Osmanlı padişah eşleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Padişah Eşleri Kimliği
1 Osman Gazi.jpg
Osman Gazi
Malhun Hâtûn Nâm-ı diğer Kameriye Sultanı Mal Hânım,[1] 1280'de evlendiği Birinci eşi (ö. Kasım 1323) - Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey’in kızı ve Orhan Gazi’nin annesi
Râbi’a Bala Hâtûn 1289'da evlendiği İkinci eşi (ö. Ocak 1324) - Şeyh Edebali’nin kızı ve Şehzade Alaaddin’in annesi
2 Orhan I.jpg
Orhan Gazi
Nilüfer Hâtûn 1299'da evlendiği Birinci eşi - Yarhisar Tekfuru Aydos'un kızı ve I. Murat, Süleyman Gazi ve Şehzade Kasım’ın annesi. Eski adı Holofiro.
Asporça Hatun 1316'da evlendiği İkinci eşi - Bizans İmparatoru’nun kızı, Şehzade İbrahim ve Fatma Hatun'un annesi.
Theodora Hâtûn 1345'te evlendiği Üçüncü eşi - Sırbistan Kralı IV. Stephen Uroş (Duşan) ile karısı Helena Şişman'ın kızı.[1]
Bayalun (Suylun) Hâtûn Dördüncü eşi
Theodora Maria Hâtûn Mayıs 1346'da evlendiği Beşinci eşi - Bizans İmparatoru VI. Yannis Kantakuzenos ile Bulgar Prensesi İrene'nin kızı ve Şehzade Halil’in annesi.[1]
Eftandise Hâtûn Altıncı eşi - Mahmud Âlp’in kızı.
3 Muradhudavendigar.jpg
Murad
Hüdâvendîgâr
( I. Murad )
Gülçiçek Hâtûn 1359'da evlendiği Birinci eşi - Yıldırım Bayezid’in ve Yahşi Bey’in annesi
Paşa Melîke Hâtûn İkinci eşi - Kızıl Murad Bey’in kızı.
......................... Hâtûn Mart 1366'da evlendiği Üçüncü eşi - Seyyid Sultan Ahi’nin kızı.
Marya Tamara Hâtûn 1370'te evlendiği Dördüncü eşi - Bulgar Kralı Ivan Alezander II. Shishman ile karısı Besarabya Kralı Ivanko'nun kızı olan Braide’nin kızları.
......................... Hâtûn 1372'de evlendiği Beşinci eşi - Bulgar Köstendil Lordu Konstantin’in kızı.
Fûl-Dâne Hâtûn 1383'te evlendiği Altıncı eşi - Candaroğulları'ndan Emir Damat II. Süleyman Şah Paşa’nın kızı.
......................... Hâtûn 1386'da evlendiği Yedinci eşi - Emperor Manuel Paleologus'un kızı
4 YıldırımBayezit4.jpg
Yıldırım
Bayezid
( I. Bayezid )
Angelina Hâtûn 1372'de evlendiği Birinci eşi - İkinci kocası Fernán González de Contreras ile María García de Segovia’nın oğlu Diego González de Contreras olan Bizans Prensesi.[1]
.............. Hâtûn 1372'de evlendiği İkinci eşi - Konstantin'in kızlarından birisi.[1]
 ? Şehzâde Ertuğrul (Çelebi) (ö. Temmuz 1392)
 ? Emir Süleyman (Çelebi) ( Birinci Rumeli Sultanı: 28 Haziran 1402 - 18 Mayıs 1410)[2] (ö. 17 Şubat 1411)
Devlet (Şah) Hâtûn 1378'de evlendiği Üçüncü eşi - Germiyanoğlu Süleyman Şah ile Mevlânâ Celâleddin-î Rûm-î’in oğlu Sultan Veled’in kızı Mutahhara Hâtûn’ın kızı; Şehzâde İsa Çelebi, (Balıkesir Valisi: 1402 - 1406), (Düzmece) Mustafa Çelebi (ö. 1422) ile Büyük Musa Çelebi’nin annesi. (Büyük Musa Çelebi, İkinci Rumeli Sultanı Musa Çelebi Han ile karıştırılmamalıdır.)[1]
 ? Musa Çelebi, ( İkinci Rumeli Sultanı: 18 Mayıs 1410 - 5 Temmuz 1413 )[2]
 ? Çelebi Mehmed ( Anadolu Sultanı: 1403 - 5 Temmuz 1413; Osmanlı Sultanı: 5 Temmuz 1413 - 26 Mayıs 1421 )[2]
Maria Hâtûn Dördüncü eşi - İkinci kocası Don Payo Gómez de Sotomayor olan Macar Kontu János’un kızı.[1]
.......... Hâtûn 1386'da Yenişehir'de evlendiği Beşinci eşi - Bizans İmparatoru Manuel Paleologos'un kızlarından birisi.[1]
........... Hâtûn 1389'da evlendiği Altıncı eşi - Bizans İmparatoru V. Yoannis Paleologos'un karısı Helena Kantakuzinu'dan olan kızlarından birisi.[1]
Hafize Hâtûn 1390'da evlendiği Yedinci eşi - Aydınoğlu Emir Fahr’ed-Dîn İsa Bey'in kızı.[1]
Karamanoğlu... hânım[1] Sekizinci eşi
Sultan Hâtûn Dokuzuncu eşi - Dulkadiroğlu Şaban Süli Bey'in kızı.[1]
Mileva Olivera Despina Hâtûn 1390'da evlendiği Onuncu eşi - Sırp kralı Lazar Hrebelyanoviç'in "Kraliçe Militza" ismindeki hânımından doğan kızı; Timur'un torunu Celâl ed-Dîn Miranşah'ın oğlu Ebu Bekir Mirza ile evlenen bir kızın, yine Timur'un generallerinden Şems ud-Dîn Muhammed'in oğlu Emir Celâl ed-Dîn İslam ile evlenen Paşa Melike Hânım isminde bir başka İkinci kız ile Aruz Hânım adında Üçüncü bir kızın anneleri.[1]
................. hânım[1] Onbirinci eşi
Devlet Hâtûn Onikinci eşi[1]
5 Mehmed I.jpg
Çelebi
Mehmed
(I. Mehmed)
Şâh-Zâde Kumru Hânım Amasyalı Şâd-Geldi Ahmed Paşa’nın kızı[2]
Emine Hâtûn Dulkadiroğulları Beyliği’nin Beşinci hükümdarı olan Zülkadiroğlu Nâsır’ed-Dîn Muhammed Bey’in kızı ve II. Murad'ın annesi.
