Opel Astra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Opel Astra
Genel Bakış
ÜreticiOpel
Vauxhall
Buick
Üretim yıl(lar)ı1992-Günümüz
MontajRüsselsheim, Almanya
Ellesmere Port, İngiltere
Gliwice, Polonya
Saint Petersburg, Rusya
Gövde ve Şasi
SınıfKüçük aile arabası C Hatchback
Gövde tipi3 Kapılı Hatchback
4 Kapılı Sedan
5 Kapılı Hatchback
5 Kapılı Station Wagon
Cabriolet
DüzenÖnden Çekişli
BenzerleriOpel Zafira, Opel Kadett
Rekabet Tarihi

Opel Astra, Alman otomobil üreticisi Opel tarafından 1991'den beri geliştirilen ve üretilen kompakt/küçük aile (C segmenti) sınıfındaki bir otomobil modelidir. Günümüzde altıncı nesli üretimde olan Astra, Eylül 1991'de (1992 model yılı için) hatchback, sedan ve station[a] gövde seçenekleriyle piyasaya sürüldü. 1990'ların başında panel van (sedan gövdesi Astravan) ve cabrio (Astra Cabrio) tanıtıldı. Bu gövde seçeneklerini daha sonra 2004'te coupe (Astra GTC) ve 2005'te güçlendirilmiş Astra OPC izledi.

Astra ismi, Vauxhall Motors'un Opel Kadett modelinin ilk zamanlardaki ismi olan Vauxhall Astra'dan alındı.

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılı itibarıyla üç farklı jenerasyon Opel Astra bulunmaktadır. Opel modellerinin isimleri, latin alfabesindeki harfler kullanılarak oluşturulmuştur. Opel'in amacı, Opel Astra'nın ilk jenerasyonu olan Kadett, bir diğer adıyla Opel Astra F geleneğini devam ettirmektir. (Son Kadett jenerasyonu, Kadett E'dir.)

Astra F[değiştir | kaynağı değiştir]

Astra F
1997 Opel Astra F/A
Genel Bakış
ÜreticiOpel
Diğer adıVauxhall Astra
Opel Astra Classic
Holden TR Astra
Chevrolet Astra
Saturn Astra
Opel Optima
Opel Kadett (Güney Afrika, sadece hatchback)
Opel Astra II (Danimarka, 1998-99)
Üretim yıl(lar)ı1991–2002

Astra F, ilk olarak 1991 yılında piyasaya çıktı. Opel; Kadett E'nin isim varisi olarak, halihazırdaki Vauxhall'un Kadett D ve E modelerinde kullandığı Astra ismini kullanmaya karar verdi. Astra F; 3 veya 5 kapılı hatchback, sedan ve karavan adıyla da anılan station wagon kasa alternatifleriyle piyasaya sunuldu. Bunun yanında, İtalya'da ünlü tasarımcı Bertone tarafından dizayn edilen bir cabrio model de tüketicilere sunuldu. Bu cabrio model, Türkiye'de de olduğu gibi, 1998-2002 yıllarında Astra Classic olarak isimlendirildi. Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerinde satışa sunuldu. Astra F'nin üretimi, 2002 yılında son buldu.

Model; Güney Afrika'da, Delta adı altında 1992 yılında üretilmeye başladı. Bununla birlikte Kadett ismi, 1999 yılına kadar Astra Hatchback modelleri için kullanıldı. Güney Afrika'daki sedan ve hatchback Astra'lar, daha sonra, 200tS adı verilen, sınırlı sayıda üretilen 2.0lt turbo şarjlı motor seçeneğiyle satışa sunuldu. 200tS'deki motor (C20LET), Avrupa pazarında bulunan Calibra turbodan örnek alındı. Mühendisler de bu motora önden çekişli 6 vites seçeneğini ekleyerek, modeli pazarda oldukça değerli bir hale getirdi. Bu modelin Sedan ve Station wagon modelleri de Astra adı altında tüketiciye sunuldu. Tartışmalı bir şekilde Kadett ve Astra; Güney Afrika'da, aynı otomobilin versiyonları olmalarına rağmen, 1993 ve 1994 yıllarında art arda “Yılın Otomobili” ödülünü aldılar. Güney Afrika'daki Astra ve Kadett'ler; 140, 160i, 180i and 200i seçenekleriyle sunuldu.

