Oralet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Oralet, portakal özü/tozu markasıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1960'larda Eczacıbaşı'nın piyasaya sunduğu bir üründür. Kavanozlarda sadece turuncu renkli portakal aroması olarak pazara sunulmuştur. Daha sonra 1980'li yıllarda rakip olarak Lezzo gibi başka markalar da pazara girince Oralet pazar payını oldukça yitirmiş, 1995 yılında piyasadan çekilmiştir. 2007 yılında Eczacıbaşı grubu tekrar üretim kararı almıştır. Sadece motel, tatil köyü, restoranlar ve otel gibi ev dışı kullanım pazarına yönelik olarak 450 grlık endüstriyel ambalaj boyutunda ve şerbetlik makinesiyle kullanılmak üzere üretilen Oralet'in ürün seçeneklerinde, portakal, limon ve vişne aromalı çeşitler yer aldı.[1]

Kültürde yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de hazır gıda tüketiminin az olduğu dönemde tam isim karşılığı bulunamamış bu nedenle Eczacıbaşı'nın diğer bir markası Selpak gibi markası isim olmuş bir içecektir. Piyasaya sürüldüğü dönemlerde buzdolabının yaygın olmaması nedeniyle soğuk içme alışkanlığı gelişmediğinden, özellikle sıcak içilen, çay ve Türk kahvesine alternatif olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Eczacıbaşı Oralet'i geri getirdi". mediacat.com. MediaCat. 6 Ağustos 2007. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]