6 Murat II.jpg
II. Murat
Âlime Hâtûn 1421'de evlendiği Birinci eşi - Dulkadiroğulları Beyliği'nden bir gelin.
......... Hâtûn İkinci eşi - Damat Karaca Paşa’nın kızı.[2]
Yeni Hâtûn Üçüncü eşi - Amasyalı Mahmud-Şâh Bey’in kızı.[2]
Hüma Hâtûn Dördüncü eşi - Abdullah isimli bir şahsın kızı ve Fatih Sultan Mehmet’in Annesi. Fatih'in annesinin devşirme olduğu öne sürülmüştür. Sebep olarak da o dönemlerde din değiştiren kişilere çoğunlukla Abdullah isminin verilmesi gösterilir. Bazı batı kaynaklarında ise Fatih Sultan Mehmet’in annesinin Fransız asıllı bir Yahudi olan Ester Stella olduğu kayıtlıdır. Fatih Sultan Mehmed üvey annesi Mara Branković Hâtûn tarafından yetiştirmiştir.
Tac’ün-Nisâ Hatice Halime Hâtûn 1423'te Edirne'de evlendiği Beşinci eşi - Candaroğulları Bey’i İsfendiyar Bey’in oğlu Taceddin İbrahim Bey’in kızı.[2]
Mara Hâtûn 4 Eylûl 1435'te Edirne'de evlendiği Altıncı eşi - Fatih Sultan Mehmet’in üvey annesi; Meryem Hânım olarak ta bilinen Sırbistan Despotu Corac Bronkoviç’in kızı "Mara Hâtûn" çocuksuz ve ortodoks olarak ölmüştür.[2]
Hundi Hânım Yedinci eşi (Ölümü: 14 Şubat 1486) - Fatih Sultan Mehmet’in süt annesi.[2]
7 Sarayi Album 10a.jpg
Fatih Sultan
Mehmed
(II. Mehmed)
I. Gül-Bahar Hâtûn 1446'da Manisa'da evlendiği Birinci eşi - Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu "Şâh-Zâde Uğurlu Damad Muhammed Mirza Paşa" (ö. 1477) ile 1474 tarihinde evlendirilen "Gevher-Han" Sultan’ın annesi ve Abdullah Arnavud kızı.[2]
Gül-Şâh Hâtûn Manisa'da evlendiği İkinci eşi - Karamanoğulları'ndan İbrahim Bey’in kızı.
Sitti Mû’kerime (Mükrime) Hâtûn[3][4] 15 Aralık 1449'da Edirne'de evlendiği Üçüncü eşi - II. Bayezid’in annesi ve Dulkadiroğulları Beyliği’nin Altıncı hükümdarı olan Zülkadiroğlu Süleyman Bey’in kızı.
Hatice Hâtûn 1451'de evlendiği Dördüncü eşi - Zağanos Muhammed Paşa'nın kızı.[2]
........... Hâtûn 1454'te Edirne'de evlendiği Beşinci eşi - Enez Ağabeyi Dorino I Gatteluzio'nın kızı.[2]
Çiçek Hâtûn 1458'de evlendiği Altıncı eşi - Türkmen Kardeşi Ali Bey’in kızı, Cem Sultan'ın annesidir.[2]
Helene Hâtûn Yedinci eşi - Mora Despotu Demetrios Paleologus’un kızı.[2]
Anna Hâtûn 1461'de evlendiği Sekizinci eşi - Trabzon Rum İmparatoru David Comnenus’nun kızı; evlilikleri kısa sürmüştür.
Alexias Hâtûn Kasım 1463'te evlendiği Dokuzuncu eşi - Trabzon Rum İmparatoru David Comnenus’nun kızı.[2]
............ Hâtûn 1471'de evlendiği Onuncu eşi - Karamanoğulları'ndan Muhammed bin İbrahim Bey’in kızı.[2]
8 Beyazid II.jpg
II. Bayezid
Nigâr Hâtûn Birinci eşi (d. 1450 - ö. Mart 1503, Antalya)[5] - Abdullah Vehbi kızı ve Şâh-Zâde Ebu'l Hayr Muhammed Şâh Korkud ile Fatma ve Ayşe Sultan’ın annesi.
Şirin Hâtûn 1464'de evlendiği İkinci eşi - Abdullah kızı ve Şehzade Abdullah’ın annesi.
Bülbül Hâtûn 1465'te evlendiği Üçüncü eşi (d. 1452 - ö. 1515, Bursa)[5] - Abdullah kızı ve Şehzade Ahmet, Şehzade Mahmud, Hatice, Gevher-Muluk, Hundi ve Şehere-Zâde Şâh Sultan’ın annesi.
I. Ayşe Hâtûn 1469'da Amasya'da evlendiği Dördüncü eşi (d. 1453 - ö. 1505, Trabzon)[5] - Dulkadiroğulları Beyliği’nin Onbirinci hükümdarı olan Alâüddevle Bozkurt Bey’in kızı.
Gül-Ruh Hâtûn 1476'da evlendiği Beşinci eşi (ö. 1520)[5] - Abd'ül-Hay kızı ve Şehzade Alemşah ile Kamer-Şâh[5] Sultan’ın annesi.
Hüsnü-Şah Hâtûn Altıncı eşi (d. 1454 - ö. 1513)[5] - 1474'te Amasya'da doğan ve (1481 - 1483) arası Sarıhan Valisi, (1483 - 1511) tarihleri arasında da Karaman Valisi olan ve 2 Temmuz 1511'de Konya'da ölen Şehzade Sultan Şahin-Şah’ın annesi ve Karamanoğlu Nasuh Bey’in kızı.[5]
Gül-Fem Hâtûn Yedinci eşi
II. Gül-Bahar Hâtûn[6] Sekizinci eşi - Abd'üs-Samed kızı ve Yavuz Sultan Selim'in annesi.
Ferah-Şâd Hâtûn Dokuzuncu eşi (d. 1460 - ö. 1530)[5] - Kefe Sancak Beyi Muhammed’in kızı.
.................. Hâtûn Onuncu eşi - Kaptan-ı Derya Damat Güveği Sinan Paşa’nin kızı.[5]
Muhterem Hâtûn[5] Onbirinci eşi - Abd'ül-Hay kızı.
