Panathinaikos (basketbol takımı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Panathinaikos BC sayfasından yönlendirildi)
Panathinaikos
{{{ad}}} arması
LigA1 Ethnikis
EuroLeague
Yunanistan Basketbol Kupası
Kuruluş1922
SalonO.A.C.A. (19.250)
RenklerYeşil ve Beyaz
         
SahibiYunanistan Dimitris Giannakopoulos
Genel menajerYunanistan Stavros Ntinos
BaşantrenörTürkiye Ergin Ataman
KaptanYunanistan Ioannis Papapetrou
Şampiyonluk6 EuroLeague
1 Kıtalararası Kupa
39 Yunanistan Ligi
20 Yunanistan Kupası
2 Triple Crown
Formalar

Panathinaikos BC, Yunanistan, Atina merkezli Panathinaikos kulübünün profesyonel basketbol takımıdır. Ekip ayrıca kısaltma adıyla P.A.O ve başkan tarafından kullanılan adıyla Panathinaikos Athlitikos Omilos yani (Panathinakos Atletik Kulüp) olarak bilinmektedir. Basketbol kulübü 1922 yılında kuruldu, atletik kulüp ise 1908 yılında. O zamandan bu yana Pana elde ettiği başarılarla büyük bir kulüp haline geldi. Mücadele ettiği yıllar boyunca sürekli Avrupa ve Yunanistan'daki en büyük kulüpler arasında yer almıştır. Takım tarihi boyunca 39 A1 Ethnikis şampiyonluğu, 20 Yunanistan Basketbol Kupası, 6 EuroLeague şampiyonluğu, 1 Kıtalararası Kupa ve 2 kez Triple Crown kupalarını müzesine götürme başarısı gösterdi.

Kulüpte yıllardır Avrupa ve tüm dünyada tanınmış oyuncular forma giymiştir. Bunlardan en önemlileri ve kimileri: Dominique Wilkins, Byron Scott, Antonio Davis, Panagiotis Giannakis, Dino Rađa, Alexander Volkov, Dejan Tomašević, Ramūnas Šiškauskas, İbrahim Kutluay, Nikos Galis, Antonis Fotsis, Fanis Christodoulou, Željko Rebrača, Arijan Komazec, Stojko Vranković, Žarko Paspalj, Dimitris Diamantidis, Šarūnas Jasikevičius, Nikola Peković, Mike Batiste, Vasilis Spanulis, Johnny Rogers, Fragiskos Alvertis ve Dejan Bodiroga'dır. Koç olarak Avrupa'nın en iyi koçu olarak kabul edilen Sırp antrenör Željko Obradović bu takımda 1999-2012 yılları arasında tam 13 yıl görev yapmış ve Pana ile sınırsız başarı yaşamıştır. Takım ayrıca Avrupa kıtasında Euroleague turnuvasını 6 kez kazanmıştır. Türkiye millî basketbol takımının yıldızlarından İbrahim Kutluay da bu takımın formasını giydi ve 1 kez EuroLeague şampiyonluğu sevinci yaşadı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan'da basketbol (1918-1945)[değiştir | kaynağı değiştir]

1940'taki basketbol takımı

Panathinaikos, 1908 yılında bir futbol kulübü olarak kuruldu. Kalafatis, 1937'de yeni bir Panathinaikos takımı kurmayı başardı ve ertesi yıl YMCA, Ethnikos G.S. Athens, Panionios, Aris ve Iraklis gibi daha önce kurulmuş kulüpleri yakalamaya çalıştı. Angelos Fillipou, Litsas ve Dimitrakos grubun elebaşlarıydı ve onlara daha sonra Telis Karagiorgos, Thymios Karadimos, Giorgos Bofilios, Philipos Papaikonomou, Petros Polycratis ve Nikos Polycratis katıldı. Bunu takip eden Alman işgali sırasında Dimitris Giannatos (basketbol takımının kurucu üyesi) direniş eylemi nedeniyle Naziler tarafından idam edildi.

Savaş sonrası dönem (1946-1970)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan basketbol efsanesi Faidon Matthaiou

Panathinaikos, 1946 (savaş sonrası ilk şampiyonluk) ve 1947'de Ioannis Lambrou, Missas Pantazopoulos, Stelios Arvanitis ve Jack Nicolaidis (Apostolos Nikolaidis'in yeğeni) gibi oyuncuların yardımıyla şampiyon olmuştur.

1950 ve 1951 yıllarında Panathinaikos, büyük sporcular Faidon Matthaiou (Yunan basketbolunun Patriği olarak kabul edilir) ve Nikos Milas'ın yardımıyla bir kez daha şampiyon oldu. 1954'te kulüp başarısını tekrarlayacaktı, ancak sonraki beş yıl sonuçsuz kalacak ve kulüp, gücüne rağmen yenilenmek zorunda kalacaktı.

Giorgos Kolokithas

1961 yılında Panathinaikos yeni liderleri Georgios Vassilakopoulos, Stelios Tavoularis ve Petros Panagiotarakos ile Yunanistan Ligi şampiyonluğunu kazandı. 1962'de Panathinaikos bu başarıyı tekrarladı ve yine Yunanistan Ligi şampiyonu oldu. O yıl aynı zamanda PAO ilk kez Avrupa çapında bir turnuvaya katıldı ve 1961-62 sezonunda FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası'nda Hapoel Tel Aviv ile karşılaştı.

23 Kasım 1963'te Panathinaikos, Mantellos Kupası'nda Olympiacos'u 90-48'lik skorla mağlup etti; bu turnuva daha sonra yerini 1976'da ilk kez düzenlenen Yunanistan Kupası'na bıraktı.

1967 yılında Panathinaikos, Giorgos Kolokithas'ın (döneminin en büyük basketbolcularından biri) da kadrosunda yer aldığı Yunanistan Ligi şampiyonu oldu. 1969 yılında Yunanistan Ligi şampiyonluğunu kulübün ilk Avrupa başarısı olan 1968-69 sezonunda FIBA Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Dinamo Tiflis'e elenerek yarı finale yükselmesi izledi. Bir sonraki yıl, 1970'te PAO, bir Avrupa maçında yabancı bir oyuncu (Craig Greenwood) kullanan ilk Yunan basketbol takımı oldu.

Altın Çağ (1970-1984)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu altın yıllar boyunca Panathinaikos, büyük liderleri ve skorerleri Apostolos Kontos ile 14 Yunanistan Ligi şampiyonluğunun 10'unu kazandı. Bu dönemde, koçluğun tilkisi lakaplı Kostas Mourouzis, 4-K (genç Kontos, Koroneos, Kokolakis ve Kefalos) takımını yönetti. Bu oyuncular, daha yaşlı oyuncularla bağlantı görevi gören Iordanidis ile birlikte üst üste 5 Yunanistan Ligi şampiyonluğu kazandı ve 1971-72 sezonunda Amerikalı Willy Kirkland'ın yardımlarıyla FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası'nda yarı finale kalarak zamanlarının en büyük başarısını elde etti. Ne yazık ki dönemin devlerinden Ignis Varese, Panathinaikos için aşılmaz bir engel oldu.

Sonraki 4 sezonda Panathinaikos, 1977'de bir kez Yunanistan Ligi şampiyonu oldu ve 1979'da ilk Yunanistan Kupası'nı kazandı. 1974'te Memos Ioannou'yu ve 1979'da, ilerleyen yıllarda takıma büyük katkı sağlayacak bir oyuncu olacak Yunan asıllı Amerikan David Stergakos'u transfer ettiler.

Takip eden beş yıl içinde Panathinaikos, 4 Yunanistan Ligi şampiyonluğu (1980, 1981, 1982, 1984) ve iki Yunanistan Kupası (1982, 1983) kazandı. Daha spesifik olarak, Kostas Politis'in koçluğunu yaptığı 1982 yılında Panathinaikos ilk Yunan dublesi kazanmanın yanı sıra 1981-82 sezonunda FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası'nda 6. sırada yer almayı başardı. O sezonun grup aşamasında Panathinaikos, güçlü CSKA Moskova takımını son saniyelerde kazandığı gerilim dolu bir maçın ardından geride bıraktı. Kulübün düşüşe geçmeden önceki son Yunanistan Ligi şampiyonluğu 1984 yılında Korfu'da oynanan ve Liveris Andritsos ile Tom Kappos'un başrollerini paylaştığı maçta geldi.

Panathinaikos, Rony Seikaly'i keşfettiğinde yaklaşmakta olan düşüşten kaçınmak için büyük bir şansa sahipti, ancak Yunan hükümetinin bürokratik sorunları, hakkı olduğunu iddia etmesine rağmen bir Yunan vatandaşı olarak Yunanistan Ligi'nde oynamasını engelledi ve sonuçta Syracuse'da kolej basketbolu oynamak için Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmak zorunda kaldı.

