Sarı çarkıfelek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Passiflora lutea sayfasından yönlendirildi)
Sarı çarkıfelek
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Malpighiales
Familya: Passifloraceae
(Çarkıfelekgiller)
Cins: Passiflora
Tür: P. lutea
Passiflora lutea
L.

Sarı çarkıfelek (Passiflora lutea), çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin bir bitki türüdür.

Kuzey Amerika'da Passiflora incarnata türünün bulunduğu alanlara, hatta daha da kuzeyine yayılmış, çarkıfelek türlerinden biridir. Passiflora incarnata türü ile birlikte soğuğa en dayanıklı çarkıfelek türlerinden biridir. Hatta en dayanıklısıdır, zira bitkinin kökleri -15 derece ısıyı tolere edebildiği gibi, kısa süreli olması kaydıyla -30 derecelere varan ısıyı da tolere edebildiği görülmüştür. Zira aynen P. incarnata gibi soğuk havalarda bitkinin yaprakları ve gövdesi ölür ancak kökleri sağlam kalan bitki kış mevsiminin ardından tekrar yeşillenir. 3-5 metre arası boylanabilen bitki, 3 loblu yapraklara, sarı yeşil veya beyaz küçük çiçeklere sahiptir. Olgunlaşınca siyahımtırak bir renk alan yenilebilir, asidik ve bitki tohumlarını içermesinden ötürü çekirdekli, küçük meyveler verir. Güneş gören ancak nemli, organik bakımdan zengin topraklarda yaşar. Genelde Kuzey Amerika'da yabani ortamda yetişen bir bitki olmakla birlikte; ABD'de Pensilvanya gibi yerlerde yayılım alanları tehdit altında olduğundan bitki koruma altındadır.

Bununla birlikte bitki çeşitli böcek ve nadir kelebek türlerine ev sahipliği yapması yanında ayrıca kendisinin tozlaşmasına hiçbir katkısı olmayan sadece bitki polenlerini yiyen Anthemurgus passiflorae cinsi arılara ev sahipliği yapar.Bunun yanında meyveleri kuşlar tarafından da yenilebilmektedir.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]