Vauxhall Astra F'in daha önceki modeli

Astra, ilk olarak 1995 yılında Yeni Zelanda'da ve ardından 1996 yılında Avustralya'da olmak üzere Avustrasya'da da Holden ismiyle satışa sunuldu. İlk model, Büyük Britanya'dan ithal edildi ancak yaygın olarak tercih edilen model, Belçika'dan ithal edildi. Orijinal Holden Astra, ilk defa 1980'lerin ortalarında Nissan Pulsar adıyla satıldı.

Opel Astra'nın ilk jenerasyonu Brezilya'ya ihraç edildi. Brezilya'nın Chevrolet'si, 2.0lt 115HP motor seçeneğiyle Belçika'ya gönderildi. Brezilya hükûmeti, 1996 yılında ithalat miktarını artırdı ancak model hala çok pahalıydı. Bunun üzerine modelin Ikinci jenerasyonu Brezilya'da üretildi.

Astra F; 1995 yılında Opel'in yeni ECOTEC motorunun piyasaya sürülmesiyle iki ana yeniliğe imza attı. Kısa bir süreliğine, iki ana yeniliği de üzerinde taşıyan alt bir model piyasaya sürüldü. Bu alt modelde, ECOTEC motor sisteminin yenilikleriyle beraber elde kalan diğer parçalar da kullanıldı. Yapılan diğer yenilikler; dış görünüşteki hafif değişiklikler ve kullanıma uygun yeni modellerdi.

Güney Afrika'daki 200tS modeli dışında ana model; 3 kapılı, 2.0lt 16v benzinli 147 bhp'lik GSi modeliydi. Bu model adı, sınırlı sayıda üretilmesine rağmen 1995-1996 yılları arasında Astra Sport olarak değiştirildi. Astra Sport, spor görünümlü gövdeye ve iç tasarıma sahipti. GSi modeli, daha düşük güce sahip ama çok daha yeni bir teknoloji olan ECOTEC motoru da içeren yeniliklerle 1997 yılına kadar yenilendi.

Astra G[değiştir | kaynağı değiştir]

Astra G/B
Opel Astra G
Genel Bakış
ÜreticiOpel
Üretim yıl(lar)ı1998–2009
Gövde ve Şasi
PlatformGM GM2700/3000 platform
Teknik Özellikler
Dingil mesafesi2614 mm
Uzunluk4199 mm
Saloon: 4342 mm
Genişlik1753 mm
YükseklikHatchback: 1431 mm
Saloon: 1425 mm
Opel Astra Sport 1.6 16V
Vauxhall Astra, bir İngiliz oto pazarında.

Opel Astra ilk olarak Nisan 1998'de Avrupa'da piyasaya sürülmesine karşın otomobilin taslağı, 1992 yılının ilk zamanlarında başladı. Astra, arka kısmı kısa ve küt olan; 3, 4, 5 kapı ve diğer 2 özel versiyonu olan, Bertone tarafından tasarlanan Astra Coupé ve Astra Cabrio ile birlikte piyasaya sunuldu. Astra G/B aynı zamanda doğalgaz sistemiyle çalışan otomobil özelliğini de taşımaktaydı. Gövde kısmı Lotus tarafından uyarlanmış, oluşumunda 7 koltuklu Kompakt MPV ve Opel Zafira'nın etkisi olmuştur.

Astra G/B nin üretimi, GM Polonya'nın Gliwice şehrinde devam ederek, bir sonraki jenerasyon Astra H/C nin üretimine başlandıktan sonra, aynı zamanda eski bir model olan, atalarının benzeri Astra Classic ile piyasaya sunuldu. Avrupa piyasasının yanı sıra bu modeller, aynı zamanda Avustralya ve Yeni Zelanda'da Holden Astra Classic olarak, 2006 yılında çıkarılan Holden Viva'ya kadar satılmaya devam etti.