9 Selim I.jpg
Yavuz Sultan
Selim
( I. Selim )
II. Ayşe Hâtûn Birinci eşi - Kırım hanı Mengli Giray'ın kızı;[5] Beyhan Sultan, Hâfize Sultan ile Devlet-Şah (Yenişah) Sultan’ın annesi[5]
Ayşe Hafsa (Hâfize) Valide Sultan[7][8] 1494'te Trabzon'da evlendiği İkinci eşi - Abd'ûl-Muin’in kızı;[5] Kanuni Sultan Süleyman, Hatice Sultan, Fatma Sultan ile Hafsa Sultan’ın annesi[5]
10 EmperorSuleiman.jpg
Kanûnî Sultan
Süleyman
(I. Süleyman)
Fülâne Hâtûn 1511'de evlendiği Birinci eşi[5] - Şehzade Mahmud'un ve Fatma Nur Sultan'in annesi
Gülfem Hâtûn 1511'de evlendiği İkinci eşi[5] - Şehzade Murad’ın annesi
Mahidevran Sultan 1514'de evlendiği Üçüncü eşi[5] - Mirza İdar Termuk'un kızı, Şehzade Mustafa, Şehzade Ahmet ve Raziye Sultan'ın annesi.
Hürrem Haseki Sultan 1520'de evlendiği Dördüncü eşi[5] - Şehzade Mehmed, Şehzade Abdullah, II. Selim, Şehzade Bayezid, Şehzade Cihangir, Şehzade Orhan ve Mihrimah Sultan'nın annesi. Kanûnî Sultan Süleyman’nın nikahlı eşi. Valide Sultan olamadan vefat etmiştir.
Mahidevran Hânım Beşinci eşi[5]
Gülşah Haseki Sultan Nuriye Gül Sultan'ın annesidir.[9]
11 Selim II.jpg
II. Selim
Afife Nûr-Banû Valide Sultan 1545'te Konya'da evlendiği Birinci eşi - III. Murat ile İsmihan Sultan, Fatma Sultan ve Şah Sultan'ın annesi ve Venedik Dükü Sebastiano Venier’in kardeşi olan Kiklad Takım Adaları’na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile Violanta Baffo’nun Cecilia adındaki kızı / Páros adasında yaşayan Rachel ismindeki Yahudi kızı.
Selimiye Sultan Şehzade Abdullah(II. Selim'in oğlu) ve Gevherhan Sultan'ın annesi [kaynak belirtilmeli]
12 Sultan Murad III.jpg
III. Murat
Safiye Valide Sultan 1565'te Manisa'da evlendiği Birinci eşi[10] - III. Mehmed ile Ayşe Sultan’ın annesi; Venedikli meşhur şair senatör Zorzi (Giorgio) Baffo'nun akrabası, ve İyonya Takım Adaları’na ait Korfu adasının Venedikli valisinin Sophia Baffo ismindeki kızı.
Şah-i Huban Haseki İkinci eşi
Şems-i Ruhsar Haseki Üçüncü eşi - Rukkiyye Sultan’ın annesi. Medine’de vakfı var. (ö. 1613. İstanbul)
Naz-Perver Haseki Dördüncü eşi
..................... Hânım 1575'da evlendiği Beşinci eşi - Eflak Lordu III. Mircea Shoban’nın kızı.[10]
13 III. Mehmet.jpg
III. Mehmed
..................... Haseki 1579'da evlendiği Birinci eşi (d. 1566 - ö. 1603)[10] - I. Haseki ve Şehzade Selim’in annesi
Fûl-Dâne Haseki İkinci eşi (d. 1571 - ö. 7 Mayıs 1603)[10] - II. Haseki ve Şehzade Mahmut’un annesi
Handan I. Valide Sultan[11] 1589'da evlendiği Üçüncü eşi[10] - I. Ahmet’in annesi
Fûl-Dâne II. Vâlide Sultan Dördüncü eşi (d. 1576 - ö. 1623)[10] - Abaza asıllı ve I. Mustafa’nın annesi
14 I Ahmet.jpg
I. Ahmet
Mâh-Firûze Hadice I. Vâlide Sultan Birinci eşi - Genç Osman’ın annesi
Fatma Haseki İkinci eşi [10] - Cariyelerdendir
Meh-Peyker Kösem II. Vâlide Sultan Üçüncü eşi - Şehzade Süleyman, Şehzade Kasım, IV. Murat ve I. İbrahim’in annesi. I. Ahmet'in en sevdiği ve nikahlı eşi.
15 Mustafa 1.jpg
I. Mustafa
16 Osman 2.jpg
II. Osman
Ayşe Hanım Birinci eşi (d. 1607)[12] - Pertev Paşa'nın torunu
Akile (Rukiyye) Hanım İkinci eşi (d. 1607)[12] - Şeyhülislam Esad Efendi’nin kızı ve hür kadınlardan nikah ile evlenilen nadir kadınlardandır.
17 Murad IV.jpg
IV. Murad
Ayşe Haseki Sultan
18 Ibrahim I.jpg
I. İbrahim
Turhan Hadice Valide Sultan 1641'de evlendiği Birinci eşi - Rus asıllı bir cariyedir ve uzun yıllar naibe-i saltanatlık yapmıştır. IV. Mehmet'in annesidir.
Saliha Dil-Âşûb Vâlide Sultan 1641'de evlendiği İkinci eşi - II. Süleyman’in annesi ve cariye. 3. Haseki olduğu sanılıyor.
Hatice Mu’azzez Haseki Sultan 1641'de evlendiği Üçüncü eşi - İkinci Haseki’dir ve II. Ahmet'in annesidir.
Hüma Şah Sultan (Telli Haseki); Aralık 1647'de İstanbul'da evlendiği Dördüncü eşi[12] - 8. Haseki, "Telli-Haseki" olarak ta bilinen Hüma Şah Haseki-Sultan, I. İbrahim’in en çok sevdiği Haseki’si, Nikah ile Kadın’lığa alındı.
Ayşe Sultan Beşinci eşi - 4. Haseki
Mah-i Enver Sultan Altıncı eşi - 5. Haseki
Saçı-Bağlı Sultan[12] Yedinci eşi - 6. Haseki[12]
Şivekar Sultan Sekizinci eşi - 7. Haseki
19 Mehmed IV.jpg
IV. Mehmed
Mâh-Pâre Ümmetullah Râbi’a Gül-Nûş Valide Sultan Birinci eşi (d. 1647, Resmo-Girit - ö. 6 Kasım 1715, Edirne) - Emetullah Râbi’a Gül-Nûş Sultan diye bilinir. Girit’li Venedik asıllı Retimo Verzizzi’nin kızı.[12] II. Mustafa ile III. Ahmet’in annesi; 6 Şubat 1695 tarihinde Valide Sultan oldu.