Düşüş dönemi (1985-1992)[değiştir | kaynağı değiştir]

1985 yılında Panathinaikos, Yunanistan Ligi'ni 3. sırada tamamladı. Stergakos, Ioannou, Vidas, Andritsos ve ertesi yıl takımdan ayrılan Koroneos kilit oyunculardı. Ancak Yunan Ligi'ndeki güç dengesi Aris'in lehine değişti ve Panathinaikos ligin lideri olmaktan çıkıp ikinci planda kaldı. Yine de değerli bir rakip olarak kaldılar. Böylece, 1986'da, her şeye rağmen, güçlü Aris'i yarı final aşamasında Yunanistan Kupası'ndan elemeyi başardılar. Ardından Panathinakos finalde Olimpiakos'u yenerek 1993'e kadar son şampiyonluğunu kazandı. Sonraki iki sezon boyunca Panathinaikos sezonu beşinci sırada bitirdi ve son beş yıldaki en kötü sonuçlarını aldılar.

1988'de Yunanistan Ligi'nde yabancı oyuncu kullanma yasağı kaldırıldı ve Panathinaikos NBA'den Edgar Jones'u transfer etti. Yetenekli bir şutör, skorer ve ribauntçuydu ve sonraki iki yıl boyunca takımın yıldızı oldu. PAO, diğer büyük Yunan takımlarına karşı önemli galibiyetler elde etse de, kayda değer bir üstünlük sağlayamadı. Sonraki iki yıl boyunca, daha sonra NBA'de büyük bir kariyer yapacak olan Antonio Davis, takımın lideri olarak Jones'un yerini aldı. Bu dönemde Panathinaikos en yetenekli genç Yunan oyuncularından bazılarını da (Fragiskos Alvertis, Nikos Oikonomou ve Christos Myriounis) kadrosuna katmıştı ancak bu durum kulüp tarihinin en kötü dönemini yaşamalarına engel olamadı. 1991'de Yunanistan Ligi'ni 7. sırada bitiren Panathinaikos, 1992'de 8. sıraya geriledi ve 1967'den bu yana ilk kez Avrupa kupalarının dışında kaldı.

Yükselişe geri dönüş (1992-1995)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikos Galis
Fragiskos Alvertis

1992 yılında kulübün basketbol departmanı, Giannakopoulos ailesinin yönetimi altında profesyonel oldu. 1992 yazında Panathinaikos takımı tamamen yeniden yapılandırma girişiminde bulundu. Yunanistan'ın en iyi basketbolcusu Nikos Galis kulüp tarafından transfer edildi ve yıldız oyuncular Stojko Vranković, Tiit Sokk ve Arijan Komazec tarafından desteklendi. Böylece Galis, PAO'yu bir Yunanistan Kupası zaferine ve ev sahibi avantajına sahip olmalarına rağmen kaybettikleri Yunanistan Ligi şampiyonluk finallerine taşıdı. Bir sonraki sezon olan 1993-94'te Galis, Sasha Volkov ve Stojko Vranković ile birlikte Panathinaikos'u 1994 FIBA Avrupa Ligi Final Four'unda kulüp tarihinin en yüksek derecesi olan 3.'lüğe taşıdı. Buna rağmen şampiyonluğu kazanmayı başaramadılar.

1994-95 sezonu, kulübün Panagiotis Giannakis ve Žarko Paspalj'ı transfer etmesiyle en iyi koşullarda başladı. PAO yine tüm yerel şampiyonlukların favorisiydi. Kulüp, Yunanistan Ligi şampiyonası başlamadan önce Olympiacos'u çok zorlu bir maçta Yunanistan Kupası'ndan eleyerek başladı. Ancak Yunanistan Ligi'nin ilk maçlarından sonra, Olympiacos'a karşı oynanan Yunanistan Kupası maçında ve FIBA Avrupa Ligi 1994-95 sezonu elemelerinin belirleyici maçında PAO'ya liderlik eden oyuncu Nikos Galis profesyonel basketbolculuk kariyerine son verdi. Sonuç olarak takım, bazı harika maçlar oynamasına rağmen, sadece Avrupa'yı 3. sırada bitirmeyi ve Yunanistan Ligi finallerine katılmayı başardı.

Avrupa, Kıtalararası ve Yunanistan şampiyonlukları (1996-1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dominique Wilkins
Byron Scott
Dino Rađja

1996-98 yılları arasında Panathinaikos, FIBA Avrupa Ligi şampiyonluğu, FIBA Kıtalararası Kupa ve Yunanistan Ligi şampiyonluğunu (sırasıyla) kazanarak tüm hedeflerini gerçekleştirdi.

1996 yılında takımdan beklentiler çok yükselmişti, çünkü Panathinaikos'un önemli bir şampiyonluk elde etmesi şarttı. 1995 yazında, Avrupa'da oynamış en iyi Amerikalı oyunculardan biri olan ve dokuz kez NBA All-Star seçilen Dominique Wilkins'i transfer ettiler. Takımın baş antrenörü Božidar Maljković'ti. Giannakis, Vranković, Alvertis ve Patavoukas ile birlikte çok deneyimli bir takım oluşturdular ve 1996 yılında Yunan basketbolu için eşi benzeri görülmemiş bir başarı elde ettiler. Nitekim Nisan 1996'da Paris'te oynanan Final Four'da Panathinaikos, turnuvanın finalinde FC Barcelona'yı 67-66'lık skorla yenerek FIBA Avrupa Ligi şampiyonluğunu (şimdiki adıyla EuroLeague) kazanan ilk Yunan takımı oldu. Paris'teki büyük zaferin hemen ardından Yunanistan'a dönen Panathinaikos, Olimpiakos'a bir kez daha yenilerek Yunanistan Ligi şampiyonluğunu elde edemedi.

Bir sonraki sezonda Maljković, takım oyununa dayalı bir oyun kurmak amacıyla tüm yıldızları kadrodan çıkardı. Sezonun başlamasıyla birlikte Panathinaikos, Güney Amerika Ligi şampiyonu Olimpia'yı 3 maçlık bir seride 2-1 yenerek 1996 FIBA Kıtalararası Kupa şampiyonu oldu. Ancak takımın yeniden yapılanması başarısız oldu ve Panathinaikos, Avrupa şampiyonluğunu korumak için 1997 FIBA EuroLeague Final Four'una katılamadı. Dahası, Yunanistan Ligi şampiyonasını 5. sırada bitirerek gelecek sezon EuroLeague'ye katılma hakkını kaybettiler.

Bir sonraki sezon Slobodan Subotić kulübün baş antrenörlüğünü üstlendi ve Dino Rađja'yı Panathinaikos'a gelmesi için ikna etti. Radja'nın dev transferine üç kez NBA şampiyonu olan Byron Scott ve Fanis Christodoulou eşlik etti ve Alvertis, Oikonomou ve Koch'un da yardımıyla Panathinaikos, 14 yıl sonra Yunanistan Ligi'ni tekrar kazandı.

1998 yazında Panathinaikos başkanı Pavlos Giannakopoulos, Avrupa'ya damga vuracak bir takım kurmaya başladı. Bunu başarmak için 1998 FIBA Dünya Kupası MVP'si Dejan Bodiroga ile anlaşırken Nando Gentile, Pat Burke ve Nikos Boudouris de takıma katıldı. 1998-99 sezonu Panathinaikos için çok önemliydi çünkü Yunanistan Ligi playofflarında ev sahibi avantajını elde eden Olimpiakos zirveye geri dönmeye hazırlanıyordu. Yunan Ligi finallerinin son maçında Panathinaikos, rakiplerine karşı en belirleyici deplasman galibiyetlerinden birini elde ederek şampiyonluğa ulaştı.

Obradović dönemi (1999-2012)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ljubljana'da düzenlenen Slovenya-Sırbistan hazırlık maçını izleyenŽeljko Obradović, 27 Ağustos 2015
Dimitris Diamandidis, 2000-01 sezonundan bu yana tüm zamanların asist, top çalma ve verimlilik puanı sayılarında EuroLeague'e liderlik etti ve altı kez EuroLeague En İyi Savunmacısı seçildi.
Šarūnas Jasikevičius

Željko Obradović'in 1999 yazında Panathinaikos'a gelişi, kulüp için olağanüstü bir dönemin başlangıcı oldu; birçok önemli başarı elde edildi ve takım Avrupa kulüp basketbolu tarihinin en güçlü takımlarından biri haline geldi.

