Osaka Seferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Osaka Seferi

Ōsaka Natsu no Jin Byōbu - U-seki (çiftin sağ tarafı)(Osaka Kalesi Tenshukaku)
TarihOsaka Kış Seferi: Kasım 1614 - Ocak 1615
Osaka Yaz Seferi: Mayıs - Haziran 1615
Bölge
Settsu Eyaleti, Higashinari ili (bugünkü Osaka şehrinin doğu yarısı), Osaka Kalesi ve civarı.
Sonuç Tokugawa'nın zaferi
Toyotomi'nin sonu
Taraflar
Tokugawa Toyotomi
Komutanlar ve liderler
Tokugawa Ieyasu
Tokugawa Hidetada
Toyotomi Hideyori
Güçler
Kış: 164.000 - 200.000
Yaz: 150.000 - 155.000
Kış: 100.000 - 113.000
Yaz: 60.000- 78.000
Kayıplar
Bilinmemektedir. Bilinmemektedir.


Osaka Seferi (Japonca: Ōsaka no Eki 大阪の役, Ōsaka no jin 大阪の陣), 1614 - 1615 yılları arasından Osaka Kalesi ve civarında Toyotomi Hideyori'nin ordusu ile Tokugawa Ieyasu'nun ordusu arasında gerçekleştirilen kuşatma ve muharebeler. Başlıca Osaka Kış Seferi (Ōsaka Fuyu no Jin) ile Osaka Yaz Seferi (Ōsaka Natsu no Jin) olmak üzere ikiye ayrılır.

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ishida Mitsunari, Ukita Hideie, Konishi Yukinaga gibi Toyotomi klanına sadık olan daimyolar Tokugawa Ieyasu'ya karşı savaş açtıysa 21 Ekim 1600 tarihli Sekigahara Muharebesi'ninde yenildi. Muharebe sonrasında Toyotomi klanının arazi Settsu, Kawachi ve Izumi eyaletlerinde yaklaşık 650.000 kokuya kadar indirildi.

Tenka-bushin[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokugawa Ieyasu, Zeze Kalesi, Nijō Kalesi, Hikone Kalesi, Sasayama Kalesi, Kameyama Kalesi, Nagoya Kalesi'ni inşa etmelerini ve Edo Kalesi, Sunpu Kalesi, Himeji Kalesi, Ueno Kalesi gibi mevcut kaleleri onarmalarını emretti. Böylece Tokugawa Ieyasu özellikle Batı Japonya'daki daimyōlara Tokugawa'ya ait kalelerin onarımlarını emrederek daimyoların gücünü azaltmaya çalıştı. Ancak bu onarımlara katılmayı reddeden Toyotomi klanına yerine Kyoto ve civarındaki tapınakların onarımlarını tavsiye etti. Toyotomi de bunu kabul ederek onarımlar yapıldı. Ancak Toyotomi'nin maddi gücü hiç sarslanmadı.

24 Mart 1603 Tokugawa Ieyasu Kyoto'da Fushimi Kalesi'nde Seiitaishōgun (Shōgun)luğuna getirilerek Edo Bakufu'yu açtı.

Edo Kalesi başta olmak üzere onarım işlerini başlattı.

Edo Bakufu[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 1603'te Tokugawa Hidetada'nın kızı Sen-hime Toyotomi Hideyoshi'nin vasiyetine dayanarak Toyotomi Hideyori ile evlendi.

1605 yılının yılbaşında Tokugawa Ieyasu, ikinci ayında Hidetada, Date Masamune başta olmak üzere Ou bölgesinin daimyoları ile birlikte 100.000 - 160.000 askerleriyle Kyoto'ya geldi. 16 Nisan'da Ieyasu Shōgunluğundan istifa ederek oğlu Hidetada'ya verdi.

8 Mayıs'ta Hideyori'nin itaat etmesini Kōdai-in basıtasıyla Hideyori'nin annesi Yodo-dono'ya iletirdi. Yodo-dono ise görüşmeyi reddetti. Ancak Ieyasu, Matsudaira Tadateru'yu Osaka'ya yollarayark ilişkiyi düzeltmeye çalıştı.