Afife Haseki İkinci eşi (ö. 1688, Eski Saray - İstanbul)[12]
Rabia Haseki Üçüncü eşi[12]
Kaniye Haseki Dördüncü eşi[12]
Siyavuş Haseki Beşinci eşi[12]
Gül-Beyaz İkbal[12] Altıncı eşi
Rukiye Hanım Yedinci eşi - Baş Odalık[12]
Cihan-Şah Hanım Sekizinci eşi - Eski Gözdelerdendir.[12]
Dürriye Gözde[12] Dokuzuncu eşi
Nev-Ruz Gözde[12] Onuncu eşi
20 SuleimanII.jpg
II. Süleyman
Hatice Baş-Haseki[12] Birinci eşi
Behzad Haseki İkinci eşi[12]
İvaz Haseki Üçüncü eşi[12]
Sülün Haseki Dördüncü eşi[12]
Şah-Süvar Haseki Beşinci eşi[12]
Zeyneb Haseki[12] Altıncı eşi
21 Ahmed II by John Young.jpg
II. Ahmet
Rabi'a Haseki Sultan Birinci eşi - Şehzade İbrahim (d. 6 Ekim 1692 - ö. 4 Mayıs 1714) Han ile ikiz kardeşi Şehzade Salim (d. 6 Ekim 1692 - ö. 15 Mayıs 1693) Han'ın anneleri;[12] Ayşe (d. 24 Aralık 1692 - ö. 9 Aralık 1695, Eski Saray - İstanbul) Sultan'ın annesi;[12] Haseki Sultan diye anılırdı.
Sâyeste Hanım[12] İkinci eşi (ö. 1710)
22 II Mustafa.jpg
II. Mustafa
Âlî-Cenâp Haseki Birinci eşi (ö. 20 Nisan 1699, Edirne)[13] - Baş Haseki
Saliha Sebkâti Vâlide Sultan 1695'de evlendiği İkinci eşi (d. 1680 - ö. 21 Eylûl 1739, İstanbul)[13] - İkinci Haseki ve I. Mahmut’un annesi
Hâfize Sultan 1695'de evlendiği Üçüncü eşi[13] - Üçüncü Haseki olduğu söyleniyorsa da Kadın Efendi olması kuvvetle muhtemeldir
Şâh-Süvar (Şehsuvar) Vâlide Sultan 1698'de evlendiği Dördüncü eşi (d. 1682 - ö. 27 Nisan 1756)[13] - Dördüncü Haseki ve III. Osman’ın annesi
Afife Haseki Beşinci eşi
Hüma Şah Haseki (ö. 1 Şubat 1700)[13] - Altıncı eşi
Mah-Firuz Hatice Haseki Yedinci eşi
Hanife Hâtûn 1704'te evlendiği Sekizinci eşi[13] - İkinci veya Üçüncü İkbaldir
Fatma Şahin Hâtûn 1704'te evlendiği Dokuzuncu eşi - 25 Eylûl 1695'den sonra Fatima Şahin ismini alan Ernst Wilhelm von Hantein'in eski eşi ve … von Wippach'ın kızı, asıl adı Anna Sophia[13]
23 Sultan ahmed III.jpeg
III. Ahmet
Ümmetullah Bânû[13] Baş Kadın (ö. 1732) Birinci evliliği (1703); Baş Haseki ve Abd'ûl-Minnan’ın kızı; İkinci evliliğini önce 21 Ocak 1717'de nikâhlanarak, 18 Şubat 1717 tarihinde Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile yapan Fatımat'uz-Zehra Sultan’ın annesi[13]
Rukıyye İkinci Kadın İkinci evliliği ( ? ); İkinci Kadın Efendi (ö. 1738)[13]
Emîne Mihr-î-Şah[14] İkinci Kadın[15][16] Üçüncü evliliği (1709); İkinci Kadın Efendi; Şâh-Zâde Süleyman (d: 25 Austos 1710 - ö: 11 Aralık 1732)[13] ile Yirmialtıncı Osmanlı Padişahı III. Mustafa’nın annesi
Hatice İkinci Kadın Dördüncü evliliği; İkinci Kadın Efendi (ö. 1712)[13]
Şâhin Kadın Efendi Beşinci evliliği; Üçüncü Kadın Efendi (ö. 1723)[13]
Râbi’a Şermi Kadın[17] Altıncı evliliği (1714); Kadın Efendi (d. 1698 - ö. 1732)[13] I. Abdülhamit’in annesi
Emine Muşalli Kadın Yedinci evliliği; Kadın Efendi (ö. 1750)[13]
Zeyneb Kadın Sekizinci evliliği; Kadın Efendi (ö. 1757)[13]
Gülşen Kadın Dokuzuncu evliliği; Kadın Efendi (ö. 1731)[13]
Fatıma Kadın Onuncu evliliği; Kadın Efendi (ö. 1732)[13]
Ümmü Külsüm Kadın Onbirinci evliliği; Kadın Efendi (ö. 1768)[13]
Hüsn-ü-Şâh Kadın Onikinci evliliği; Kadın Efendi (ö. 1733)[13]
Fatıma Hüma-Şah Onüçüncü evliliği; Kadın Efendi (ö. 1742)[13]
Hürrem Kadın Ondördüncü evliliği; Kadın Efendi (ö. ?)[13]
Meyli Kadın Onbeşinci evliliği; Kadın Efendi (ö. ?)[13]
Nazife Kadın Onaltıncı evliliği; Kadın Efendi (ö. ?)[13]
Nijad Kadın Onyedinci evliliği; Kadın Efendi (ö. ?)[13]
Hanife Kadın Onsekizinci evliliği; Kadın Efendi (ö. ?)[13]
Ayşe Buhari Hânım; Ondokuzuncu evliliği; Mihr-î-Hacı İkbal [13] olarak ta bilinen İkbal - Hânım Efendi.
