Paint It, Black

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Paint It Black sayfasından yönlendirildi)
"Paint It Black"
Aftermath albümünden The Rolling Stones 45'lik vinil plak.
Yayımlanma7 Mayıs 1966 (1966-05-07)
Kaydedilme6–9 Mart 1966
TarzPsychedelic rock, raga rock
Dilİngilizce
Süre3:45
ŞirketLondon
Decca
YazarMick Jagger
Keith Richards
YapımcıAndrew Loog Oldham
Aftermath şarkı listesi
"Paint It Black"

Paint It, Black, İngiliz rock müzik grubu The Rolling Stones'un 1966'da çıkarttığı single şarkının adıdır.

Adı Türkçede Siyaha Boya anlamına gelen şarkı 45'lik vinil plak formatındaydı ve önce 7 Mayıs'ta ABD'de, 13 Mayıs'ta da İngiltere'de piyasaya verildi. Plağın arka yüzünde ABD baskısında "Stupid Girl", İngiltere baskısında ise "Long Long While" adlı şarkılar yer alıyordu. "Paint It, Black"in özgün halinde aradaki virgül işareti yoktu, ancak Decca'nın İngiliz baskısında araya virgül eklenmiştir. Şarkı daha önce 15 Nisan 1966'da İngiltere'de çıkarttıkları Aftermath adlı albümlerinde de yer almıştı. Bu LP albüm ABD'de single çıktıktan sonra piyasaya verilmişti.

Şarkıyı Mick Jagger ve Keith Richards birlikte yazmışlardır, ama şarkıda The Rolling Stones üyelerinin tümünün katkıları vardır. Çıktığı yıl şarkı her iki ükede de müzik listelerinde bir numara oldu. Rolling Stone'un Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı listesinde 174. sıradadır.

Şarkının sözleri[değiştir | kaynağı değiştir]

-Kırmızı bir kapı görüyorum ve onun siyah renge boyanmasını istiyorum.
-Artık renkler olmasın, hepsi siyaha dönüşsün

Sözleriyle başlayan “Paint It Black” şarkısı, sevgilisi ölünce kedere boğulmuş bir adamın öyküsünü anlatır. Bunalıma düşen bu keyifsiz ve moralsiz adam çaresizlik içindedir ve kendisini değersiz hisseder, gidecek teselli arayacak bir yeri yoktur. Adeta dünyası 'kararmıştır'. Hayatı renklendiren her şeyin siyaha boyandığını görmeyi arzular, hatta daha da ileri giderek güneşin bile karartılmasını ister. Sözlerin depresif yapısından yola çıkarak bazıları Mick Jagger ve Keith Richards'ın bu şarkıyı yazarken Bob Dylan’ın şarkılarından esinlendiklerini söylerler.[1]

Vietnam'la ilişkilendirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stanley Kubrick'in 1987'de yazıp yönettiği, Vietnam Savaşı'nı konu alan Full Metal Jacket filminde bitiş yazıları akarken arka planda duyulduktan, arkasından da 1987-1990 yılları arasında önce ABD'de CBS televizyonundan yayınlanan sonra da tüm dünyada yayına verilen ve yine Vietnam Savaşı konusunu işleyen Tour of Duty adlı dizide işitildikten sonra, şarkı yeniden popüler oldu. Hatta Hollanda gibi bazı ülkelerde yeniden liste başı bile oldu. Her ne kadar bu savaş için yazılmamış olsa da, şarkının içeriğinde, Vietnam'dan sağ çıkmış askerlerin yaşamış oldukları depresyon, zamansız ölümün hissettirdiği atmosfer, terkedilmişlik hissi, masumiyetin yok olması, umutların yitirilmesi gibi duygular kusursuz bir şekilde ifade edilmişti. Duygularını yazıya dökmüş olan bazı savaş gazileri, bir çatışmadan tek parça halinde kurtuldukları zaman yürekleri, ruhları ve zihinleri, hatta tüm hayatlarının kararmış olduğu hissine kapıldıkları için, tıpkı şarkının sözlerinde yazıldığı gibi her şeyi siyaha boyanmış olarak görmeyi arzuladıklarını belirtmişlerdir.[1]

Çalıntı iddiası[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının Erkin Koray'ın 1962 yılında çıkardığı 45'liği Bir Eylül Akşamı'ından fazlasıyla esinlenildiği hatta çalıntı olduğu dillendiriliyordu. Uzun yıllar sonra Müzik dergisi Rolling Stone'un Aralık 1995 tarihli 723. sayısında grubun solisti Mick Jagger'la yapılan röportajda Jagger konuya açıklık getirip bu iddiayı kabul etmiştir.[2]

Seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının 1966 tarihli orijinal versiyonunu seslendiren ekip:

Cover versiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Parçayı zaman içinde birçok şarkıcı ve topluluk seslendirmiştir. Bunlardan bazıları:

Şarkının filmlerde ve dizilerde kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diziler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Annals of Music: "Paint It Black"" (İngilizce). www.pophistorydig.com. 26 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2011. 
  2. ^ Yeniocak, Su. "Did The Rolling Stones Steal 'Paint It, Black' From A Turkish Song?". Rock Celebrities. rockcelebrities.net. 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  3. ^ "Most Popular Titles With Soundtracks Matching "paint it black"" (İngilizce). IMDb. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]