Obradović'in yaptığı ilk şey, takımı Panathinaikos'un mutlak lideri olan Dejan Bodiroga'ya adapte etmek oldu. Bu stratejinin başarısı sonucunda PAO, üst üste 3 EuroLeague Finali'nin (2000-2002) ardından 2 EuroLeague şampiyonluğu (2000, 2002) ve ayrıca üst üste 3 Yunanistan Ligi şampiyonluğu (1999-2001) kazandı. 2000 yılında Selanik'te düzenlenen EuroLeague Dörtlü Final'inde Panathinaikos, finalde Makkabi Tel Aviv'i 73-67 yenerek ikinci kez EuroLeague şampiyonu oldu. 2002 yılında Bologna'da düzenlenen 2002 EuroLeague Dörtlü Final'inde Panathinaikos, finalde ev sahibi Bologna'yı 89-83'lük skorla mağlup ederek Avrupa'nın en prestijli kupasını üçüncü kez kazandı.

Yine de bu dönemde iki kez Yunanistan Kupası finali oynamalarına rağmen Yunanistan Kupası'nı kazanamadılar. Rebrača, Gentile, Middleton, Alvertis, Kattash, Kutluay ve Foçis takımın bu yıllarda sivrilen oyuncularından bazılarıydı. Yunanistan Ligi'ndeki hakimiyet, PAO'nun 3. EuroLeague şampiyonluğunu kazandığı 2002 yılında nihayet sekteye uğradı. Ayrıca, yıl sonunda takımda Bodiroga'nın takımdan ayrılmasıyla başlayan birçok önemli değişiklik oldu ve takım kadrosunun yenilenmesi zorunlu hale geldi.

2002-03, Obradović'in Panathinaikos'u yeniden yapılandırmak ve Yunanistan'ın zirvesine taşımak için kullandığı yıl oldu. Takımı 9 kez üst üste Yunanistan Ligi şampiyonluğuna (2003-11), 6 kez Yunanistan ikinciliğine ve sonraki yıllarda 2 kez üçlü şampiyonluğa (yani Yunanistan ikinciliği artı EuroLeague şampiyonluğu) taşıyarak bu hedefine kesin bir şekilde ulaştı ve böylece bir hanedan yarattı. Panathinaikos, Bodiroga'yı değiştirdikten sonra oyun tarzını kökten değiştirdi. Sırp oyuncunun oyuna katkısının yerini, bir süper yıldızın gereksiz olduğunu kanıtlayan eşi benzeri görülmemiş bir takım çalışması modeli aldı. Lakovič, Alvertis, Diamandidis, Foçis, Çarçaris, Batiste ve daha sonra Spanulis, Šiškauskas ve Jasikevičius gibi kendileri için değil takımın maksimum başarısı için oynayan oyuncular, PAO'nun yeri doldurulamaz oyuncular tarafından engellenmeyen bir şampiyonluk kazanma makinesine dönüşmesine yol açtı ve bu kalite geniş çapta kabul gördü.

Panathinaikos, kendi sahası OAKA'da düzenlenen 2007 EuroLeague Dörtlü Finali'nde, finalde son şampiyon CSKA Moskova'yı 93-91'lik skorla mağlup ederek dördüncü kez EuroLeague şampiyonu oldu. Aynı takımlar (PAO ve CSKA) Berlin'de düzenlenen 2009 EuroLeague Finalinde karşılaştı ve Panathinaikos tarihinde beşinci kez kupayı kazandı. 14 Aralık 2009 tarihinde Panathinaikos, Yunan Spor Gazetecileri Derneği tarafından 1.291 oyla 2009 Yılının En İyi Yunan Spor Takımı seçildi. Ayrıca baş antrenör Želimir Obradović, 1.399 oyla En İyi Antrenör seçildi.

Barselona'daki 2011 EuroLeague Dörtlü Finali'nde Panathinaikos, Montepaschi Siena'ya karşı yarı finalde Calathes'in harika performansının ardından (17 sayı, 6 ribaund, 2 top çalma) 77-69 kazandı ve Makkabi Tel Aviv'e karşı EuroLeague Finali'ne yükseldi. Finalde Makkabi'yi 78-70'lik skorla geçen "Büyük Kulüp" altıncı EuroLeague şampiyonluğunu kazandı.

Obradović sonrası dönem (2012-2018)[değiştir | kaynağı değiştir]

James Gist

Obradović'in ayrılmasının ardından Panathinaikos'un yeni baş antrenörü Argiris Pedoulakis takımda büyük değişiklikler yapmak zorunda kaldı ve aralarında James Gist, Roko Ukić ve NBA oyuncuları Jason Kapono ve Marcus Banks'in de bulunduğu 12 yeni oyuncu kadroya dahil edildi. Takım kaptanları Dimitris Diamantidis ve Kostas Çarçaris, EuroLeague'de çeyrek finale kadar yükselen ancak 5 maçlık seride Barcelona'ya yenilen Yeşiller'in yeniden yapılanma çabalarına liderlik etti.

Panathinaikos finalde Olimpiakos'u üç sayı farkla (81-78) yenerek 14. Yunanistan Kupasını kazandı.[1] Aynı yıl Panathinaikos, Yunanistan Ligi Finallerinde Olimpiakos'un iç sahasını iki kez geçmeyi başardı ve böylece kulüp tarihinde 33. kez Yunanistan Ligi şampiyonluğunu kazandı.

Dimitris Giannakopoulos, Panathinaikos'un ilk başkanı olduğundan beri, defalarca Asyalı şirketlerle pazarlama anlaşmaları sağlamaya çalıştı. İlk adım Panathinaikos'un Çinli basketbolcu Shang Ping ile anlaştığını duyurmasıyla atıldı. Bu anlaşma Panathinaikos'u kadrosunda Çinli bir oyuncu bulunduran ilk Avrupa kulübü yaptı. 12 Eylül 2013'te Guangzhou Havaalanı'na inen Panathinaikos, Çin'e havayoluyla seyahat eden ilk Avrupa takımı oldu. 13 Eylül 2013'te Panathinaikos, iki günden kısa bir süre içinde bir kez daha Avrupa tarihi yazdı ve bir Çin Basketbol Birliği (CBA) takımıyla karşılaşan ilk Avrupa takımı oldu. Ayrıca Panathinaikos, bir Çin takımı olan Foshan Dralions'a karşı 66-67'lik skorla galip gelen ilk Avrupa takımı oldu.

8 Mart 2014 tarihinde, taraftarların takımın EuroLeague'deki kötü gidişatından duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle takımın baş antrenörü Argiris Pedoulakis'in değiştirildiği açıklandı. Ayrıca takımın Yunanistan Ligi Finallerine kulübün efsanesi Fragiskos Alvertis'in geçici koçluğunda gideceği açıklandı. Olimpiakos'u yenerek Yunanistan'da bir duble daha yapan Panathinaikos, Duško Ivanović'i yeni baş antrenörleri olarak göreve getirdiklerini açıkladı.

5 Nisan 2015 tarihinde Panathinaikos, Yunanistan Kupası finalinde Apollon Patras'ı 53-68'lik skorla mağlup etti. Takım kupa mücadelesinde daha önce Olimpiakos ve PAOK engellerini aşmak zorunda kaldı. Panathinaikos EuroLeague playofflarına kaldı. Yunanistan Ligi'nde Panathinaikos finalde Olympiakos'a 0-3 kaybetti.

Nick Calathes

30 Haziran 2015 tarihinde, Sasha Đjorđjević takım tarafından kulübün yeni baş antrenörü olarak açıklandı. Panathinaikos Yunan oyun kurucu Nick Calathes ve Sırp pivot Miroslav Raduljica ile sözleşme imzalamayı başardı. Takımın ilk maçı rüya gibi geçti. 8 Ekim 2015'te Panathinaikos, Yunanistan Basketbol Kupası için deplasmanda karşılaştığı Olimpiakos'u 64-70'lik skorla yendi ve eledi. 6 Mart 2016'da Panathinaikos, Yunanistan 2. Lig takımı Faros Keratsiniou'yu 101-52 gibi rekor bir skorla yenerek kulüp tarihinde 17. kez ve üst üste 5. sezonda Yunanistan Kupası'nı kazandı.

19 Nisan 2016'da Sasha Đjorđjević'in yerine Argyris Pedoulakis bir kez daha takımın baş antrenörlük görevini üstlendi. Buna rağmen takım, Yunanistan Ligi finalinde Olimpiakos karşısında 1-3'lük seri mağlubiyeti aldı.

Dimitris Diamantidis'in emekli olmasıyla birlikte Panathinaikos kulüp tarihinde yeni bir sayfa açtı. Bu durum takımın bütçesini artırmasına ve Mike James, K.C. Rivers, Chris Singleton ve Yannis Burusis gibi oyuncuları kadrosuna katmasına yol açtı. Yunanistan'ın en büyük bahis şirketi OPAP'ı takımın ana sponsoru yapan anlaşmanın yanı sıra birçok sponsorluk anlaşması da aynı zamanda gerçekleştirildi. Xavi Pascual'in üç yıllığına takımın baş antrenörü olarak atanması kulüp için yeni bir dönem başlattı.

