş Bakanı; Senato'dan Charles Merlin; ve Temsilciler Meclisi'nden M. Malvy.

Askeri kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mac-Mahon orduda General Achard komutasında aide-de-camp olarak yer aldı; 1830'da Cezasyir'deki mücadeledeye katıldı. 1834-1854 döneminde Cezayir'de kaldı. 1837'de Konstatin'deki bir saldırıda yaralandı. 1843 yılında Yabancı Lejyon'un komutanlığına getirildi. Daha sonra 1852'de ise generalliğe terfi ettirildi.

Kırım Savaşı'nda, Sivastopol'deki Malakoff Muharebesi'yle (8 Eylül 1855) tanındı. Mücadele sırasında, bugün kendisine atfedilen J'y suis, j'y reste ("İşte buradayım, burada kalacağım") şeklindeki ifadeyi kullandığı rivayet edildi. Savaş sonrası Fransız Kara Kuvvetleri'nin başına geçmesi teklif edildiyse de, Cezayir'e dönmeyi tercih etti.

1856'da Fransa Senatosu'nda görev aldı.

Patrice de Mac-Mahon Fransa cumhurbaşkanı, 1873-1879

Mac-Mahon İkinci İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nda İkinci Kolordu ("İtalyan Ordusu")'nun komutanıydı. Fransızların Magenta zaferinde rol oynadı (4 Temmuz 1859) ve savaş sırasında mareşalliğe yükseltildi. Sonraki dönemde kendisine, III. Napolyon tarafından Magenta Dükü unvanı verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Firinne, D.H. and Eugene O'Curry, Life of Marshal MacMahon, Duke of Magenta. (The "Irishman" Office, Dublin, 1859) ss. 5-6.