Şayeste Hânım Yirminci evliliği; İkbal - Hânım Efendi (ö. 1722)[13]
Hatem Hânım Yirmibirinci evliliği; İkbal - Hânım Efendi (d. 1695 - ö. 1772)[13]
24 Mahmud I by John Young.jpg
I. Mahmut
Hace Alî-Cenâp Birinci eşi (ö. 1775)[18] - Baş Kadın
Ayşe Kadın İkinci eşi (ö. 1746)[18] - İkinci Kadın
Hace Ayşe Kadın Üçüncü eşi (ö. 1746)[18]
Hatice Kadın Dördüncü eşi
Raziye Kadın Beşinci eşi
Hatem Kadın Altıncı eşi (ö. 1769)[18] - İkinci Kadın
Tiryâl[18] Kadın Yedinci eşi (ö. 1789)[18]
Hace Verd-i Naz Sekizinci eşi (ö. 16 Aralık 1804)[18]
Hatice Rami Dokuzuncu eşi (ö. 16 Ocak 1780)[18] - İkinci kez 1755'de Mustafa Paşa'nın oğlu İbrahim Bey ile evlendi.[18]
Meyyase Hanım Onuncu eşi - Baş İkbal[18]
Fehmi Hanım Onbirinci eşi - İkinci İkbal[18]
Sırrı Hanım Onikinci eşi - İkbal[18]
Habbibe Hanım Onüçüncü eşi - İkbal[18]
25 Osman III.jpg
III. Osman
Leyla Kadın Birinci eşi (ö. 1794) - İkinci kez 1757'de Hacı Muhammed Emin Bey ile evlenerek bir çocuk sahibi olan Baş Kadın[18] Efendi
......... Kadın İkinci eşi - İkinci Kadın Efendi[18]
Zevki Kadın Üçüncü eşi (ö. 1757)[18] - Üçüncü Kadın Efendi
Ferhunde Emine Dördüncü eşi (ö. 1791)[18] - Dördüncü Kadın Efendi
26 Mustafa III by John Young.jpg
III. Mustafa
Ayn'ül-Hayat Birinci eşi (d. 1726 - ö. 21 Temmuz 1764) - Baş Kadın Efendi
Fehime[18] İkinci eşi (ö. 1761)[18] - Kadın Efendi
Mihr-î-Şah Valide Sultan 1760'da evlendiği Üçüncü eşi (d. 1745 - ö. 16 Ekim 1805)[18] - 1761'den itibaren İkinci Kadın Efendi; 21 Temmuz 1764'den itibaren Baş Kadın Efendi ve III. Selim’in annesi
Rif’at Dördüncü eşi (d. 1744 - ö. Ocak 1804)[18] - 21 Temmuz 1764'den itibaren İkinci Kadın Efendi
Ayşe Adil-Şah Beşinci eşi (d. 1748 - ö. 19 Aralık 1803)[18] - Üçüncü Kadın Efendi ve Hatice Sultan’ın annesi
Binnaz Altıncı eşi (ö. Mayıs 1823)[18] - Üçüncü Kadın Efendi
27 Portrait of Abdülhamid I of the Ottoman Empire.jpg
I. Abdülhamid
Ayşe Birinci eşi (ö. 1775)[18] - 24 Ocak 1774'ten itibaren Baş Kadın Efendi
Hüma Şâh İkinci eşi (ö. 1778)[18] - 1775'den itibaren Baş Kadın Efendi
Haciye Hatice Ruh-Şâh Üçüncü eşi (ö. 1807)[18] - 1778'den 7 Nisan 1789'a kadar Baş Kadın Efendi
Binnaz Dördüncü eşi (ö. Mayıs 1823)[18] - İkinci Kadın Efendi
Mû’teber Beşinci eşi - Kadın Efendi
Misl-i Neyap Altıncı eşi (ö. 1818)[18] - Kadın Efendi
Nevrâz Yedinci eşi (ö. Nisan 1797)[18] - Üçüncü Kadın Efendi
Mihribân Sekizinci eşi (d. 1762 - ö. 1828/1829)[18] - Üçüncü Kadın Efendi
Fatima Şeb-Zafer[18] Dokuzuncu eşi (d. 1769 - ö. 1805)[18] - Dördüncü Kadın Efendi
Mehtâb Onuncu eşi (ö. 1807)[18] - Dördüncü Kadın Efendi
Ayşe Seniyeperver (Sinâ-Pervar) Valide Sultan[19] 1776'da evlendiği Onbirinci eşi (d. 1761 - ö. 11 Aralık 1828)[18] - IV. Mustafa'nın mânevî annesi; Dördüncü Kadın Efendi, 29 Mayıs 1807'ten itibaren Valide Sultan
Dil-Pezir Onikinci eşi (ö. 1809)[18] - Kadın Efendi
Nakş-î-Dil Haseki Valide Sultan[20][21] 1783'te evlendiği Onüçüncü eşi (d. 1768 - ö. 28 Ağustos 1817, İstanbul)[18] - II. Mahmud'un mânevî annesi ve önce İkinci İkbal sonra Kadın Efendi; 28 Temmuz 1808'den itibaren Valide Sultan
Nükhet-Sedâ Hânım[22] Ondördüncü eşi (ö. 4 Haziran 1850)[18] - Hânım Efendi; Baş İkbal ve IV. Mustafa’nın annesi
Ayşe Hânım Onbeşinci eşi (ö. 1825)[18] - Hânım Efendi; İkinci İkbal
Ruşen İkbal[18] Onaltıncı eşi - İkbal
28 Konstantin Kapidagli 002.jpg
III. Selim
Nâfîze Birinci eşi (d. 1770 - ö. 30 Mayıs 1792)[18] - 7 Nisan 1789'dan itibaren Baş Kadın Efendi
Hüsn-i Mah İkinci eşi (d. 1772 - ö. 1814)[18] 30 Mayıs 1792'den 28 Temmuz 1808'e kadar Baş Kadın Efendi
Zib-i Fer Üçüncü eşi (d. 1773 - ö. 1817, İstanbul)[18] - 1789'dan itibaren Üçüncü Kadın Efendi ve 30 Mayıs 1792'den 28 Temmuz 1808'e kadar İkinci Kadın Efendi
Afîtab Dördüncü eşi (d. 1773 - ö. 1807, İstanbul)[18] - 1789'dan itibaren Dördüncü Kadın Efendi ve 30 Mayıs 1792'den 28 Temmuz 1808'e kadar Üçüncü Kadın Efendi
Re’fet Beşinci eşi (d. 1780 - ö. 22 Ekim 1867)[18] - Dördüncü Kadın Efendi
Nur-i Şems Altıncı eşi (d. 1781 - ö. Mayıs 1826)[18] - Kadın Efendi
Dim-Hoş Yedinci eşi (ö. 1807)[18] - Kadın Efendi