Sonraki iki sezonda, 2016/17 ve 2017/18, Panathinaikos koç Xavi Pascual ile Olimpiakos'a karşı arka arkaya iki Yunanistan Basketbol Ligi Şampiyonluğu ve Aris'e karşı 2017 Yunanistan Basketbol Kupası'nı kazanmayı başardı. Ayrıca EuroLeague playofflarında her yılın gelecek şampiyonlarıyla (2017'de Fenerbahçe ve 2018'de Real Madrid) karşılaştılar ve her iki seferde de EuroLeague Dörtlü Finali'nden elendiler. 2017'deki beşinci Yunanistan Basketbol Ligi Şampiyonası finalinde Panathinaikos, Olympiakos'u kendi sahasında mağlup ederek iki yıl aradan sonra Yunanistan Şampiyonu oldu ve seriyi 3-2 kazandı. Bir sonraki yıl Panathinaikos, Avrupa'da kendi yerel şampiyonasının normal sezonunu namağlup bitiren tek takım olmayı başardı. Olimpiakos ile tekrar karşılaştıkları finallere kadar yenilgisiz kaldılar ve seriyi bir kez daha 3-2 ile kazandılar.

Obradović'in ayrılışının ardından yaşanan zorluklara, takım kadrosundaki ve mali durumundaki değişikliklere rağmen Panathinaikos, 1996'dan bu yana 27 sezon üst üste her sezon en az bir şampiyonluk kazanmayı başaran Avrupa'daki tek takımdır.

Rick Pitino dönemi (2018-2020)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rick Pitino

Panathinaikos, iki buçuk sezonun ardından[2] 20 Aralık 2018 tarihinde koç Xavi Pascual ile yollarını ayırdı.[3][4] Pasqual, takımın 2018-19 EuroLeague'deki kötü performansının ve mağlubiyet serisinin bedelini ödedi. Georgios Vovoras kariyerinde ikinci kez Panathinaikos'un geçici baş antrenörü olarak görev yaptı ve kulüp 2018-19 sezonunun sonuna kadar takımın yeni baş antrenörü olarak Rick Pitino ile anlaştı.[5] Koç Pitino'nun takımın başına geçmesiyle Panathinaikos farklı bir takıma dönüştü ve EuroLeague'e etkileyici bir geri dönüş yaparak ligi altıncı sırada bitirdi ve playofflara kaldı. Orada bir kez daha şampiyon Real Madrid'le karşılaştılar ve EuroLeague Dörtlü Finali'nden elendiler. Sezon, Panathinaikos'un Kupa Finalinde PAOK'u yenerek Yunanistan Kupasını ve Lig Finalinde Promitheas'ı 3-0 ile geçerek Yunanistan Basketbol Ligi Şampiyonluğunu kazanmasıyla sona erdi.

Panathinaikos koç Pitino'ya bir teklifte bulundu ve Pitino gelecek sezon için Yunanistan'da kalmak istemesine rağmen ailevi bir meseleden dolayı ülkesine dönmek zorunda kaldı.[6] 24 Haziran 2019'da Panathinaikos, Yunan koç Argyris Pedoulakis ile bir kez daha iki yıllık sözleşme imzaladı ve yedi yıl içinde üçüncü kez takımın baş antrenörü oldu. Pedoulakis'in üçüncü görevi, takımın EuroLeague'deki kötü performansı ve Yunanistan Kupası'ndan elenmesinin ardından Panathinaikos'un kendisini bir kez daha kovmasıyla 15 Kasım 2019'da sona erdi. Georgios Vovoras üçüncü kez geçici baş antrenör olarak görev yaptı.

26 Kasım 2019'da Rick Pitino, kendisini parkelerden uzak tutan ailevi meselenin üstesinden geldikten sonra resmi bir şekilde Panathinaikos'a döndü[7] ve bir buçuk yıllık bir sözleşme imzalayarak 2021 yazına kadar takımın baş antrenörü oldu.[8] Ancak, 20 Mart 2020'de Panathinaikos ve Pitino, EuroLeague ve Yunanistan Basketbol Ligi'nde oyunların askıya alınmasına neden olan COVID-19 salgını karşısında işbirliklerini sona erdirme kararı aldı.[9] Rick Pitino, Iona College'ın yeni baş antrenörü olmayı da kabul ederek ABD'deki ailesinin yanına döndü.[10] Georgios Vovoras bir kez daha dördüncü kez geçici baş antrenör olarak görev yaptı.[11]

Ergin Ataman dönemi (2023-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Nisan 2023'te Panathinaikos, Ergin Ataman ile iki yıllığına anlaştı. Anlaşma, 20 Haziran 2023'te resmiyet kazandı.[12] Bunun ardından Panathinaikos, Kostas Slukas, Luca Vildoza, Juancho Hernangomez vb. ile sözleşme imzaladı.

Takım Kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Panathinaikos BC kadrosu
Oyuncular Teknik kadro
Poz. # Ülke İsim Yaş Boy Ağırlık
G/F 0 Yunanistan Kalaitzakis, Panagiotis 1999-01-0225 - 02 Ocak 1999(1999-01-02) 2,00 m (6 ft 7 in) 85 kg (187 lb)
G 2 Arjantin Vildoza, Luca 1995-08-1128 - 11 Ağustos 1995(1995-08-11) 1,91 m (6 ft 3 in) 86 kg (190 lb)
G 10 Yunanistan Slukas, Kostas 1990-01-1534 - 15 Ocak 1990(1990-01-15) 1,90 m (6 ft 3 in) 87 kg (192 lb)
G/F 16 Yunanistan Kalaicakis, Yeoryos 1999-01-0225 - 02 Ocak 1999(1999-01-02) 2,01 m (6 ft 7 in) 87 kg (192 lb)
F/P 20 Yunanistan Samodurov, Alexandros 2005-04-2018 - 20 Nisan 2005(2005-04-20) 2,10 m (6 ft 11 in) 95 kg (209 lb)
G 21 Yunanistan Avdalas, Neoklis 2006-02-0418 - 04 Şubat 2006(2006-02-04) 1,96 m (6 ft 5 in)
UF 33 Yunanistan Chougkaz, Nikos 2000-10-0423 - 04 Ekim 2000(2000-10-04) 2,08 m (6 ft 10 in) 100 kg (220 lb)
G/F 40 Litvanya Grigonis, Marius 1994-04-2629 - 26 Nisan 1994(1994-04-26) 1,98 m (6 ft 6 in) 93 kg (205 lb)
F 72 Yunanistan Mantzoukas, Lefteris 2003-07-0820 - 08 Temmuz 2003(2003-07-08) 2,07 m (6 ft 9 in) 100 kg (220 lb)
P Yunanistan Antetokounmpo, Kostas 1997-11-2026 - 20 Kasım 1997(1997-11-20) 2,08 m (6 ft 10 in) 91 kg (201 lb)
G Yunanistan Moraitis, Dimitrios 1999-02-0325 - 03 Şubat 1999(1999-02-03) 1,94 m (6 ft 4 in) 82 kg (181 lb)
P Fransa Lessort, Mathias 1995-09-2928 - 29 Eylül 1995(1995-09-29) 2,06 m (6 ft 9 in) 112 kg (247 lb)
F/P Yunanistan Mitoglou, Dinos 1996-06-1127 - 11 Haziran 1996(1996-06-11) 2,10 m (6 ft 11 in) 100 kg (220 lb)
G Amerika Birleşik Devletleri Grant, Jerian 1992-10-0931 - 09 Ekim 1992(1992-10-09) 1,93 m (6 ft 4 in) 90 kg (200 lb)
F Yunanistan Papapetrou, Ioannis (K) 1994-03-3029 - 30 Mart 1994(1994-03-30) 2,06 m (6 ft 9 in) 106 kg (234 lb)
G Amerika Birleşik Devletleri Guy, Kyle 1997-08-1126 - 11 Ağustos 1997(1997-08-11) 1,85 m (6 ft 1 in) 76 kg (168 lb)
F İspanya Hernangómez, Juancho 1995-09-2828 - 28 Eylül 1995(1995-09-28) 2,06 m (6 ft 9 in) 97 kg (214 lb)
P Polonya Balcerowski, Aleksander 2000-11-1923 - 19 Kasım 2000(2000-11-19) 2,15 m (7 ft 1 in) 123 kg (271 lb)
Başantrenör
Yardımcı antrenörler





  • (K) Takım kaptanı
  • (ÇV) Çifte vatandaş
  • Sakat Sakat

Liste • Son güncelleme: 2023-7-29


Takım dizilişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Poz. İlk 5 Benç 1 Benç 2 Yedek
C Mathias Lessort Aleksander Balcerowski Kostas Adetokunbo
PF Juancho Hernangómez Dinos Mitoglou
SF Ioannis Papapetrou Lefteris Mantzoukas
SG Luca Vildoza Kyle Guy
PG Kostas Slukas Jerian Grant Dimitris Moraitis Neoklis Avdalas

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Panathinaikos pankartları O.A.C.A..

