Perl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(PERL sayfasından yönlendirildi)
Perl
Paradigmasıçok paradigmalı: fonksiyonel, zorunlu, nesne yönelimli (sınıf tabanlı), yansıtıcı
İlk çıkışı1987
TasarımcıLarry Wall
GeliştiriciLarry Wall
Kararlı sürüm5.38.0[1] (2 Temmuz 2023 (8 ay önce) (2023-07-02))
Önizleme sürümü5.23.0[2] (20 Haziran 2015 (8 yıl önce) (2015-06-20))
Tip sistemidinamik
EtkilendikleriAWK, Smalltalk 80, Lisp, C, C++, sed, Unix shell, Pascal, Python
EtkiledikleriPython, PHP, Ruby, ECMAScript, LPC, Windows PowerShell, JavaScript, Falcon
Uygulama diliC
PlatformuÇapraz platform
LisansGNU Genel Kamu Lisansı veya Sanatsal Lisans
Olağan dosya uzantıları.pl .pm
Web sitesiwww.perl.org

Perl, bir dil bilimci olup NASA'da sistem yöneticisi olarak çalışan Larry Wall tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Yoğun şekilde metin işleme ve görüntü tanıma söz konusu olduğunda kullanılabilecek en güçlü ve pratik programlama dilidir. 22 yıldır geliştirilen ve özgür yazılım çerçevesinde kaynak kodu açık olarak sunulan Perl programlama dili hemen hemen tüm işletim sistemlerinde çalışmaktadır.

Larry Wall Perl'i yazarken C, sed, AWK ve sh gibi pek çok dilden önemli ve güçlü özellikler ödünç almıştır.[3] Larry Wall tarafından Perl 6 sürümünün hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

Perl ismi bir kısaltma olmayıp açılımı yoktur. Bu yüzden PERL olarak yazılmaz. Ancak Perl kelimesine karşılık olarak daha sonradan çeşitli açılımlar teklif edilmiştir. Bunların en çok bilinenleri arasında "Practical Extraction and Report Language" (Pratik Çıkarım ve Raporlama Dili) ve Wall tarafından mizahi bir şekilde ortaya atılan "Pathologically Eclectic Rubbish Lister" (Hastalıklı Derecede Eklektik ve Saçma Listeleyici) yer alır. Kısaltma şeklinde yorumlarının kendisinden sonra geldiği bu tip kelimeler için İngilizcede "backronym" (back geri + acronym kısaltma) terimi kullanılmaktadır.

Modüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Perl ile ilgili sloganlardan bir tanesi, "Perl programlarının %90'ı zaten yazılmıştır!" sözüdür. Bunun sebebi CPAN yani Comprehensive Perl Archive Network olarak isimlendirilen ve Perl ile ilgili binlerce hazır modülü barındıran sistemdir. Bu madde yazıldığı esnada CPAN bünyesinde 3739 Perl geliştiricisi, 6646 Perl modülü bulunmaktadır. 2421 MB yer kaplayan sistemin 247 yansısı bulunmaktadır. Bunun anlamı şudur: Bir işle ilgili modül, fonksiyon, sistem, vs. büyük bir olasılıkla zaten yazılmıştır, hazır olarak alıp kullanılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Perl 5.38.0 is now available!". www.nntp.perl.org. 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2023. 
  2. ^ "perl-5.23.0 is now available". perl.org. 20 Haziran 2015. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2015. 
  3. ^ Ashton, Elaine (1999). "The Timeline of Perl and its Culture (v3.0_0505)". 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]