Oscar Niemeyer Kültür Merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oscar Niemeyer Kültür Merkezi

Oscar Niemeyer Kültür Merkezi (Portekizce: Centro Cultural Oscar Niemeyer) Brezilya’nın güneyindeki Goiania şehrinde yer alan bir kültür merkezidir. 1,6 milyon m2 alana yayılan kültür merkezinde bir tiyatro salonu, bir müze, bir kütüphane ve insan haklarına adanmış bir heykel yer almaktadır. 30 Mart 2006 tarihinde açılan kültür merkezinin inşaatının finansmanı Goiás eyaleti yönetimi tarafından sağlandı.

Oscar Niemeyer, Goiáslı olmamasına rağmen hem bu eyalete hem de Brezilya’ya katkılarından dolayı kültür merkezine ismi verildi. Yine bu eyaletten olmayan eski devlet başkanlarından Juscelino Kubitschek’e de bu kültür merkezinin bir bölümü adandı. Kültür merkezinin ana yapısı olan kütüphane Goiáslı bir yazara olan Elis Bernardo’ya adandı.

Oscar Niemeyer Kültür Merkezi’ndeki kütüphane üç kata yayılıyor. 135 kişilik oditoryum ve teras balkona ve panoramik bir manzaraya sahip bir restaurant da bu merkezinin diğer önemli odak noktalarını teşkil ediyor. Ayrıca yaklaşık 4.000 metrekarelik alana yayılmış bir çağdaş sanatlar müzesinde eserlerin sergilendiği zemin ve ara kat alanlara ek olarak sanat galeriler, idari birimler de yer alıyor. Küre şekildeki yapıda ise 284 kişilik bir orkestra salonu yer alıyor. Kültür merkezindeki dördüncü yapı ise insan hakları heykeli.