Yerli şampiyonlukları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yunan Ligi
    • Kazandığı yıllar (39): 1946, 1947, 1950, 1951, 1954, 1961, 1962, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982, 1984, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021
  • Yunan Kupası
    • Kazandığı yıllar (20): 1979, 1982, 1983, 1986, 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021

Avrupa şampiyonlukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıtalararası şampiyonlukları[değiştir | kaynağı değiştir]

NBA takımlarıyla oynadığı maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Toronto Raptors Kanada 100 - 76 Yunanistan Panathinaikos Kanada Air Canada Centre, Toronto, ON
Boxscore Houston Rockets Amerika Birleşik Devletleri 107 - 70 Yunanistan Panathinaikos Amerika Birleşik Devletleri Toyota Center, Houston, TX
Boxscore San Antonio Spurs Amerika Birleşik Devletleri 113 - 91 Yunanistan Panathinaikos Amerika Birleşik Devletleri AT&T Center, San Antonio, TX

Çin takımlarıyla oynadığı maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Boxscore Foshan Dralions Çin 66 - 67 Yunanistan Panathinaikos Çin Foshan Lingnan Mingzhu Gymnasium, Foshan

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yunan Ligi Yunan Kupası Avrupa Koç Kadro
1945-46 Şampiyon Düzenlenmedi Düzenlenmedi Misas Pantazopoulos Giannis Lambrou, Misas Pantazopoulos, Stelios Arvanitis, Jack Nikolaidis, Giorgos Nikolaidis, Thymios Karadimos
1946-47 Şampiyonası Düzenlenmedi Düzenlenmedi Misas Pantazopoulos Giannis Lambrou, Misas Pantazopoulos, Stelios Arvanitis, Jack Nikolaidis, Giorgos Nikolaidis, Dimitrakopoulos
1948-49 4. sıra Düzenlenmedi Düzenlenmedi Misas Pantazopoulos Giannis Lambrou, Stelios Arvanitis, Misas Pantazopoulos, Nikos Milas, Petros Dimitropoulos, Alekos Karalis, Fanis Theofanis, Dimitrakopoulos
1949-50 Şampiyon Düzenlenmedi Düzenlenmedi Misas Pantazopoulos Fedon Mattheou, Giannis Lambrou, Misas Pantazopoulos, Stelios Arvanitis, Nikos Milas, Petros Dimitropoulos, Alekos Karalis, Panos Koukopoulos, Thanasis Koukopoulos, Fanis Theofanis, Kaligeris, Vithipoulias, Papatheoharis, Giazimis, Genimatas
1950-51 Şampiyon Düzenlenmedi Düzenlenmedi Misas Pantazopoulos Fedon Mattheou, Giannis Lambrou, Stelios Arvanitis, Nikos Milas, Giorgos Oven, Fanis Theofannis, Kaligeris, Papatheoharis, Tripos, Vithipoulias, Konidis, Filipou, Yiaximis, Genimatas
1952-53 2. Düzenlenmedi Düzenlenmedi Fedon Mattheou, Giannis Lambrou, Stelios Arvanitis, Nikos Milas, Alekos Karalis, Panos Koukopoulos, Yiaximis, Konidis, Kaligeris, Eftaxias
1953-54 Şampiyon Düzenlenmedi Düzenlenmedi Fedon Mattheou, Stelios Arvanitis, Nikos Milas, Panos Koukopoulos, Stelios Tavoularis, Giorgos Oven, Alekos Karalis, Giannis Malakates, Yiaximis, Varias, Konidis, Yianopoulos, Stamatiou, Kimanis
1960-61 Şampiyon Düzenlenmedi Düzenlenmedi Nikos Milas Panos Koukopoulos, Petros Panagiotarakos, Makridis, Liamis, Zanos, Koutsoukos, Tavoularis, Papakonstantopoulos, Mandilaris, Dedes, Katsikidis, Nakios, Sitzakis
1961-62 Şampiyon Düzenlenmedi EuroLeague
Top-32
Kimonas Agathos Petros Panagiotarakos, Giorgos Vassilakopoulos, Panos Koukopoulos, Liamis, Tavoularis, Katsikidis, Zanos, Makridis, Antoniadis, Mandilaris, Panagiotidis, Papadimitriou
1962-63 4. Düzenlenmedi EuroLeague
Top 16
Panos Koukopoulos Petros Panagiotarakos, Giorgos Vassilakopoulos, Kostas Politis, Panos Koukopoulos, Stelios Tavoularis, Liamis, Katsikidis, Zanis
1963-64 3. Düzenlenmedi Düzenlenmedi Nikos Milas Kostas Politis, Mihalis Kiritsis, Petros Panagiotarakos, Giorgos Vassilakopoulos, Andreas Chaikalis, Gavrilos Antoniadis, Christos Antoniadis, Stelios Tavoularis, Kostas Politis, Papadimitriou
1964-65 6. Düzenlenmedi Katılmadı Nikos Milas Petros Panagiotarakos, Giorgos Vassilakopoulos, Kostas Politis, Mihalis Kiritsis, Andreas Chaikalis, Christos Iordanidis
1965-66 3. Düzenlenmedi Katılmadı Mio Stevanovic Giorgos Kolokythas, Petros Panagiotarakos, Giorgos Vassilakopoulos, Kostas Politis, Mihalis Kiritsis, Andreas Chaikalis, Christos Iordanidis
1966-67 Şampiyon Düzenlenmedi Katılmadı Kostas Mourouzis Giorgos Kolokythas, Kostas Politis, Giorgos Vassilakopoulos, Mihalis Kiritsis, Petros Panagiotarakos, Thanasis Peppas, Andreas Chaikalis, Kouzoupis, Liamis, Lekkakis, Stefanou
1967-68 2. Düzenlenmedi EuroLeague
Last 16
Kostas Mourouzis Giorgos Kolokythas, Kostas Politis, Petros Panagiotarakos, Thanasis Peppas, Andreas Haikalis
1968-69 Şampiyon Düzenlenmedi Saporta Kupası
Son 4
Kostas Mourouzis Giorgos Kolokythas, Kostas Politis, Christos Iordanidis, Petros Panagiotarakos, Thanasis Peppas, Andreas Haikalis, Craig Greenwood
1969-70 2. Düzenlenmedi EuroLeague
Top 16
Kostas Mourouzis Apostolos Kontos, Giorgos Kolokythas, Dimitris Kokolakis, Christos Iordanidis, Christos Kefalos, Kostas Politis, Haris Papazoglou, Petros Panagiotarakos, Thanasis Peppas, Andreas Haikalis, Andreas Papantoniou
1970-71 Şampiyon Düzenlenmedi Saporta Kupası
Top 16
Kostas Mourouzis Giorgos Kolokythas, Christos Iordanidis, Kostas Politis, Petros Panagiotarakos, Thanasis Peppas, Andreas Haikalis
1971-72 Şampiyon Düzenlenmedi EuroLeague
Son 4
Kostas Mourouzis Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, Christos Kefalos, Christos Iordanidis, Michalis Kiritsis, Giannis Dimaras, Haris Papazoglou, Andreas Papantoniou, Petros Panagiotarakos, Thanasis Peppas, Andreas Haikalis, Zografos, Zegleris, Paraskevas, Willy Kirkland
1972-73 Şampiyon Düzenlenmedi EuroLeague
Top 32
Kostas Mourouzis Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, Christos Iordanidis, Christos Kefalos, Andreas Papantoniou, Giannis Dimaras, Andreas Haikalis, Haris Papazoglou, Sigas, Houseas, Broutsos, Bogdanos, Poulidis, Michelis
1973-74 Şampiyon Düzenlenmedi EuroLeague
Top 16
Kostas Mourouzis Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Christos Iordanidis, Christos Kefalos, Haris Papazoglou, Andreas Haikalis, Andreas Papantoniou, Giannis Dimaras, Houseas, Poulidis, Koumanakos, Bogdanos
1974-75 Şampiyon Düzenlenmedi EuroLeague
Top 16
Richard Dukshire Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, Christos Iordanidis, Christos Kefalos, Memos Ioannou, Kostas Batis, Haris Papazoglou, Andreas Papantoniou, S. Kontos, Kabourakis, Spiliopoulos
1975-76 3. Son 4 EuroLeague
Top 16
Nikos Milas Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, Christos Iordanidis, Christos Kefalos, Memos Ioannou, Kostas Batis, Haris Papazoglou, Andreas Papantoniou, Andreas Haikalis, Kampourakis, S. Kontos
1976-77 Şampiyon Son 4 Koraç Kupası
Son 27
Kostas Anastasatos Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, Christos Kefalos, Memos Ioannou, Kostas Batis, Andreas Papantoniou, Haris Papazoglou, S. Kontos, Kakogeorgiou, Kabourakis, Petrakakis
1977-78 2. Son 4 EuroLeague
Top 18
Kostas Anastasatos Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, Christos Iordanidis, Memos Ioannou, Christos Kefalos, Kostas Batis, Andreas Papantoniou, Haris Papazoglou
1978-79 Şampiyon Şampiyon Koraç Kupası
Top 16
Kostas Politis Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, David Stergakos, Kostas Batis, Andreas Papantoniou, Haris Papazoglou
1979-80 Şampiyon Son 8 Saporta Kupası
Son 8
Kostas Politis Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, David Stergakos, Memos Ioannou, Kyriakos Vidas, Kostas Batis, Andreas Papantoniou, Haris Papazoglou, Garos, Georganas, Kalogeropoulos
1980-81 Şampiyon Son 8 EuroLeague
Son 8
Kostas Politis Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, David Stergakos, Kyriakos Vidas, Memos Ioannou, Andreas Papantoniou, Katsinis, Garos, Georganas, Kalogeropoulos, Metaksas
1981-82 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Final-6
Kostas Politis Apostolos Kontos, Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, David Stergakos, Kyriakos Vidas, Memos Ioannou, Kostas Batis, Andreas Papantoniou, Kim Woolfolk, David Thompson, Katsinis, Georganas, Venieris, Kalogeropoulos, Garos, Karanasos
1982-83 3. Şampiyon EuroLeague
Son 5
Christos Kefalos Dimitris Kokolakis, Takis Koroneos, David Stergakos, Liveris Andritsos, Memos Ioannou, Tom Kappos
1983-84 Şampiyon Son 4 Saporta Kupası
Son 8
Michalis Kyritsis Takis Koroneos, David Stergakos, Memos Ioannou, Liveris Andritsos, Kyriakos Vidas, Giorgos Skropolithas, Tom Kappos, Tolias, Kalogeropoulos, Politis, Tsantilis, Sotiriou
1984-85 3. Finalist EuroLeague
Son 8
Michalis Kyritsis Takis Koroneos, David Stergakos, Liveris Andritsos, Kyriakos Vidas, Memos Ioannou, Giorgos Skropolithas, Tom Kappos, Tolias, Kalogeropoulos, Politis, Tsantilis, Sotiriou
1985-86 4. Şampiyon Saporta Kupası
Son 16
