Üçlü İttifak Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Paraguay Savaşı sayfasından yönlendirildi)
Üçlü İttifak Savaşı
Tarih12 Ekim 1864 – 1 Mart 1870
(5 yıl, 4 ay, 2 hafta ve 3 gün)
Bölge
Güney Amerika; Paraguay, Brezilya ve Arjantin
Sonuç

Müttefik zaferi

  • Brezilya ve Paraguay arasında Loizaga–Cotegipe Antlaşması
  • Arjantin ve Paraguay arasında Machaín-Irigoyen Antlaşması
Coğrafi
Değişiklikler
  • Brezilya Apa Nehri'nin kuzeyindeki tartışmalı bölgeyi ele geçirdi
  • Arjantin tartışmalı Misiones Bölgesi'ni ve Pilcomayo Nehri'nin güneyindeki tartışmalı bölgeleri ele geçirdi
  • Taraflar
    Brezilya
    Arjantin
    Uruguay
    Paraguay
    Komutanlar ve liderler
    II. Pedro
    Bartolomé Mitre
    Domingo Faustino Sarmiento
    Venancio Flores
    Francisco Solano López (ölü)
    Güçler
    ~123.000 Brezilyalı asker
    ~30.000 Arjantinli asker
    ~5.500 Uruguaylı asker
    Toplam: ~160.000 asker
    ~80.000 Paraguaylı asker ve 70.000 Milis
    Kayıplar
    50.000 asker
    ~40.000 sivil
    18.000 asker
    ~10.000 sivil
    10.100 Uruguaylı
    Toplam: ~128.100 asker ve sivil
    ~240.000 asker ve sivil
    Toplam 150.000-500.000 ölü

    Üçlü İttifak Savaşı ya da Paraguay Savaşı olarak da bilinir. Arjantin, Brezilya ve Uruguay'dan oluşan koalisyon bloğu ile Paraguay arasında, 1864/65-1870 arası meydana gelen, Latin Amerika tarihinin en kanlı savaşıdır.

    Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

    Savaşın tetikleyicileriyle ilgili birkaç teori var. Özünde, Arjantin revizyonizmi ve geleneksel Paraguaylı bakış açısı, Britanya İmparatorluğu'nun çıkarlarına baskın bir rol atfetmektedir. Klasik liberal tarih yazımı, Mareşal Francisco Solano López'in bu konudaki saldırgan politikasını vurgular. Paraguaylı başkan Mareşal Solano López, Kolorado Partisi'ne karşı bir iç savaşta özellikle Paysandú'yu savunmaya yardımcı olmak için Uruguay Blanko Partisi tarafından kullanılan hükûmetin yardımına gelmeye karar verdiğinde, 1864 sonlarında çatışma patlak verdi. Brezilya tarafından askeri olarak. López, Brezilya ve Arjantin hükûmetlerini Uruguay'a karşı herhangi bir saldırıyı "Plate Eyaletler'in dengesine bir saldırı" olarak değerlendireceği konusunda uyardı, ancak Brezilya askerleri Ekim 1864'te Uruguay topraklarını işgal etti. 12 Kasım 1864'te Brezilya'nın Uruguay'ı işgaline misilleme olarak, Paraguay hükûmeti Brezilya'da bir ticaret gemisini ve Brezilya'nın Mato Grosso eyaletinin valisini ele geçirerek savaşı başlattı ve ertesi gün ilan etti. İlk aşama, Aralık 1864'te Mato Grosso'nun işgalinden oluşuyordu ve bu sırada Paraguaylı güçler, bu vilayetin büyük bir bölümünü işgal etti ve yağmaladı. Henüz dış yardım almadan ve Venancio Flores'in birlikleri, Brezilyalı işgalciler, imparatorluk ekibi ve Arjantin hükûmetinden önemli lojistik destek almadan Uruguay hükûmeti teslim olmaya zorlandı. Solano López, Mitre tarafından reddedilen bir taleple Arjantin Devlet Başkanı Bartolomé Mitre'den, Arjantin topraklarını Uruguay'a doğru askerleriyle geçme izni istedi. Savaşan birliklerin kendi bölgesini geçmesine izin vermiş olsaydı, Arjantin'in şimdiye kadar kamuya açık tarafsız konumunu terk etmiş olacaktı; Öte yandan Arjantin hükûmeti, Uruguay'ın Kolorado Partisi'ne sempati duyuyordu. Buna cevaben, Paraguaylı birlikler Nisan 1865'te Arjantin'deki Corrientes şehrini işgal ederek Arjantin'i Brezilya ve yeni Uruguay hükûmeti ile ittifak halinde savaşa girmeye zorladı. O andan itibaren "Üçlü İttifak Savaşı" başladı. Buenos Aires ve Rosario dışında (basının Brezilya lehine güçlü siyasi propaganda yaptığı yer), Arjantin'in çatışmaya girişi popüler değildi ve gönderilen askerlerin büyük bir kısmı bunu yapmaya zorlandı.

    Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

    Savaş, 1870'te Paraguay'ın yenilgisiyle sona erdi ve bu da demografik bir felakete yol açtı: farklı kaynaklara göre, ülke nüfusunun% 50'sini ve belki de yetişkin erkek nüfusunun% 90'ından fazlasını kaybetti. Paraguay, Brezilya ile halen diplomatik anlaşmazlık içinde bulunduğu bölgelerin büyük bir bölümünü kaybetti ve büyük bir savaş tazminatı ödemeye mahkum edildi.

    Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]