Oskar Lange

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oskar Lange
Oskar Lange
DoğumTomaszów Mazowiecki
ÖlümLondra, Büyük Britanya
MilliyetPolonya Polonya
EvlilikIrene Oderfeld
EtkilendikleriKarl Marx, Vilfredo Pareto, Léon Walras
EtkiledikleriAbba P. Lerner, Don Patinkin, Jan Tinbergen,[1] Robin Hahnel

Oskar Ryszard Lange (27 Temmuz 1904, Tomaszów Mazowiecki - 2 Ekim 1965, Londra), Polonyalı iktisatçı ve diplomat.

Teori ve modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkezi kaynak dağılımı ilkesini (Rasyonel İktisadi Davranış ilkesi olarak da bilinen) veri araç kullanımı ile maksimum amaç gerçekleşmesi ya da verilmiş bir amaca, minimum araç kullanımı ile varılması şeklinde tanımlamıştır ve bunun her iktisadi sistemde her zaman geçerli olduğunu ileri sürmüştür.[2] İktisadi ilişki açısından farklılıkların uzun dönemde ortadan kalkması ve tektipleşmeyi uzun dönemde uç durumların, yani denge değerden sapmaların ortadan kalktığı -karsız firmaların piyasadan zamanla çekilmesi- durumu, tek bir ekonomik yasanın -uzun dönemde firmaların normal kar elde etmesi- işlerliği şeklinde ifade etmiştir.[3] Piyasa sosyalizminde iktisadi etkinliği sağlanabileceğini göstermek için, 1930'lardaki piyasa sosyalistlerinin genel olarak kullanmış olduğu Walrasgil genel denge analizine dayalı bir model geliştirmiştir.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ J. Tinbergen, 1991. "Solving the Most Urgent Problems First", in Michael Szenberg (ed.) 1993, Eminent Economists: Their Life Philosophies, Cambridge University Press, p. 279 (cambridge.org 20 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  2. ^ Kutlu, Erol. İktisadi Kalkınma ve Büyüme. s.76
  3. ^ Lange, Oskar. Ekonomi Politik, cilt 1, 1975.
  4. ^ "Eren, Ercan. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi Cilt 4, No 1, 2012 ISSN: 2146-0817" (PDF). 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2015.