Michalis Kyritsis David Stergakos, Liveris Andritsos, Memos Ioannou, Kyriakos Vidas, Argiris Papapetrou, Giorgos Skropolithas, Petroudakis
1986-87 5. Son 16 Saporta Kupası
Son 32
Kostas Mourouzis David Stergakos, Liveris Andritsos, Memos Ioannou, Takis Koroneos, Argyris Papapetrou, Giorgos Skropolithas, Kostas Missas, Dimitris Dimakopoulos, Dionysis Fragiskatos
1987-88 5. Son 16 Koraç Kupası
Son 32
Richard Dukshire David Stergakos, Liveris Andritsos, Memos Ioannou, Takis Koroneos, Argyris Papapetrou, Giorgos Skropolithas, Kostas Missas, Dimitris Dimakopoulos, Dionysis Fragiskatos
1988-89 3. Son 4 Koraç Kupası
Son 16
Mihalis Kyritsis Edgar Jones, David Stergakos, Liveris Andritsos, Memos Ioannou, Takis Koroneos, Argyris Papapetrou, Giorgos Skropolithas, Argyris Pedoulakis, Dimitris Dimakopoulos, Dionysis Fragiskatos
1989-90 5. Son 8 Koraç Kupası
Son 64
Christos Iordanidis Edgar Jones, David Stergakos, Liveris Andritsos, Memos Ioannou, Takis Koroneos, Argyris Papapetrou, Giorgos Skropolithas, Argyris Pedulakis, Dimitris Dimakopoulos, Dionysis Fragiskatos
1990-91 7. Son 4 Koraç Kupası
Son 16
Christos Iordanidis Antonio Davis, David Stergakos, Liveris Andritsos, Giorgos Skropolithas, Argyris Pedulakis, Argyris Papapetrou, Dimitris Dimakopoulos, Wayne Yearwood, Dinos Kalambakos
1991-92 8. Son 4 Koraç Kupası
Son 16
Željko Pavličević Fragiskos Alvertis, Antonio Davis, Nikos Ekonomou, Christos Myriounis, Minas Gekos, David Stergakos, Liveris Andritsos, Argyris Papapetrou, Giorgos Skropolithas, Argyris Pedulakis, Dinos Kalambakos Yannis Georgikopoulos, Greg Ikonomu, Sotiris Manolopoulos, Scott Roth
1992-93 2. Şampiyon Katılmadı Željko Pavličević Fragiskos Alvertis, Nikos Galis, Arijan Komazec, Stojko Vranković, Tiit Sokk, Nikos Ekonomou, Christos Myriounis, Argiris Papapetrou, Giannis Georgikopoulos
1993-94 3. Son 16 EuroLeague
3.
Kostas Politis Fragiskos Alvertis, Nikos Galis, Alexander Volkov, Stojko Vranković, Tiit Sokk, Nikos Ekonomou, Christos Myriounis, Costas Patavoukas, Yannis Papayannis, Giannis Georgikopoulos, Minas Gekos, Aivar Kuusmaa, Giorgos Chrysanthopoulos, Dionysis Kourlis
1994-95 2. Son 16 EuroLeague
3.
Efthimis Kiumurtzoglou Fragiskos Alvertis, Nikos Galis, Panagiotis Giannakis, Žarko Paspalj, Stojko Vranković, Miroslav Pecarski, Tiit Sokk, Nikos Ekonomou, Christos Myriounis, Costas Patavoukas, Yannis Papayannis, Giannis Georgikopoulos, Aivar Kuusmaa, Giorgos Chrysanthopoulos, Dionysis Kourlis
1995-96 2. Şampiyon EuroLeague
Champion
Božidar Maljković rowspan=2 Fragiskos Alvertis, Dominique Wilkins, Stojko Vranković, Panagiotis Giannakis, Nikos Ekonomou, Kostas Patavoukas, John Korfas, Tzanis Stavrakopoulos, Miroslav Pecarski, Vagelis Vourtzoumis, Christos Myriounis
Kıtalararası Kupa Şampiyon
1996-97 5. Son 4 Božidar Maljković Mihalis Kyritsis Fragiskos Alvertis, Nikos Ekonomou, Byron Dinkins, Michael Koch, John Korfas, Marcelo Nicola, Hugo Sconochini, Ferran Martínez, Julius Nwosu, John Amaechi, Vagelis Vourtzoumis, Giannis Georgikopoulos, John Salley, Sasa Markovic, Leonidas Skoutaris
EuroLeague Son 8
1997-98 Şampiyon Son 4 EuroCup
Son 4
Lefteris Subotic Fragiskos Alvertis, Dino Rađa, Byron Scott, Fannis Christodoulou, Nikos Ekonomou, Antonis Fotsis, Michael Koch, Ferran Martínez, Costas Patavoukas, Sascha Hupmann, Giorgos Kalaitzis, Johnny Branch, Andreas Glyniadakis, Vagelis Vourtzoumis
1998-99 Şampiyon Son 8 EuroLeague
Son 16
Lefteris Subotic Fragiskos Alvertis, Dejan Bodiroga, Dino Rađa, Nikos Ekonomou, Ferdinando Gentile, Michael Koch, Costas Patavoukas, Nikos Boudouris, Pat Burke, Sascha Hupmann, Giorgos Kalaitzis, Kostas Maglos, Alexandros Anthis
1999-00 Şampiyon Finalist EuroLeague
Şampiyon
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Dejan Bodiroga, Željko Rebrača, Johnny Rogers, Oded Kattash, Giorgos Kalaitzis, Antonis Fotsis, Ferdinando Gentile, Michael Koch, Nikos Boudouris, Pat Burke
2000-01 Şampiyon Finalist Suproleague
Finalist
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Dejan Bodiroga, Željko Rebrača, Johnny Rogers, Pat Burke, Antonis Fotsis, Ferdinando Gentile, Giorgos Kalaitzis, Oded Kattash, Michael Koch, Darryl Middleton, Giorgos Baloyannis, Andreas Glyniadakis, Yannis Rodostoglou, Marios Voulgaridis
2001-02 3. Son 4 EuroLeague
Şampiyon
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Dejan Bodiroga, İbrahim Kutluay, Johnny Rogers, Darryl Middleton, Giorgos Kalaitzis, Damir Mulaomerović, Pepe Sánchez, Giannis Sioutis, Giorgos Balogiannis, Lazaros Papadopoulos, Giannis Giannoulis, Christos Vidalis, Michalis Svoronos, Serafim Theos, Corey Albano
2002-03 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Son 8
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Jaka Lakovič, Ariel McDonald, Darryl Middleton, Kostas Tsartsaris, Giorgos Balogiannis, Giorgos Kalaitzis, Antonis Fotsis, Lazaros Papadopoulos, Rodney Buford, Zouritsa Zouza, Christos Vidalis
2003-04 Şampiyon Son 32 EuroLeague
Son 16
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Darryl Middleton, Mike Batiste, Ariel McDonald, Jaka Lakovič, Nikos Hatzivrettas, Kostas Tsartsaris, Dimitris Papanikolaou, Giannis Gagaloudis, Giorgos Kalaitzis, Dušan Šakota, Giorgos Maslarinos, Artemis Kouvaris, Haris Mujezinović
2004-05 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
3.
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Dimitris Diamantidis, Giorgos Kalaitzis, Jaka Lakovič, İbrahim Kutluay, Vlado Šćepanović, Nikos Hatzivrettas, Dimitris Papanikolaou, Mike Batiste, Kostas Tsartsaris, Lonny Baxter, Darryl Middleton, Patrick Femerling, Dušan Šakota, Vasilis Xanthopoulos
2005-06 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Son 8
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Dimitris Diamantidis, Giorgos Kalaitzis, Jaka Lakovič, Vasilis Spanulis, Vlado Šćepanović, Nikos Hatzivrettas, Dimitris Papanikolaou, Dušan Šakota, Mike Batiste, Kostas Tsartsaris, Dejan Tomašević, Patrick Femerling, Brandon Hunter
2006-07 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Şampiyon
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Dimitris Diamantidis, Ramūnas Šiškauskas, Sani Bečirovič, Mike Batiste, Nikos Hatzivrettas, Dimos Dikoudis, Kostas Tsartsaris, Tony Delk, Dimitris Papanikolaou, Vasilis Xanthopoulos, Dejan Tomašević, Dušan Šakota, Miloš Vujanić, Robertas Javtokas
2007-08 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Son 16
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Kostas Tsartsaris, Mike Batiste, Nikos Hatzivrettas, Dimitris Diamantidis, Vasilis Spanulis, Dejan Tomašević, Dimos Dikoudis, Sani Bečirovič, Stratos Perperoglou, Šarūnas Jasikevičius, Kennedy Winston, Andrija Žižić, Nikola Prkačin, Aris Tatarounis
2008-09 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Şampiyon
Željko Obradović Fragiskos Alvertis, Antonis Fotsis, Kostas Tsartsaris, Mike Batiste, Nikos Hatzivrettas, Dimitris Diamantidis, Vasilis Spanulis, Stratos Perperoglou, Šarūnas Jasikevičius, Drew Nicholas, Nikola Peković, Giorgi Shermadini, Dimitris Verginis, Dušan Kecman
2009-10 Şampiyon Finalist EuroLeague
Son 16
Željko Obradović Antonis Fotsis, Kostas Tsartsaris, Mike Batiste, Dimitris Diamantidis, Vasilis Spanulis, Stratos Perperoglou, Šarūnas Jasikevičius, Drew Nicholas, Nikola Peković, Giorgi Shermadini, Dimitris Verginis, Nick Calathes, Milenko Tepić, Georgios Bogris, Jurica Golemac, Marcus Haislip
2010-11 Şampiyon Finalist EuroLeague
Şampiyon
Željko Obradović Antonis Fotsis, Kostas Tsartsaris, Mike Batiste, Dimitris Diamantidis, Stratos Perperoglou, Drew Nicholas, Nick Calathes, Milenko Tepić, Georgios Bogris, Romain Sato, Aleks Marić, Kostas Kaymakoğlu, Ian Vougioukas, Fotis Zoubos
2011-12 2. Şampiyon EuroLeague
4.
Željko Obradović Kostas Tsartsaris, Mike Batiste, Dimitris Diamantidis, Stratos Perperoglou, Šarūnas Jasikevičius, Nick Calathes, Romain Sato, Aleks Marić, Kostas Kaymakoğlu, Ian Vougioukas, David Logan, Steven Smith, Alexis Kyritsis, Pat Calathes
2012-13 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Son 8
Argyris Pedoulakis Kostas Tsartsaris, Dimitris Diamantidis, Sofoklis Schortsianitis, Stephane Lasme, Jonas Maciulis, Mike Bramos, Roko Ukic, James Gist, Marcus Banks, Vassilis Xanthopoulos, Charis Giannopoulos, Gaios Skordilis, Vassilis Charalampopoulos, Giorgos Diamantakos, Ramel Curry, R. T. Guinn, Jason Kapono
2013-2014 Şampiyon Şampiyon EuroLeague
Son 8
Argyris Pedoulakis Dimitris Diamantidis,Vassilis Charalampopoulos, Mike Bramos, Ramel Curry, Mike Batiste, Antonis Fotsis, Roko Ukic, Stephane Lasme, Loukas Mavrokefalidis, James Gist, Nikos Pappas, Vladimiros Giankovits, Shang Ping, Jonas Maciulis, Gaios Skordilis, Giorgos Diamantakos, Georgios Apostolidis

Taraftarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Panathinaikos taraftarları O.A.K.A.

Panathinakos takımı ateşli ve tutkulu mükemmel taraftarlarıylada meşhur bir takımdır. 20.000 kapasiteli Atina'da bulunan O.A.C.A. salonuna çektiği her maç başına 15 bin kişiyle EuroLeague'de ve Avrupa'daki en çok seyirci ortalamasına sahip takımdır. 2005-06 sezonunda EuroLeague'de 29 Mart, 2006 tarihinde oynanan Benetton Treviso maçında salona çektiği 18.900 taraftarla EuroLeague tarihinde bir maçta en çok taraftar toplayan takım unvanını ele geçirmişlerdir. Bu rekoru kendi kendilerine Tau Vitoria ve Efes Pilsen maçlarında 2 kez daha kırma başarısı gösterdiler. Fakat daha sonra KK Partizan onlara karşı 2009 yılındaki bir maçta kendi evleri olan Štark Arena'ya 22.250 taraftar çekince Sırplar seyirci rekoru kırma onuruna eriştiler. Böylece Panathinaikos takımıda bu rekoru kaybetmiş oldu. Fakat 2012-13 Euroleague çeyrek final serisinde Barcelona ile oynanan bir karşılaşmada O.A.C.A.'ya resmi olarak 25.000 binin üzerinde yaklaşık 30 bin olarak tahmin edilen bir taraftar topluluğu çekerek tekrar EuroLeague seyirci rekorunu tekrar kırma başarısı gösterdiler. Bu maçtan sonra kulübe maçtaki aşırı taraftar nedeniyle 25 bin euro para cezası verildi.

Uluslararası rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Başarı Notlar
EuroLeague
1971-72 Yarı final Elendi Ignis Varèse, 78-70 (W) Atina, 55-69 (L) Varese
1981-82 Yarı final grup elemesi 6. oldu grupta Maccabi Tel Aviv, Squibb Cantù, KK Partizan, Barcelona ve EBBC Den Bosch
1993-94 Final four 3. Tel Aviv, Yarı finalde kaybetti Olympiacos'a 72-77.
1994-95 Final four 3. oldu Zaragoza'daki final four'da, Yarı finalde Olympiacos'a 52-58 kaybetti, 3. lük maçında Limoges CSP'yi 91-77 yendi.
1995-96 Şampiyon Yarı finalde CSKA Moskova'yı 81-71 yendi. Finalde Barcelona'yı 67-66 yenerek Paris'te mutlu sona ulaştılar.
1996-97 Çeyrek final Olympiacos'a çeyrek final serisinde 2-0 elendi. 49-69 (L) Atina'da kaybetti, 57-65 (L) Pire'de yine kaybetti ve elendi.
1998-99 Çeyrek final 2-0 Elendi Teamsystem Bologna, 58-63 (L) in Atina, 64-88 (L) Bologna
1999-00 Şampiyon Yarı finalde Efes Pilsen'i 81-71 yenerek finale yükseldi. Finalde Maccabi Tel Aviv'i 73-67 yenerek şampiyonluğa ulaştı.
2000-01 Final Efes Pilsen'i 74-66 yarı finalde mağlup ederek finale çıktı. Finalde Maccabi Tel Aviv'e 67-81 yenilerek 2. oldu.
2001-02 Şampiyon Maccabi Tel Aviv'i yarı finalde 83-75 yendi. Finalde Kinder Bologna'ya karşı 89-83 kazanarak şampiyon oldu.
2004-05 Final four Yarı finalde Maccabi Tel Aviv'e 82-91 yenilerek 3. lük maçına kaldı. Üçüncülük maçında CSKA Moskova'yı 94-91 yenerek 3. oldu.
2006-07 Şampiyon Yarı finalde TAU Cerámica'yı 67-53 yenerek finale çıktı. Finalde CSKA Moskova'yı 93-91 yenerek mutlu sona ulaştı.
2008-09 Şampiyon Yarı finalde Olympiacos'u 84-82 yenerek finale yükseldiler. Finalde CSKA Moskova'yı 73-71 yenerek şampiyon oldular.
2010-11 Şampiyon Yarı finalde Montepaschi Siena'yı 77-69 yenerek finale çıktılar. Finalde Maccabi Tel Aviv 70-78 yenerek yine şampiyon oldular.
2011-12 Final four Yarı final maçında CSKA Moskova'ya 64-66 yenildiler. Üçüncülük maçında Barcelona 69-74 yenilerek turnuvayı 4. tamamladılar
2012-13 Çeyrek final 70-72 (L) & 66-65 (W) Barcelona, 65-63 (W) & 60-70 (L) in Atina ve 53-63 (L) yenilerek elendiler ...
Kıtalararası Kupa
1996 Şampiyon Yendi 2-1 Olimpia Venado Tuerto, 83-89 (L) Venado Tuerto, 83-78 (W) ve 101-76 (W) Atina'da yenerek şampiyon oldu.

