Ovaköy, Altıeylül

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ovaköy, Balıkesir sayfasından yönlendirildi)
Ovaköy
Harita
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeAltıeylül
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.170
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
Posta kodu10000

Ovaköy, eski ismi Atanaz,[1] Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir köy.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ovaköy'ün tam olarak ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmiyor. 1840 tarihli temettüât defterine göre, köyde 57 hane bulunmaktaydı.

"Atanaz" ismine, ilk kez 1521 tarihli Hüdavendigâr vilayeti mahsûsâ defterı kaydında rastlanmaktadır. Köy, bu dönemde sadece 27 haneden mürekkep olup tımarlı sipâhî yurtluğudur. Köy girişinde Giridîzâde Mehmet Paşa'ya ait iki değirmen bulunduğu kaydedilmiştir. Köy ahâlisi "manav" ismiyle adlandırılmıştır. Yerleşim ismi "Athanasios" adında Rum bir çiftçiden gelmektedir. Geç Roma ve Bizans dönemi asilzadelerinden olduğu bölgenin, Karesioğulları'ndan Osmanoğulları'na intikali sürecinde, Ayvalık civarına intikal ettiği sonraki dönem kayıtlarında rivayet edilmektedir.

Daha sonra 1293 (1878) Osmanlı-Rus Harbi'ni takiben Edirne viâyetine bağlı Hasköy ilçesinin Yazla köyünden (Hasköy ve yazla şu an Bulgaristan sınırları içerisinde kalmıştır.) gelen dört kardeş ile birlikte 60 hane daha 1880 yıllarında Ovaköy'deki Atanaz çiftliğini alarak buraya yerleşmişlerdir. Yazla köyüne komşu köy olan Dereköy sakinleri de Yarışalan köyüne göç etmiş. İki köyden bazı aileler arasında kan bağı vardır. Ovaköy'ün iki mahallesinden biri olan Yazla mahallesi adını buradan almaktadır.

Coğrafya ve iklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin iklimi, bozulmuş Akdeniz İklimi etki alanı içerisindedir. Balıkesir il merkezine bağlı ve merkeze 9 km uzaklıkdadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 2879
2000 3500
1997 1667

Köyün iktisâdî yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde iki adet salça fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca salçalık kapya biberi işleme tesisi de vardır, ama salça fabrikalarında çalışan yerli halk azdır, dışarıdan ve şehir merkezinden işçiler çalışmaktadır. Şehir merkezinde farklı işlerde çalışanlar da bulunmaktadır. Salça fabrikalarından biri faaliyetini durdurmuş atıl bir şekilde köye herhangi bir ekonomik katkısı olmadığı gibi, çalışanı da yoktur.

Köylünün başlıca geçim kaynağı, tarıma dayalıdır. Büyükbaş hayvancılık ve günlük süt üretimi yapılan köyde süt toplama ve depolama tesisi mevcuttur. Ayrıca mahallede zirâî ürünlerin değerlendirilmesi konusunda tarımsal kalkınma kooperatifi kurulmuş faaliyetlerini sürdürmektedir. Mahallenin toplam tarım alanı yaklaşık 6000 dekar'dır. Bununla beraber aynı oranda tarıma kapalı araziye de sahip olmasına rağmen yaklaşık 600 hane ve iki bini aşkın nüfus dikkate alındığında tarım arazilerinin yetersizliği görülmektedir. Bu nedenle köyde hayvancılığın önemi giderek artmıştır.

Tarımsal alanlarda başlıca sanayi domatesi, kırmızı biber (kapya) ve silajlık mısır yetiştirilmektedir. Salça fabrikası ve alım merkezleri nedeni ile köy domates ve kapya biber konusunda bölgenin merkezi durumundadır. Yaygın olmamakla birlikte son yıllarda meyve bahçeleri de kurulmaya başlanmıştır. Köyde ve civarında kiraz ve elma da yetiştirilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]