Ortadoğu tarihinin kronolojik listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu zaman yolunda, gerçekleşmiş olan tarihsel olayların tarihsel dökümünü yapmak veya Orta Doğu'nun doğuşunu yönlendiren olayları derleyip toplamaya çalışılır. Bugünün Orta Doğu'sunda;

Basra Körfezi Ülkeleri;

Orta Doğu'nun özel karakteristikleri 2. milenyuma (Gregoryen takvimi'ne göre 1 Aralık 1001- 31 Aralık 2000 aralığını kapsayan zaman dilimi) kadar ortaya çıkmadı.

Neolitik Dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

9. milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

8. milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İ.Ö. yaklşık 8000-Nevali Cori (Türkiye' de yukarı Fırat vadisi,yaklaşık 490 metre yükselti) yerleşim saptanır.
  • İ.Ö.yaklaşık 7500-CatalHoyukSouthArea.JPG Taşhöyük
  • Ortadoğu tarihinin kronolojik listesi için uzaydan görüntü siteleri: Google, Yahoo, Microsoft, Anadolu'nun güney ucunda çok geniş Yeni Taş Çağı ve Kalkolitik yerleşim bulunur.
  • Bu günkü güney batı Türkiye'de Sagalassos 'da yerleşim saptanır.
  • Güney batı Asya'da koyunların evcilleştirilmesi.

7. milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İ.Ö.7000 den sonra - Punjap bölgesi kültüünün doğuşu
  • Mezopotamya'da ilk çömlekçilik
  • Orta Doğu'da sığırların evcilleştirilmesi

6. milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1 eylül 5509 İ.Ö.- Bizans İmparatorluğu' na göre Dünya'nın yaradılış günü ve takvimin başlangıcı.
  • İ.Ö.5400 - Mezopotamya'da sulama (irrigation).
  • İ.Ö.yaklaşık 5600- Black Sea deluge theory'sine göre, Karadeniz tuzlu su ile doluyordu. Yaklaşık 3000 kübik mil (12.500 km³) tuzlu su ekleniyordu. Bu durum kara ile çevrilmiş olan tatlı su gölünü tuzlu su denizine dönüştürüyordu.
  • Tarımın Nil Nehri vadisinde görülmesi.
  • Antik Mısır'da tekerlek ve pulluğun birlikte icadı.
  • İ.Ö.5100 civarı- Güney Mezopotamya'da Jerusalem Dome of the rock BW 1.JPGtapınaklar inşa edildi.

5. milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

Sümer yazısı

Antik Yakın Doğu[değiştir | kaynağı değiştir]

4.nci milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

Kiş yerleşimi
  • Mezopotamya'da Ur şehri (İ.Ö.4000)
  • Nil de Naqada kültürü İ.Ö.4000-İ.Ö.3000
  • Epoch referans tarihi,Modern Yahudi takvimi, İ.Ö.7 Ekim 3761
  • Yahudi kronolojisi yaradılışa tarih koyar, 25 Eylül veye 29 Mart 3760
  • Sümer uygarlığı, şehir devletleri (İ.Ö.3600)
  • Mezopotamya'da birinciden, dördüncüye Kiş (Sümer) hanedanlığı
  • İ.Ö.yaklaşık 3200- Kral Narmer yukarı ve aşağı Mısır krallıklarını birleştirir ve Dünya'nın ilk ulusuna doğuş verir. İ.Ö.3100 yılında bulunan Palette of Narmer Narmer'in paletinde Firavun Narmer'in aşağı ve yukarı Mısır'ı birleştirdiğine inanılır:Mısır
  • İ.Ö.3500-Sahra Çölü'nün oluşmaya başlaması.
  • Ur-Nina Lagaş'ın ilk kralı (İ.Ö.yaklaşık 3400) ismi ile bilinen en eski tarihsel kişi.
  • Cuneiform sumer dingir.jpgSümerler ile Mezopotamya'da şehirleşmenin başlaması.
  • İ.Ö.3500-Mısır'da ilk şehirler.
  • Uruk ve Susa şehirlerinde ilk yazmalar. Mısır'da Hiyerolifler.
  • Orta Doğu'da Çömlekçi tekerleği kullanılıyor.
  • Nil'de gemi seyirleri yapılıyor.
  • Antik Mısır'da Arkaik dönem.