Gonca-Nigar Sekizinci eşi (ö. 1807)[18] - Kadın Efendi
Meh-Bube Dokuzuncu eşi (ö. 1806)[18] - Kadın Efendi
Tab-ı Zafer[18] Onuncu eşi (ö. 1854)[18] - Kadın Efendi
Mîhrîban Onbirinci eşi - Hanım Efendi; Önce İkbal ve daha sonra İkinci evliliğini Hacı Sa'adul'lah Ağa ile yapan Mısırlı bir hanımefendi
Nefise[18] Onikinci eşi (ö. 1809)[18] - Hanım Efendi; İkbal
Pakize[18] Onüçüncü eşi - Hanım Efendi; İkbal
Fatma Fer-i Cihan Onördüncü eşi - Hanım Efendi; İkbal
Ayn-ı Safa Onbeşinci eşi - Hanım Efendi; İkbal
Meryem Onaltıncı eşi (ö. 1807)[18] - Hanım Efendi; İkbal
29 Mustafa IV.jpg
IV. Mustafa
Şevk-i Nûr[23] Birinci eşi (d. 1784 - ö. 1812)[23] - Baş Kadın Efendi
Dil-Pezir[23] İkinci eşi (d. 1784 - ö. 1809)[23] - İkinci Kadın Efendi
Seyyâre[23] Üçüncü eşi (d. 1786 - ö. 1817)[23] - Üçüncü Kadın Efendi
Peyk-i Dil[23] Dördüncü eşi - Dördüncü Kadın Efendi
30 Sultan Mahmud II of the Ottoman Empire.jpg
II. Mahmut
Faitma Birinci eşi (ö. Şubat 1809)[23] - Baş Kadın Efendi
Âlî-Cenâp İkinci eşi (ö. 1839)[23] - Baş Kadın Efendi
Haciye Pertev-Piyale Nev-Fidan Üçüncü eşi (d. 4 Ocak 1793 - ö. 25 Aralık 1855)[23] - Baş Kadın Efendi
Misl-i Nâyab Dördüncü eşi (ö. 1825)[23] İkinci Kadın Efendi
Kamerî Kadın Beşinci eşi (ö. 1825)[23]
Ebr-i Reftâr Altıncı eşi (ö. 1825)[23] İkinci Kadın Efendi
Zer-Nigâr Yedinci eşi (ö. 1832)[23] - 23 Mayıs 1926'dan itibaren İkbal, daha sonra ise önce Yedinci Kadın Efendi ve sonra da İkinci Kadın Efendi
Bezm-î-Âlem Vâlide Sultan 1822'de evlendiği Sekizinci eşi (d. 1807 - ö. 2 Mayıs 1853)[23] - 1822'den itibaren Üçüncü Kadın Efendi, daha sonra ise 1832'den itibaren İkinci Kadın Efendi ve 1 Temmuz 1839'dan sonra da Valide Sultan, I. Abdülmecit’in annesi
Aşûb-u Cihan 1809'da evlendiği Dokuzuncu eşi (d. 1793 - ö. 10 Haziran 1870)[23] - İkinci Kadın Efendi
Vuslat Onuncu eşi (ö. 1830)[23] - Üçüncü Kadın Efendi
Nûr-u Tab Onbirinci eşi (d. 1810 - ö. 2 Ocak 1886)[23] - Dördüncü Kadın Efendi
Haciye Hoş-Yar Onikinci eşi (ö. 1859, Mekke)[23] - İkinci Kadın Efendi
Perviz-Felek Onüçüncü eşi (ö. 21 Eylûl 1863)[23] - Dördüncü Kadın Efendi
Hüsn-ü Melike Onördüncü eşi (d. 1812 - ö. Ekim 1886)[23] - Hanım Efendi; Baş İkbal
Zeyn-i Felek Onbeşinci eşi (ö. 20 Aralık 1842)[23] - Hanım Efendi; İkinci İkbal
Lebriz-Felek Onaltıncı eşi (d. 1810 - ö. 9 Şubat 1865)[23] - Hanım Efendi; Dördüncü İkbal
Tiryal Hânım 1826'da evlendiği Onyedinci eşi (d. 1810 - ö. 1883)[23] - Hanım Efendi; Üçüncü İkbal
Pertevniyal (Pertav-Nihâl) Vâlide Sultan 1829'da evlendiği Onsekizinci eşi (d. 1812 - ö. 5 Şubat 1883)[23] - Abdülaziz’in annesi; önce İkinci İkbal sonra Beşinci Kadın Efendi; 25 Haziran 1861'den 30 Mayıs 1876 tarihine kadar Vâlide Sultan
31 Sultan Abdulmecid Pera Museum 3 b.jpg
I. Abdülmecit
Servet-Sedâ[24] Kadın Efendi Birinci eşi (d. 1824 - ö. 24 Eylûl 1878)[24] - Baş Kadın Efendi (Temmuz 1839'dan to 25 Haziran 1861 tarihine kadar)
Hoş-Yar Kadın Efendi İkinci eşi (d. 1824 - ö. 1849)[24] - İkinci Kadın Efendi.
Şevk-Efzâ Vâlide Sultan Üçüncü eşi (d. 12 Aralık 1820, Poti - ö. 17 Eylûl 1889, Çırağan Sarayı)[24] - V. Murat’in annesi; Üçüncü Kadın Efendi (1839-1849), İkinci Kadın Efendi (1849-1861), Valide Sultan (30 Mayıs 1876 - 31 Ağustos 1876)
Tîr-î-Müjgan Kadın Efendi 10 Kasım 1841'de İstanbul'da evlendiği Dördüncü eşi (d. 16 Ağustos 1819, Erivan - ö. 3 Ekim 1852, Feriye Sarayı, İstanbul)[24] - II. Abdülhamid’in annesi; Dördüncü Kadın Efendi (1841-1849), 1849'dan itibaren 3 Ekim 1852'ye kadar Üçüncü Kadın Efendi[24]
Verd-i Cânan Kadın Efendi Beşinci eşi (d. 1826, Kafkasya - ö. 9 Kasım 1889, Feriye Sarayı, İstanbul)[24] - Baş İkbal (1841-1849), 1849'dan itibaren 3 Ekim 1852'ye kadar Dördüncü Kadın Efendi, 3 Ekim 1852'den 25 Haziran 1861'e kadar Üçüncü Kadın Efendi[24]
Ruz-i Dil Kadın Efendi 2 Ekim 1842'te evlendiği Altıncı eşi (d. 5 Mayıs 1824, Derbend-Kafkasya - ö. 31 Ekim 1887, Kandilli, Boğaziçi)[24] - Kadın Efendi
Gül-Kemâl Kadın Efendi 27 Mart 1843'te evlendiği Yedinci eşi (d. 1826, Kafkasya - ö. 16 Kasım 1851, Ortaköy, Boğaziçi)[24] - Dördüncü Kadın Efendi ve V. Mehmet’in annesi.
