Oshirogo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Edo dönemi Japonya'sında oynanmış olan yüksek seyiveli go oyunları ile ilişkili kale oyunu (oshirogo) terimi, shogunun kalesinde Dört Go Hanedanı'nın temsilcileri arasında oynanan resmi karşılaşmaları tanımlamaktadır.

Bu etkinliğin arkasındaki temel düşünce dönemin en güçlü go oyuncularından ikisinin shogun huzurunda karşılaşmalarıdır. Ancak yılların geçişi ile bu durum bir formalite halini almış, oyuncular daha önceden oynanmış olan oyunu, shogunun kendisinden ziyade resmi temsilcisinin önünde tekrar eder olmuştur. Dört Hanedan'ın prestiji üzerindeki büyük etkileri sebebiyle kale oyunlarında ortaya konan oyunlar son derece ciddi çekişmelere sahne olmuştur. Meijin ve godokoro pozisyonlarını kontrol altına almak için Tokugawa shogunluğu süresince bir mücadele verilmiştir.

Kale oyunlarına ait yüzlerce oyun kaydı bulunmaktadır ve büyük bir koleksiyon Segoe Kensaku tarafından derlenmiştir. Honinbo Shusaku bu oyunlardaki yenilmezliği ile büyük ün yapmıştır.

1626 yılında başlayan oyun serisi 1664 yılında yıllık hale gelmiş, 1667 yılından itibaren ise yılda bir oyundan fazlası oynanmaya başlamıştır. 1862 yılında politik durumların gerginliği sebebiyle askıya alınmıştır. 1863'teki Hayashi Hakuei ve Yasui Sanei arasındaki bir oyun dışında yeniden başlatılmamıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]