Peçenitsa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Osman Mahalle sayfasından yönlendirildi)
Peçenitsa
Haritada konumu
Bilgiler
İl: Razgrad
İlçe: Kemallar
Nüfus: 495 (2005)
Rakım: 203 m
Posta kodu: 7428
Türkiye'deki telefon numaraları: 08334
Küresel koordinat sistemi: 43° 42' K
26° 56' D
İl plaka kodu:
Muhtar
{{{Muhtar}}}

Osman Mahalle köyü (BulgarcaПеченица Peçenitsa), Bulgaristanın Deliorman bölgesinde bulunan Razgrad iline bağlı Kemallar ilçesi Ayva Altı (Podayva) köyünün kuzeyinde Höyüklü beldesine yönelen asfalt yolun üzerinde bulunan bir yerleşim yeridir.

Köy, beldenin diğer köylerine kıyasla nüfus, ekonomi ve kültürel açıdan geridir. Zira köyün işlenir arazisi beldenin en kıraç yerlerini işgal eder.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Mahalesi Köy Hatırası

Bazı rivayetlere göre köyün adı; yüzyıllar önce Anadolu'dan gelmiş Ferhat, Osman ve Kabil kardeşler tarafından kurulmuştur. Ferhat, Ferhatlar köyünü(varatlar), Kabil kabullar(kıpinoftsi) köyünü kurmuştur. Osman isimli kardeşin bu bölgeye yerleşmesinden dolayı buraya Osman mahallesi adı verilmiş, 1940 lı yıllara kadar Ferhatlar köyünün bir mahallesi iken 1940'lı yıllarda köy olarak ayrılmış bulunmaktadır. Köyün adı da buradan gelmektedir. Bir rivayete göre bu köylerin kurucuları olan kardeşler Baraklar oymağı'ndan gelmektedir. Baraklar, Oğuzlar'ın sağ kolu Bozoklar'dan Yıldızhan Oğulları'na bağlı Beğdilli boyu içerisinde yer alan oymaklardan biridir. 530 nüfusu olan köyün hepsi Türk' tür. Bunların yalnız 37'si Akkoyunlular kavmindendir. Köyün 3260 dekar işlenir arazisi, 1528 dekar merası ve 560 dekar ormanı vardır. Çeşitli yıllarda anavatan Türkiye'ye göç edenlerin evlerine yerleşen birkaç Bulgar ailesinin hepsi 1957 "Zorunlu Kooperatifleştirme" den sonra bölgeyi terk etmiştir.

Köyün camisi 150 yıllıktır. Tamamı ahşap olan camii 1974 yılında restore edilerek bugünkü görünümünü almıştır. Tahminlere göre 250-280 yıldan beri ölenlerin naaşları köyün güneyinde bulunan mezarlıktadır. 1939 yılından beri yeni mezarlığa defnedilmektedirler. Köyün güneyinde 2 yamaç arasındaki vadi, "Çeşme Kulağı" merasının devamıdır. Burada bulunan bir çeşme ve iki pınar önceleri bu yörelerde yaşamış olan kavimlere ait olduğu bölgedeki tarihi belgelerden anlaşılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

(Deliorman Rüzgarı - Ahmet Salih Sülüşoğlu)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

www.Balkanlar.NET Balkanlar TV 28 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Köyün Videosu