PAL

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(PAL (elektronik) sayfasından yönlendirildi)
Dünyada televizyon kodlama sistemleri

PAL (kısaca Phase Alternating Line), analog televizyonlar için bir renk kodlama sistemidir. Sistem, üç ana renk kodlama sisteminden biri olup en yaygın kullanılanıdır. PAL analog bir format olup televizyon yayın sistemlerinde kullanılır. Birçok farklı versiyonu bulunan PAL'ın ortak özelliği 625 yatay hat, 25 fps görüntü/saniye, 50i (interlaced layer) olmasıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

PAL sistemi, Walter Bruch tarafından Batı Almanya'da geliştirildi ve ilk kez 1963'te tanıtıldı.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer renkli televizyon sistemleri gibi, PAL da siyah beyaz televizyon yayıncılığı ile entegredir. Alternatif olarak geliştirilen NTSC sistemi, PAL sisteminin başarılı modernizasyonudur. Siyah beyaz televizyonlarda, ana renkleri doğrudan iletmek yerine, sistem bir Y-parlaklık sinyali iletir. Daha sonra kırmızı ve mavi renkler sırasıyla R-Y, B-Y olmak üzere iki farklı sinyal ile iletilir. G-yeşil sinyaline ulaşmayan bilgi alıcısının parlaklığı, farklı renkli sinyallerin çıkışı ile geri yüklenir. Siyah beyaz bir televizyon programında sadece parlaklık sinyali kullanılır ve renk sinyali alamaz.

Standardın daha sonraki bir evrimi olan PALplus, mevcut setlerle uyumluluğu korurken dikey çözünürlük kaybı olmadan geniş ekran yayınlar için destek ekledi.

Coğrafi dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

PAL sistemi, Avrupa, (Fransa, Rusya, vb. hariç), Asya, Avustralya ile bir dizi Afrika ve Güney Amerika ülkesindeki ana renkli televizyon sistemidir.[1]

PAL kullanan ülkelerin neredeyse tamamı iletim standartlarını DVB, ISDB veya DTMB'ye dönüştürdü veya dönüştürme sürecindedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "PGC categories - Countries using PAL standard". web.archive.org. 22 Nisan 2009. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]