Osceola

Vikipedi, özgür ansiklopedi
George Catlin'in kaleminden Seminolelerin reisi Osceola'nın resmi

Osceola (1804 - 30 Ocak 1838), Seminole Yerlilerini Florida'daki anayurtlarından Mississippi Nehrinin batısındaki Yerli topraklarına sürmek amacıyla ABD yönetimince 1835'te başlatılan II. Seminole Savaşı'nda yerlilerin önderidir.

Georgia'dan Florida'ya göç eden Osceola burada Seminolelerin önderi olarak kabul edildi. Bazı Seminole reislerinin Florida'daki topraklarını bırakmaya razı oldukları Payne's Landing Antlaşması'na (1832) karşı çıkan Yerlilerin başına geçti. 1835'te bir grup adamıyla birlikte, halkıyla göç etmeye hazırlanan Charley Emathla adlı reisi ve King Kalesi'ndeki ABD Yerli sorumlusu General Wiley Thompson'ı öldürdü.

Sonraki iki yıl boyunca ABD birlikleri Seminole direnişini kırmaya çalıştı. Yerliler Everglades'e çekilmeye zorlandılar, ama gerilla taktikleri uygulayarak savaşı sürdürdüler. Ekim 1837'de Osceola ve öbür reisler St. Augustine'e (Florida) beyaz bayrakla gelerek General T.S. Jesup'la görüşmek istediler. Generalin özel emriyle Yerliler tutuklandı ve hapse atıldı. Osceola Güney Karolina'da Charleston'daki Moultrie Kalesi'ne götürüldü ve orada öldü. Osceola'nın ölümünden sonra savaş 1842'ye değin aralıklarla sürdü.