Şâh Cihân Kadın Sekizinci eşi (d. 1831 - ö. 1860)[24] - 16 Kasım 1851'den itibaren Kadın Efendi
Gülistü (Gülistan Münire) Kadın Efendi[25][26] Dokuzuncu eşi (d. 1831 - ö. Mayıs 1861)[24] - VI. Mehmet'in annesi ve Dördüncü Kadın Efendi (1860-1861)
Râhime Piristû Vâlide Sultan Onuncu eşi (d. 1830, Kafkasya - ö. 1904, Maçka'daki Saray, İstanbul)[24] - II. Abdülhamid’in manevî annesi, Haziran 1861'den itibaren Dördüncü Kadın Efendi ve Vâlide Sultan (1876 - 1904)
Zerrin-i Melîke Hanım Onbirinci eşi (d. 1824 - ö. 1842)[24] - Hanım Efendi
Düzd-i Dil Kadın Efendi Onikinci eşi (d. 1825 - ö. 18 Ağustos 1845)[24] - Önce Baş İkbal ve daha sonra da Üçüncü Kadın Efendi
Nesrin Hanım Onüçüncü eşi (d. 1826 - ö. 2 Mayıs 1853)[24] - Hanım Efendi; Temmuz 1850'den sonra İkinci İkbal
Ceylan-Yar Hanım Ondördüncü eşi (d. 1828 - ö. 17 Ocak 1855)[24] - Hanım Efendi
Nükhet-Sezâ Hanım 1841'de evlendiği Onbeşinci eşi (d. 2 Ocak 1827; Hopa, Kafkasya - ö. 15 Mayıs 1850; Beşiktaş)[24] - Hanım Efendi; 1846'dan itibaren Baş İkbal
Nâvek-i Misâl Hanım Onaltıncı eşi (d. 1828 - ö. 5 Ağustos 1854; Şemsi Paşa Kasrı)[24] - Hanım Efendi; Beşinci İkbal
Meh-Tâb Kadın Onyedinci eşi (d. 1830 - ö. 1888)[24] - Hanım Efendi; İkinci İkbal (1848-1852), Baş İkbal (1852-1855), 1855'den itibaren Beşinci Kadın Efendi
Nergiz Hanım Onsekizinci eşi (ö. 26 Ekim 1848)[24] - Hanım Efendi; Dördüncü İkbal
Nev-Eser Hanım Ondokuzuncu eşi (ö. 12 Eylûl 1889, Yıldız Sarayı)[24] - Hanım Efendi; 1861'den itibaren Baş İkbal
Nâlân-ı Dil Hanım Yirminci eşi (d. 1829, Kafkasya - ö. 1865, Feriye Sarayı, Beşiktaş)[24] - Hanım Efendi; Üçüncü İkbal
Şayeste Hanım Yirmi Birinci eşi (d. 1838 - ö. 11 Şubat 1912)[24] - Hanım Efendi; Dördüncü İkbal
Ayşe Ser-Firaz Hanım Yirmi İkinci eşi (d. 1837 - ö. 9 Haziran 1905, Ortaköy Sarayı, Beşiktaş)[24] - Hanım Efendi; Baş Gözde, Altıncı İkbal, ve daha sonra İkinci İkbal
Bezm-i Cihân Kadın Yirmi Üçüncü eşi (ö. 1845)[24] - Nâm-ı diğer Bezme Kadın Efendi İkinci Gözde, Baş İkbal, ve daha sonra Altıncı Kadın Efendi
Hüsn-ü Cihân Hanım Yirmi Dördüncü eşi (ö. 1843)[24] - Hanım Efendi; Üçüncü Gözde
Safderun Hanım Yirmi Beşinci eşi[24] - Hanım Efendi; Dördüncü Gözde
Yıldız Hanım Yirmi Altıncı eşi[24] - Hanım Efendi; İkinci Gözde
Şems-i Nûr Hanım Yirmi Yedinci eşi[24] - Hanım Efendi
32 Sultan Abdulaziz I.JPG
Abdülaziz
Dürr-i Nev Kadın 1856'da Dolmabahçe Sarayı'ında evlendiği Birinci eşi (d. 15 Mart 1835 Batum - ö. 4 Aralık 1895, Feriye Sarayı, Beşiktaş)[27] - Yusuf İzzettin Efendi'nin annesi ve Baş Kadın Efendi
Edâ Dil Kadın 1861'de Dolmabahçe Sarayı'ında evlendiği İkinci eşi (d. 1845 - ö. 1875, Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş)[27] - 1861'den itibaren İkinci Kadın Efendi
Hayran-ı Dil Kadın Efendi 21 Eylûl 1866'da Dolmabahçe Sarayı'ında evlendiği Üçüncü eşi (d. 2 Kasım 1846, Kars - ö. 26 Kasım 1895, Ortaköy Sarayı, Beşiktaş)[27] - II. Abdülmecit'in annesi; 21 Eylûl 1866'dan itibaren Üçüncü Kadın Efendi ve 1875'ten itibaren İkinci Kadın Efendi
Neş’erek (Nesrin) Kadın Efendi 1868'de Dolmabahçe Sarayı'ında evlendiği Dördüncü eşi (d. 1848, İstanbul - ö. 11 Haziran 1876, Feriye Sarayı, Beşiktaş)[27] - Çerkez İsmail Bey'in kızı;[27] Mehmed Şevket Efendi, Esma Sultan, Emine Sultan'ın annesi; 1868'de Dördüncü Kadın Efendi ve 1875'ten itibaren Üçüncü Kadın Efendi
Gevheri Kadın Efendi 1872'de evlendiği Beşinci eşi (d. 8 Temmuz 1856, Hopa - ö. 6 Eylûl 1884, Ortaköy Sarayı, Beşiktaş)[27] - Mehmed Seyfeddin Efendi'nin annesi; 1872'de Baş İkbal ve 1875'ten itibaren Dördüncü Kadın Efendi
33 1840 1904 5murat.jpg
Mehmed
V. Murad
Elârân Mevhibe Kadın Efendi 2 Ocak 1857'de Dolmabahçe Sarayı'ında evlendiği Birinci eşi (d. 6 Ağustos 1835, Tiflis - ö. 21 Şubat 1936, Şişli)[28] - 1876'dan itibaren Baş Kadın Efendi
Reftâr-ı Dil Kadın Efendi 4 Şubat 1859'da Dolmabahçe Sarayı'ında evlendiği İkinci eşi (d. 5 Haziran 1838, Gence - ö. 3 Mart 1936, Ortaköy)[28] - İkinci eşi - İkinci Kadın Efendi
Şâh Cihan Haseki 5 Şubat 1869'da Ortaköy, Beşiktaş'ta evlendiği Üçüncü eşi (d. 4 Ocak 1853, Hopa - ö. 15 Mart 1945, Ortaköy, Beşiktaş)[28] - Üçüncü Kadın Efendi
Meyl-i Servet Kadın Efendi Dördüncü eşi (d. 21 Ekim 1854, Batum - ö. 9 Aralık 1903, Eski Çırağan Sarayı, Ortaköy)[28] - Dördüncü Kadın Efendi
Resan Hanım Beşinci eşi (d. Artvin, 28 Mart 1860; ö. 31 Mart 1910, Eski Çırağan Sarayı, Ortaköy)[28] - Hanım Efendi; Baş İkbal
Cevher-Riz Hanım Altıncı eşi (d. 1862 - ö. 1940) - İkinci evliliğini Berber-Başı Hüsnü Bey ile yapan Hanım Efendi; İkinci İkbal
Nev-Dürr Hanım Yedinci eşi - Hanım Efendi; Üçüncü İkbal
Ramişe-Naz Hanım Sekizinci eşi (d. 1904)[28] - Hanım Efendi; Dördüncü İkbal
Filiz-Ten Hanım Dokuzuncu eşi (d. 1865 - ö. 1945)[28] - Hanım Efendi; Dördüncü İkbal
Visal-i Nur Hanım Onuncu eşi - Gözde
Tarân-ı Dil Hanım Onbirinci eşi - Hanım Efendi
34 Abdulhamid21890.jpg
II. Abdülhamit
Nâzik Edâ Kadın 1863'te Dolmabahçe Sarayı'ında evlendiği Birinci eşi (d. 1850 - ö. 11 Nisan 1895, Yıldız Sarayı)[29] - 3 Ağustos 1876'dan itibaren Baş Kadın Efendi
Bedr-i Felek Kadın Efendi Baş Kadın Efendi ve Mehmet Selim Efendi'nin annesi
Safi-naz Nur-efzun Kadın Efendi İkinci Kadın Efendi.
