OpenID

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(OpenID (açık kimlik oturumu) sayfasından yönlendirildi)

OpenID (Açık kimlik Oturumu) : Kelime tam Türkçe anlam karşığının "AçıkOturum" şeklinde olması için TDK'ya başvuru yapılmıştır.

İnternet kullanıcılarının güvenliği ve kolay kullanımı için tasarlanılmıştır. Asıl amaç kullanıcıların daha az sayıda hesap bilgisi akılda tutmalarını sağlamaktır. Internet teknolojisi anlamıyla öngörülen düşünce, kişilerin her siteye/uygulamaya tekrar tekrar üye olmak yerine sabit bir tanımlama ile istedikleri siteye/uygulamaya giriş yapabilmeleridir.

Halihazırda çok sayıda OpenID sağlayıcısı vardır. Sık kullanılan birçok sosyal ağ uygulaması (Twitter, Facebook vb.) ve eposta sağlayıcısı (Google, Yahoo, Microsoft Live vb.) bu hizmeti vermektedir. Kişiler üye olmak istedikleri site/uygulama eğer OpenID destekliyorsa hesapları olan bir sağlayıcıyı seçerek üye olabilirler. Zaten sıklıkla kullandıkları ve bilgisayarlarında oturum açılmış olan bu sosyal ağlar veya eposta sağlayıcılarının oturumları yeni üye oldukları bu site/uygulama tarafından da kullanılır. Böylece her site için hesap bilgisi anımsamak veya her siteye ayrı ayrı giriş yapmak külfetinden kurtulurlar.


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]