(Ayrıca bakınız Sümerler:Ur, Uruk, Kiş (Sümer), Susa)

3.ncü milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

2.nci milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız -Bacchiacca 002.jpgMusa, Firavunlar Listesi, CodexOfHammurabi.jpgHammurabi, Ege Uygarlığı

1. Milenyum İ.Ö.[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mısır büyük güç olarak göründü.
  • İ.Ö.993 Kral Davud, Kudüs'ü ele geçirir ve onu krallığının başşehri olarak belirtir.
  • İ.Ö.yaklaşık 960- Kral Süleyman ilk tapınağı Süleyman Tapınağı'nı inşa eder.
  • İ.Ö.992- Birleşik Monarşi'nin bölünmesinden sonra Kudüs Yahudi Krallığı'nın başşehri oldu.
  • İ.Ö.606-İ.Ö.586 :Babilli'ler Kudüs'ü tahrip ettiler. Babil Kralı Nebuchadnezzar II,Süleyman Tapınağı'nı yıktı.
  • Cyrus the Great (Cyrus II of Persia, The Great) Büyük Sirus Babil'i feth etti ve Pers İmparatorluğu'nu kurdu (İ.Ö.6. yüzyıl).
  • İ.Ö.537- Cyrus,İsrailliler'in sürgünden dönmelerine ve Tapınağı yeniden inşa etmelerine izin verdi.
  • İ.Ö.535-İkinci Tapınak Second Temple inşa edilir.
  • Sparta ve Atina Pelopenos Savaşı'nı yaptılar.
  • Büyük İskender Alexander the Great Pers ülkesini feth etti.
  • Hellenik Yunan Hellenic Greek kültürü Ege Denizi boyunca yayılır.
  • Roma Cumhuriyeti The Roman Republic doğdu ve çöktü.

İcatlar, buluşlar, başlangıçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Demir kullanımı yaygınlaştı.
  • PhoenicianTrade.pngFenike'liler Ege Denizi'nde Phoenician aleph.pngFenike alfabesi'ni üretirler.
  • pek çok inanışlar ve filozofik görüşler yayılır, daha sonra incelenir veya bir sisteme bağlanarak kanun halinde toplanır.

(ayrıca bakınız:Roma Cumhuriyeti, Davud, I. Darius, Homeros, Büyük İskender, Jül Sezar)

Orta Çağ[değiştir | kaynağı değiştir]

1.nci Milenyum M.S.[değiştir | kaynağı değiştir]

İcatlar, buluşlar, başlangıçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

(ayni zamanda:Avrupa'da Orta Çağ'ın Middle Age başlangıcı) (ayrıca bakınız:Pavlus, Hıristiyanlık, I. Constantinus, Attila, Muhammed bin Abdullah

2.nci milenyum M.S.[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkler,Haçlı seferleri ve Moğollar (Arap üstünlüğü 11.nci yüzyıl ortasında ansızın son buldu;Selçuklular' ın varışı ile)

  • Yaklaşık,1347 - Caffa'dan (Ukranya, Kırım'da bir şehir) kaçan bir Ceneviz ticaret filosu, İtalya'nın Messina limanına ulaştı ve Kara ölümyaydı.

(ayrıca bakınız:Selçuklular, Haçlı Seferleri, Moğollar)

Osmanlı yayılımı 1481-1683

Osmanlı dönemi (yaklaşık Osmanlı'ların 1453'de İstanbul'u fethinden beri)

Arap ve Türk bölgelerinde Avrupa egemenliği (özellikle I. Dünya savaşı'ndan sonra)

  • 13 Eylül 1882 - İngiliz orduları Kahire'yi işgal etti-Mısır İngilizler'in idaresi altına girdi.
  • 28 Şubat 1992 Mısır İngiliz işgalinden bağımsızlığını garantiledi.

Çağdaş Orta Doğu (yaklaşık II. Dünya savaşı'ndan beri)1947- Flag of the United Nations.svgBirleşmiş Milletler Genel Asamblesi, Filistin'in Arap ve İsrail devletlerine bölünmesini önerir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • [1] Timeline Assyria
  • [2] Eski Yakın Doğu hakkında araştırmalar.