Video oyunu tasarımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Oyun tasarımcısı sayfasından yönlendirildi)

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması (konseptin hazırlanması, kuralların hazırlanması, kuralların dengelenmesi vb.) ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını (prototipleme, test süreci vb.) konu almaktadır.

Oyun tasarımcısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun tasarımcısı, oyunun tasarımını üstlenir (bir nevi mucit de denebilir). Ekibin tasarım sürecini daha rahat anlaması ve kolaylıkla geliştirme sürecine geçilmesi için GDD (game design document [oyun tasarım belgesi]) hazırlar. Gelişmiş bir oyun tasarım belgesi, oyunun ana konsepti, mekanikleri dışında oyunun sanat tarzını, ses ve müzik detaylarını, geliştirmede kullanılması tavsiye edilen uygulamaları, yayınlama sürecini ve çok daha fazlasını içerir. Oyun tasarımcısı ayrıca, oyunun ilk prototipini hazırlayabilir ve tabii ki geliştirme sürecinde geliştirici ekibi denetleyen kişidir. Oyun tasarımcısının bunlar dışında birçok görevi bulunmaktadır. Bunlar arasında lisans anlaşmaları ve sözleşmeler, geliştirici ekip ve hissedarlar arasında bağlantı oluşturma ve kalite güvencesi gibi görevler bulunmaktadır.

Dijital oyun tasarımı, bilgisayar, cep telefonu ya da konsol platformunda oynanmak üzere tasarlanılan video oyunlarının geliştirme sürecinin belirli aşamalara bölünerek incelenmesini konu alır. Bu aşamalar temel olarak dizayn, programlama, modelleme, ses ve çizimdir. Tasarlanılan oyunun kapsamına bağlı olmak üzere tasarım sürecinde daha spesifik görevler de bulunur. Seviye tasarımı, pazarlama, test, hikâye tasarımı bu ek görevlerin başlıcalarıdır.

Dijital oyun tasarımının başlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Şubat 1962'de yayınlanan Spacewar! tasarlanan ilk dijital oyundur. Fakat dijital oyun tasarımının popüler olması 1970 ve 80'lerdedir. Space Invaders, Pac-Man, Donkey Kong oyunları bu bağlamda ikoniklerdir ve dijital oyun sektörünün bir anda patlamasını sağlamışlardır.

Türkiye'de dijital oyun tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de dijital oyun tasarımı bölümü ilk kez 2015 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından açılmıştır. 2022 itibarıyla Türkiye'de dijital oyun tasarımı bölümü lisans eğitimi veren 10 üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerin biri kamu, 9'u ise vakıf üniversitesidir. Türkiye'de devlet üniversiteleri arasında dijital oyun tasarımı bölümü ilk kez 2021 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından açılmıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü eğitim öğretime başladığı 2021-2022 akademik yılı için 40 kontenjan açmıştır ve söz konusu kontenjan öğrencilerin katılımı ile tamamen dolmuştur.[1]

Dijital oyun tasarım araçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dijital oyun tasarım araçlarını şu başlıklar altında listeyebiliriz: Oyun motoru, Modelleme, Dijital ses işleme istasyonu, Raster grafik editörü.

Oyun motoru, oyun tasarımı için gerekli olan fonksiyonların kolaylaştırılıp kullanımı kolay bir hale getirildiği programlardır. Bilgisayar programlama dilleri ile oluşturulan oyun motorları, yapısında bulunan önceden tanımlanmış oyun objeleriyle tasarımcıyı ekstra işten kurtarır ve işini kolaylaştırır. Unity (game engine), Unreal Engine, CryEngine, GameMaker ve Godot (game engine), RPG Maker, Construct (game engine) günümüzde en çok kullanılan oyun motorlarlarıdır. Dijital oyun tasarımı için gereken en temel araç oyun motorudur fakat bu oyun motorlarında bir araya getirilecek oyun bileşenlerinin oluşturulması için gereken diğer yazılımlar da mevcuttur.

Modelleme oyun motorunda kullanılacak 3D objelerin tasarlandığı konsepttir. Blender (yazılım), Autodesk Maya, 3ds Max, Cinema 4D, ZBrush en çok kullanılan modelleme programlarıdır.

Dijital ses işleme istasyonları, dijital oyun için gereken müzik, ses efektleri, ambiyansın oluşturulduğu ve editlendiği yazlımlardır. Pro Tools, Cubase, Ableton Live, Cakewalk Sonar, Logic Pro, Adobe Audition, LMMS, Digital Performer, ve Reaper en çok kullanılan Dijital ses işleme istasyonu yazılımlarıdır.

Raster grafik editörü, dijital oyun için gereken iki boyutlu görüntülerin oluşturulduğu yazılımlardır. Adobe Photoshop bu alandaki öncü ve en çok kullanılan programdır. Adobe Illustrator, Krita, Aseprite, Procreate (software) Adobe Photoshop'a alternatif çizim yazılımları arasında sayılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]