Altı Euroleague Zaferlerinin Yolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Euroleague 1996[değiştir | kaynağı değiştir]

Tur Takım   Ev sahibi     Deplasman  
1. Tur Bye
2. Tur Litvanya Žalgiris Kaunas 86-66 59-56
Gruplar İspanya Real Madrid 54-52 73-80
İspanya Barcelona 74-95 57-63
Hırvatistan KK Cibona 79-61 93-82
Fransa Élan Béarnais Pau-Orthez 67-69 87-79
Portekiz SL Benfica 67-51 87-96
İtalya Buckler Bologna 72-69 72-69
İsrail Maccabi Tel Aviv 67-62 86-79
Çeyrek final İtalya Benetton Treviso    70-67 69-83
65-64
Yarı final Rusya CSKA Moskova 81-71
Final İspanya Barcelona 67-66

Euroleague 2000[değiştir | kaynağı değiştir]

Tur Takım Ev sahibi   Deplasman  
Grup aşaması 1 Litvanya Žalgiris Kaunas 86-82 82-66
Türkiye Tofaş 79-74 64-59
Slovenya Olimpija 100-80 86-71
İspanya Real Madrid 96-69 66-63
Almanya ALBA Berlin 70-72 73-54
Grup aşaması 2 Sırbistan-Karadağ Crvena zvezda  67-58 76-61
Fransa Cholet 85-50 68-81
Yunanistan PAOK 71-75 77-69
Top 16 Sırbistan-Karadağ Budućnost 65-59 64-77
78-61
Çeyrek final Hırvatistan KK Cibona 73-62 69-63
Yarı final Türkiye Efes Pilsen 81-71
Final İsrail Maccabi Tel Aviv 73-67

Euroleague 2002[değiştir | kaynağı değiştir]

Tur Takım Ev sahibi   Deplasman  
Grup aşaması İtalya Skipper Bologna 81-70 79-77
Rusya CSKA Moskova 83-80 91-85
Fransa Élan Béarnais Pau-Orthez 67-63 79-67
Sırbistan-Karadağ Budućnost 91-82 84-72
Slovenya KK Krka 98-92 81-82
Hırvatistan KK Zadar 102-64 85-81
İspanya Real Madrid 77-88 78-70
Top 16 Yunanistan Olympiacos 88-78 75-92
Slovenya Olimpija 85-67 79-72
Yunanistan AEK Atina 96-92 73-66
Yarı final İsrail Maccabi Tel Aviv 83-75
Final İtalya Kinder Bologna 89-83

Euroleague 2007[değiştir | kaynağı değiştir]

Tur Takım Ev sahibi   Deplasman  
Normal sezon İspanya Joventut Badalona 83-73 82-79
Hırvatistan KK Cibona 86-69 78-75
Slovenya Olimpija 83-74 86-65
İtalya Lottomatica Roma 87-71 79-69
İspanya Unicaja Málaga 87-72 61-67
Sırbistan KK Partizan 80-93 73-65
İsrail Maccabi Tel Aviv 90-88 73-76
Top 16 Türkiye Efes Pilsen 84-57 79-65
İspanya Barcelona 102-82 66-87
Polonya Prokom Trefl Sopot 95-68 75-69
Playofflar Rusya Dynamo Moskova 80-58 73-65
Yarı final İspanya Tau Cerámica 67-53
Final Rusya CSKA Moskova 93-91

Euroleague 2009[değiştir | kaynağı değiştir]

Tur Takım Ev sahibi   Deplasman  
Normal sezon Litvanya Žalgiris Kaunas 78-51 80-69
İspanya Barcelona 76-87 66-90
Fransa SLUC Nancy 83-69 80-70
İtalya Montepaschi Siena 81-76 77-82
Polonya Prokom Trefl Sopot 75-53 67-60
Top 16 Sırbistan KK Partizan 81-63 56-63
İspanya Unicaja Málaga 103-95 81-69
İtalya Lottomatica Roma 92-67 90-71
Playofflar İtalya Montepaschi Siena 90-85 72-53
79-84 91-84
Yarı final Yunanistan Olympiacos 84-82
Final Rusya CSKA Moskova 73-71

Euroleague 2011[değiştir | kaynağı değiştir]

Tur Takım Ev sahibi   Deplasman  
Grup aşaması 1 İspanya Power Electronics Valencia 69-73 72-56
Rusya CSKA Moskova 74-60 72-68
Slovenya Olimpija 95-88 84-85
Türkiye Efes Pilsen 84-61 78-79
İtalya Armani Jeans Milano 93-62 81-71
Grup aşaması 2 Litvanya Lietuvos Rytas 67-68 80-59
İspanya Unicaja Málaga 82-56 77-61
İspanya Caja Laboral 76-74 70-77
Çeyrek finaller İspanya Barcelona 76-74 82-83
78-67 75-71
Yarı final İtalya Montepaschi Siena 77-69
Final İsrail Maccabi Tel Aviv 78-70

Unutulmaz Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Panathinaikos oyuncuları sayı ribaund maç liderleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Son güncelleme: 14 July 2013
Fragiskos Alvertis'in 4 numaralı emekli forması.
Sıra Oyuncu Maç
1 Yunanistan Fragiskos Alvertis 525
2 Yunanistan Kostas Tsartsaris 314
3 Yunanistan Dimitris Diamantidis* 298
4 Amerika Birleşik Devletleri Mike Batiste* 288
5 Yunanistan Nikos Ekonomou 268
6 Yunanistan Giorgos Kalaitzis 221
7 Yunanistan Antonis Fotsis* 215
8 Yunanistan Nikos Chatzivrettas 204
9 Yunanistan Argiris Papapetrou 169
Sıra Oyuncu Sayı
1 Yunanistan Fragiskos Alvertis 4.698
2 Amerika Birleşik Devletleri Mike Batiste 2.908
3 Yunanistan Dimitris Diamantidis* 2.664
4 Sırbistan Dejan Bodiroga 2.285
5 Yunanistan Nikos Ekonomou 2.207
6 Yunanistan Kostas Tsartsaris 2.130
7 Yunanistan Liveris Andritsos 2.088
8 Yunanistan Antonis Fotsis* 1.639
9 Slovenya Jaka Lakovič 1.596
10 Yunanistan Nikos Galis 1.586
11 Yunanistan Nikos Chatzivrettas 1.507
12 Hırvatistan Stojan Vranković 1.497
Sıra Oyuncu Ribaund
1 Hırvatistan Stojan Vranković 1.871
2 Yunanistan Fragiskos Alvertis 1.399
3 Amerika Birleşik Devletleri Michael Batiste 1.478
4 Yunanistan Kostas Tsartsaris 1.232
5 Yunanistan Dimitris Diamantidis* 1.107
6 Yunanistan Antonis Fotsis* 895

Önemli koçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Greek Cup, Final: February 10, 2013". Euroleague.net. 10 Şubat 2013. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  2. ^ "Ανακοίνωση ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ". Paobc.gr. 20 Aralık 2018. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019. 
  3. ^ "Panathinaikos parts ways with Xavi Pascual". Eurohoops.net. 20 Aralık 2018. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019. 
  4. ^ "Panathinaikos ends Pascual era on bench". Euroleague.net. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019. 
  5. ^ "Deal with Rick Pitino". Paobc.gr. 26 Aralık 2018. 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019. 
  6. ^ "Rick Pitino: I'd probably return to Greece if it wasn't for some personal issues". Eurohoops.net. 12 Temmuz 2019. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Rick Pitino back in Greece for Panathinaikos". 20 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  8. ^ "Pitino, Panathinaikos re-unite!". 27 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  9. ^ "Panathinaikos OPAP announcement". 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  10. ^ Zagoria, Adam (14 Mart 2020). "Rick Pitino Returns To College Basketball To Coach Iona". Forbes. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  11. ^ "Rick Pitino is not coming back through that door". 20 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  12. ^ "Two-time EuroLeague champ Ergin Ataman takes charge at Panathinaikos". EuroLeague. 20 Haziran 2023. 20 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]