Astra G/B'nin satışı daha sonra, Brezilya'nın yerel üretimi olan Chevrolet Astra ile devam etti. Nisan 2003'te ise yenilenerek Brezilya, Arjantin, Meksika ve diğer Latin Amerika pazarlarında satışa sunuldu. Astra G/B, 1999 yılından bu yana Brezilya pazarında lider olma özelliğini koruyor. Brezilya'daki Astra'ların 2.0 8V L4 (Sekiz subab-valf düz sıralı 4 silindir) motoru, 5200RPM'de 128/140HP sağlayan, hem benzin hem alkol yağı taşıyan “flexpower teknolojisini de taşımaktadır.

Brezilya üretimli bir diğer Astra modeli de; dizel motorlu taksi versiyonu olan ve Şili'de satışa sunulan, Chevy Urban gücüne sahip Chevy Taxi.[1][2]

2004 yılında, GM'in Rusya'da yaptığı yatırım ile Chevrolet Viva, Astra G/B'nin 4 kapı versiyonu olarak piyasaya sürüldü. Opel, yeni model Opel Astra H/C'nin satışı ile ilgilenirken, Astra G/B Chevrolet Rusya temsilcileri tarafından satışa sunuldu. Yüksek fiyatlar nedeniyle satışlar ilk zamanlarda düşük olsa da, orta standartlarla donatılmış 1.8L Astra G/B, Toyota Corolla'nın yerini aldı.[3]

Astra DTM[değiştir | kaynağı değiştir]

Astra Touring'in bir kaynağı olan Astra G serisi, Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) ile yarışıyordu. Diğer yarışan bütün otomobillere rağmen, Manuel Reuter tarafından kullanılan Astra, Temmuz 2000'de 2. sırada yer aldı. Astra, “gull-wing doors denilen, yukarıya doğru açılan kapı sistemi ile tasarlandı ve kapıların açılımında gaz desteği uygulandı. Hemen hemen bütün yarış otomobilleri 500HP (370 kW)'ye yakın 4.0lt V8 motor özelliklerini taşımaktaydı.

Astra XTreme[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 Geneva Motor Show'da tanıtılan Astra XTreme, G serisi Astra DTM bazında üretilmiş V8 özelliğine sahip bir otomobildir. Bir yarış otomobili olan DTM gibi 4.0L V8 özelliğini taşımakta, 444HP (331 kW)'ye sahip, yukarıya doğru açılan kapı sistemli, karbon yapıya sahip panelleri olup 5 noktalı emniyet kemeri gibi yarışlara özel iç tasarıma sahiptir.

Astra H[değiştir | kaynağı değiştir]

General Motors Astra H, 2 Ağustos 2003'te ilk duyurusu yapılmış, 2 Mart 2004'te satışa sunulmuştur. Yeni Delta platform baz alınarak üretilen Astra'nın boyutları, bir önceki versiyonuna göre daha büyüktü. Her motor, Lotus tarafından ayarlanan süspansiyon desteğiyle üretilmişti.

5 kapılı karavan ve 3 kapılı hatchback spor modellerinin arasına katılan Astra H/C, ilk 5 kapılı üretilen araba özelliğine sahip oldu. Bunun yanında Astra GTC Avrupa pazarında, Astra Sport Hatch İngiltere'de ve Astra Coupé'de Avustralya'da satılmak üzere seçildi. GTC; “Panoramik Ön Cam“ denilen, arabanın üst kısmına kadar giden ön cam seçeneğine sahipti.

Astra Vauxhall, çeşitli İngiliz ve Alman polis birimlerinde kullanılan popüler bir arabadır.
Brezilya'daki Chevrolet Vectra, Sedan Opel Astra C'nin bir ikizi gibidir.

