Orion (takımyıldız)

Koordinat:Sky map 05sa 30d 00s; +00º 00' 00″
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Orion Takımyıldızı sayfasından yönlendirildi)
Orion
Takımyıldız
Orion
Orion takımyıldızının haritası
KısaltmaOri
TamlayanOrionis
SembolizmOrion
Bahar açısı5
Yükselim5
Alan594 derece kare (26.)
Parlak yıldızlar (3,00m'den)8
En parlak yıldızRigel (β Orionis) (0.12m)
Göktaşı yağmurlarıOrionids
Chi Orionids
Çevreleyen
takımyıldızlar
Gemini
Taurus
Eridanus
Lepus
Monoceros
En iyi Ocak ayı saat 21:00'de
+85° ve −75° enlemleri arasında görülebilir.
Büyütmek için tıklayınız
Büyütmek için tıklayınız
Kaynak: Mouser Williams

Orion (Avcı Takımyıldızı), gök ekvatoru yakınında bulunan ve bu sayede tüm dünyadan görülebilinen, oldukça parlak yıldızlardan oluşmuş, kolay bulunabilinen bir takımyıldızdır.

Avcının belirgin şekli dört belirgin yıldızdan oluşan boyu eninin iki katı kadar olan bir dikdörtgen ve bu dikdörtgenin merkezinde çapraz durmakta olan üç ayrı yıldızdır. Betelgeuse avcının sağ omzuna, Bellatrix sol omzuna, Rigel sol ayağına ve Saif de sağ ayağına denk gelir. Ortadaki üç çapraz yıldız (alttan üste sırayla Alnitak, Alnilam ve Mintaka) avcının kemerini (Orion kuşağı olarak da bilinir) oluşturur. Kuşağın altında bulunan Orion Bulutsusu (nebulası) avcının kılıcıdır. Heka adındaki avcının başını simgleyen kısım aslında üç daha sönük yıldızdan meydana gelir. Betelgeuse'un üstündeki yıldızlar avcının sağ kolunu Bellatrix'den ötede olan yıldızlarda avcının kalkanını oluşturur.

Avcı kış ayları boyunca Türkiye'den rahatlıkla gözlemlenebilir. Avcıyı gözlemlemek isteyenler güney ufkuna bakmalıdır. Avcının yeri bulunulan aya göre güneybatı ile güneydoğu arasında değişir. Bünyesinde gökyüzünün en parlak yıldızlarından Rigel (7. en parlak yıldız) ve Betelgeuse (10. en parlak yıldız) bulunur. Avcının komşuları Boğa, İkizler, Eranus nehri, Tavşan takımyıldızlarıdır.

Mitolojide Avcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mitolojide akrep avcıyı kovalar. Bu kovalamaca gökyüzünde devam eder, hiçbir zaman bu iki burç aynı anda gökyüzünde olmaz. (Kış aylarında Avcı, Yaz aylarında Akrep)[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]