Pastil

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pastil, koyu bir sıvının katılaştırılmasıyla yapılan, hafifçe çiğnerek veya ağızda eritilerek tüketilen şeker veya tıbbi hapdır. Ayrıca, bazı tütsü formlarını tanımlamak için de kullanılırlar.[1]

Pastiller, toz haline getirilmiş şekerli veya mumlu bir kalıba kalın bir sıvı dökülerek, ardından sıvının ayarlanmasına ve kurumasına izin verilerek yapılır. Kurutulmuş sıvıda bulunan maddeler çiğnendiğinde yavaş yavaş salınır ve ağızda çözünmesine izin verilir. Maddeler daha sonra ağız boşluğunun mukoz membranları veya alt gastrointestinal kanallarda emilir.[2] Tıbbi madde veya lezzet için, çeşitli maddeler pastil formlarına konabilir.

Bu aktif maddelerin (uçucu yağlar, tentürler ve ekstraktlar) yağlı doğası nedeniyle, pastiller genellikle maddeyi emülsiye eden ve bunları hidrokoloidal matriks içinde tutan bir nişasta ve arap zamkı (Gum arabic) karışımına dayanır. Nişasta ve sakız ayrıca, pastilin bir anda verilen aktif madde miktarını çözme ve hafifletme hızını azaltır.[3] Arap zamkı ayrıca pastilleri sertleştirir ve depolama ve taşımada daha sağlam hale getirir.

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İyi bilinen pastil tipi şekerler şunları içerir:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]