Palto (hikâye)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Palto
Шинель
Kitabın 1890'larda dizayn edilen kapağı
YazarNikolay Gogol
Ülke Rusya
DilRusça
KonuYoksulluk
TürUzun öykü
Yayım1842
Sayfa50

Palto (Rusça: Шинель - Şinyeľ), ünlü Rus yazar Nikolay Vasilyeviç Gogol'un 1842 yılında yayımlanan bir hikâyesidir.[1]

Yazar, gerçekçi bir üslupla kaleme aldığı bu hikâyesinde küçük adam temasını ele almaktadır. Sıradan insanların çektiği sıkıntıları, maruz kaldığı eşitsizlikleri ve çektikleri acıları, hikâyesinin baş kahramanı olan Akaki Akakiyeviç'in yaşantısıyla tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilir. Bu yapıtı dönemin Çarlık Rusyası'nda büyük tepki alır ve Gogol, Rus insanını aşağılamakla suçlanır.

Gogol, hikâyeyi bir toplantıda anlatılan bir olaydan esinlenerek yazmıştır. Anlatılan olay, av meraklısı sıradan bir memurun yıllarca para biriktirerek aldığı tüfeğini dereye düşürmesi ve sonrasında yaşadığı üzüntü ve bunalımla ilgilidir. Bu bunalımdan ancak arkadaşlarının aldığı yeni bir tüfekle kurtulmuştur.

Bu yapıt "Gerçekçi Rus Edebiyatı"nın mihenk taşı olarak nitelendirilebilir. Hatta ünlü Rus yazar Dostoyevski'nin Gogol'un bu eserine ilişkin söylemiş olduğu düşünülen "Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık." sözü, eserin önemini gözler önüne sermiştir.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikolay V. Gogol'ün 200. doğum yıldönümüne ithaf edilen hatıra sayfasından Palto'yu tasvir eden pul, 2009, Rusya.

Gogol'un, Rusya'da yaşanılan sosyal sınıf baskısının alt sınıf insanların üzerinde bıraktığı etkiyi anlattığı bu hikâyesinde, kahramanımız Akakiy Akakiyeviç binbir zorlukla yeni bir palto alır ve kısa zamanda paltosu çalınır. Bunun üzerine Akakiyeviç, nüfuzlu bir bakandan yardım ister. Bu yardım üzerine işittiği azar, onun üzerinde büyük bir etki yapar. Akakiyeviç'in hastalanıp ölmesine kadar giden bu hikâye, aslında bitmemiştir. Akakiyeviç'in ölümünden sonra hayalet olarak kasabada görüldüğüne ve geceleri insanların paltolarını aldığına dair çıkan söylentiler, en son olarak bakanın paltosunun çalınmasıyla sona erecektir. Akakiy Akakiyeviç biraz da olsa huzura ermiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nikolay Vasilyeviç Gogol'un ünlü hikâyesi: Palto". www.ensonhaber.com. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2021. 
  2. ^ "Kısa Kısa: Gogol'un Paltosu Nedir?". Geekyapar!. 28 Eylül 2020. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2021.