Mart 1611'de Goyozei'nin ardından Gomizunoo imparatoru olduğunda Kokyo'ya gelen Tokugawa Ieyasu, Toyotomi Hideyori'nin Osaka'dan Kyoto'ya gelmesini ve Nijo Kalesi'nde kendisiyle görüşmesini istedi. Toyotomi Hideyori'nin çevresinde buna karşı çıkanlar da vardı fakat Katō Kiyomasa, Asano Yukinaga gibi Toyotomi klanının köklü daimyolarının arabulculuğuyla görüşme gerçekleştirildi. Nisan ayında Tokugawa Ieyasu Kyoto civarındaki 22 daimyoyu Nijyō Kalesi'ne çağlayarak Bakufu'nun emrine itaat edeceğine dair tahütnameyi verdirdi. 1612 yılında Tōhoku ve Kantō'daki 65 daimyodan aynı tahütnameyi aldı.

1611'de Asano Nagamasa, Horio Yoshiharu, Katō Kiyomasa, 1613'te Ikeda Terumasa, Asano Yukinaga, 1614'te Maeda Toshinaga ölünce Toyotomi klanı daha da yalnız kaldı.

Bakufu'dan izin almadan Chōtei'den resmî unvanı alıp ezrak ve Chōsokabe Motorika, Sanada Shigenobu (Edo döneminin romanlarından dolayı Sanada Yukimura adıyla bilinir.), Gotō Mototsugu (Gotō Matabei olarak bilinir.), Mōri Katsunaga, Akashi Takenori (bunlara "Goninshū: beşli" denir.), Ban Naoyuki ve Ōtani Yoshiharu gibi rōninleri toplamaya başladı.

Hoko-ji Tomei Olayı[değiştir | kaynağı değiştir]

国家安康 君臣豊楽

Hoko-ji Tomei Olayı (方広寺鐘銘事件)

Bunun üzerine Tokugawa Ieyasu, Toyotomi klanı yok etmeye karar verdi. Önce Toyotomi Hideyori'nin yaptırdığı tapnağındaki çalda yazılan yazıların Toyotomi'nin

Tokugawa'ya lanet okuması olduğu bahane göstererek suçladı.

Ağustos 1614 Toyotomi klanı Hoko-ji Tomei Olayı'nın açıklaması için Katagiri Katsumoto, Ono Harunaga'nın annesi Okurakyo-no-tsubone'yi Sunpu'ya yolladı. 6 Eylül'de Tokugawa Ieyasu, Sūden Honda Masazumi basıtasıyla barış için çözüm bulmak amacıyla Edo'ya gelip açıklama yapmasını istedi. Aynı gün Batı Japonya'daki 50 daimyolardan itaatnameyi aldı.

Katagiri Katsumoto Osaka'ya dönüp üç uzlaşma teklifini sundu:

  • Hideyori'nin Edo'ya Sankin etmesi
  • Yodo-dono'nun lehin olarak Edo'da yaşaması
  • Hideyori'nin Osaka Kalesi'nden çıkması

Toyotomi klanı bunu Tokugawa Ieyasu'nun ültimatomu olarak algıladı. Katagiri Katsumoto ve kardeşi Katagiri Sadataka gibi barış yanlılarını ihraç etmeye karar vererek savaşa hazırladı. 1 Ekim'de Katagiri kardeşlerin dışında Oda Nobukatsu, Ishikawa Sadakatsu gibi Hideyori'ye yakından hizmet edenler de Osaka Kalesi'nden çıktı. Aynı gün Tokugawa Ieyasu Osaka Kalesi saldırısının başlamasını ilan etti.

Osaka Kış Seferi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osaka Kış Seferi

Kizukawaguchi Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Shigino Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Imafuku Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakurobuchi Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Noda Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fukushima Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanada-maru Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osaka Yaz Seferi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osaka Yaz Seferi

Kashii Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dōmyōji Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yao Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Wakae Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tennōji Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Okayama Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]