Bidar Kadın Efendi İkinci Kadın Efendi.
Dilpesend Kadın Efendi Üçüncü Kadın Efendi
Mezide Mestan Kadın Efendi Üçüncü Kadın Efendi.
Emsal-i Nur Kadın Efendi Üçüncü Kadın Efendi.
Ayşe Dest-i Zer Müşfika (Kayıhan) Kadın Efendi Dördüncü Kadın Efendi ve Ayşe Sultan'ın annesi
Saz-kar Hanımefendi Baş İkbal.
Peyveste Hanımefendi İkinci İkbal ve Şehzade Abdürrahim Efendi'nin annesi
Fatma Pesend Hanımefendi Üçüncü İkbal ve Hatice Sultan’ın annesi
Behice (Maan) Hanımefendi Dördüncü İkbal.
Saliha Naciye Hanımefendi Dördüncü İkbal ve Mehmet Abid Efendi'nin annesi
Dürdane Hanım Baş Gözde.
Calibos Hanım İkinci Gözde.
Nazlıyar Hanım Üçüncü Gözde.
35 MehmedV.jpg
V. Mehmed
(Reşâd)
Kâmuran Kadın Efendi Birinci eşi - Baş Kadın Efendi ve Şehzade Mehmet Ziyaeddin Efendi'nin annesi
Dürr-i And Kadın Efendi İkinci eşi - İkinci Kadın Efendi
Mihr-Engiz Kadın Efendi Üçüncü eşi - İkinci Kadın Efendi ve Şehzade Ömer Hilmi Efendi'nin annesi
Naz-Perver Kadın Efendi Dördüncü eşi - Üçüncü Kadın Efendi
Dil-Firib Kadın Efendi Beşinci eşi (d. 1890 - ö. 1953)[30] - 27 Nisan 1909'den itibaren Baş İkbal ve 17 Ekim 1909'ten itibaren Dördüncü Kadın Efendi
36 Sultan Mehmed VI of the Ottoman Empire.jpg
VI. Mehmed
(Vâhideddîn)
Emine Nazik-Edâ Baş Kadın Efendi Birinci eşi - Fenire Sultan, Fatma Ulviye Sultan, Rukiye Sabiha Sultan'ın annesi ve Baş Kadın Efendi
İnşirah Kadın Efendi İkinci eşi - Kadın Efendi
Şadiye Müveddet Kadın Efendi Üçüncü eşi - Mehmed Ertuğrul Efendi'nin annesi ve İkinci Kadın Efendi
Nevvare Kadın Efendi Dördüncü eşi - Üçüncü Kadın Efendi
Nimet Nevzad Hanımefendi Beşinci eşi

Başvuru kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bernard Lewis, The Emergence of Modern Turkey (Studies in Middle Eastern History), Publisher: Oxford University Press, USA; 3rd edition (September 6, 2001); Paperback: 568 pages; ISBN 0195134605; ISBN 978-0195134605 [31]
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover).

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o The Imperial House of Osman - 2
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p The Imperial House of Osman - 3
  3. ^ Sultan II. Bayezid Han
  4. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 129. ISBN 978-975-269-299-2. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s The Imperial House of Osman - 4
  6. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 157. ISBN 978-975-269-299-2. 
  7. ^ Kanuni Sultan Süleyman Han
  8. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 186. ISBN 978-975-269-299-2. 
  9. ^ Leslie P. Peirce, The imperial harem: women and sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press US, 1993, ISBN 0-19-508677-5, pp. 58-59.
  10. ^ a b c d e f g The Imperial House of Osman - 5
  11. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 245. ISBN 978-975-269-299-2. 
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x The Imperial House of Osman - 6
  13. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac The Imperial House of Osman -7
  14. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 355. ISBN 978-975-269-299-2. 
  15. ^ Emîne Mihr-î-Şah İkinci Kadın Efendi
  16. ^ Emîne Mihr-î-Şah Sultân
  17. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 363. ISBN 978-975-269-299-2. 
  18. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb The Imperial House of Osman - 8
  19. ^ Sultan IV. Mustafa Han
  20. ^ Sultan II. Mahmud Han
  21. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 410. ISBN 978-975-269-299-2. 
  22. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 395. ISBN 978-975-269-299-2. 
  23. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y The Imperial House of Osman - 9
  24. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad The Imperial House of Osman - 10
  25. ^ Sultan VI. Mehmed Vahdettin Han
  26. ^ Bahadıroğlu, Yavuz (2009). Resimli Osmanlı Tarihi (15 bas.). Nesil Yayınları. ss. 535. ISBN 978-975-269-299-2. 
  27. ^ a b c d e f The Imperial House of Osman - 11
  28. ^ a b c d e f g The Imperial House of Osman - 12
  29. ^ The Imperial House of Osman - 13
  30. ^ Imperial House of Osman - 14
  31. ^ The Emergence of Modern Turkey (Studies in Middle Eastern History), Oxford University Press, USA(www.amazon.com)