GM; ilk olarak Latin Amerika'da Astra H/C'yi üretmek yerine, bir önceki modelinde yenilik yapmaya karar verdi. Ancak bu karar Meksika ve Şili'de uygulanmayıp, onun yerine Avrupa'dan gelen Delta bazındaki model satışa sunuldu. (2006'dan itibaren) 2005 yılında GM Brezilya; Vectra B'nin yerine üretilmiş olan, Zafira modelinin de daha üstünde, Astra C'nin sedan versiyonu olan Chevrolet Vectra'yı piyasaya sürdü. 19 Ekim 2006'da İstanbul-Türkiye'de yapılan Autoshow'da Opel; Gliwice-Polonya'da üretilmiş olan bu sedan versiyonu Avrupa'nın birçok ülkesinde piyasaya sürmek üzere gözler önüne serdi. Aynı zamanda 3 kapılı vanın değişik vagon tipi modeli de Vauxhall adıya İngiltere'de alıcılarına tanıtıldı. 2007 Eylül'de GM Brezilya, 5 kapılı Astra C Hatchback'in satışa sunulacağı duyurusunu yaparak, piyasada bulunan Astra G/B'den farklı olarak Chevrolet Vectra GT'yi piyasaya sürdü.

Astra Sedan, 2008 yılında Opel Astra Saloon adı altında Batı Avrupa'da yalnızca İrlanda'da, ilk defa sağ taraftan sürüş özelliğiyle piyasaya sunuldu.[4]

GM Rusya, Astra ailesinden olan SKD modelini yılda 25,000 adet üretmek üzere 2008 Şubat ayında Sankt-Peterburg'da piyasaya sundu.[5]

Avrupa'daki arabalar içerisinde bir ilk olarak dijital radyoya sahip olan Astra'nın bazı versiyonları, ayrıca ilk defa Sürekli Süspansiyon Kontrol Sistemi (CDC) ve Sürüşe Duyarlı Ön Far (AFL) sistemlerini de kullanan versiyonlar oldu. 2005 yılında, yeni Opel Astra dizel-elektrik karışımı piyasada yerini aldı. 2005'in sonlarına doğru ise estate ve coupé versiyonları da üretilmeye başlandı. 2008 yılında Opel Astra'nın satışına, Amerika ve Kanada'da da Saturn Astra adı altında başlandı.

Astra OPC/VXR[değiştir | kaynağı değiştir]

2005'te Opel, Astra GTC'nin OPC versiyonunu piyasaya sundu. (Büyük Britanya'da Astra VXR olarak sunuldu.) Astra OPC, yenilenen ve güncelleştirilen 2.0lt ECOTEC motoru, 240PS (177 kW) ve 320Nm (236 lb·ft)'lik tork gücüyle dikkat çekti. Astra OPC'nin standart özelliklerinin arasında; spor tasarım gövde ve iç tasarım, 6 vitesli manuel vites kutusu, xenon ön farlar ve 18'' alaşım jantlar vardı. Astra'nın bu OPC modeli, Avustralya ve Yeni Zelanda'da HSV VXR adıyla satışa sunuldu.

Astra TwinTop[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılında Astra TwinTop piyasaya çıktı. TwinTop ismi, Astra'nın açılabilen tavanlı bir coupé modeline işaret ediyordu. Astra'nın bu coupé modeli, tamamen açılabilen ve açıldığında bagajın içine giren bir tavana sahipti. Astra TwinTop, 4 koltuklu ve arka koltuk alanı normal Astra'ya göre daha küçük olarak hala satılmaktadır. Bunun yanında, 200PS (147 kW; 197HP) 2.0lt turbo, 1.6lt atmosferik, 1.6lt turbo ve 1.9lt CDTi dizel motorları da kapsayan üç farklı motor seçeneğiyle satışı yapılmaktadır.

Saturn Astra[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 Saturn Astra XR 3 Kapılı

Ion'un yerini alacak şekilde, Opel'in en küçük modeli olan Saturn Astra, Belçika'dan ithal ediliyor.[6] 3 ve 5 kapılı hatchback kasasıyla Saturn Astra, 2 Ocak 2008'den itibaren satışa sunuldu. Saturn Astra; 4 ileri otomatik vites ya da 5 ileri düz vites, 138HP'lik (103 kW) değişebilir valf teknolojisi, 1.8lt 4 silindir benzinli motor gibi özelliklere sahip. 2008 model Saturn Astra'nın en temel özelliklere sahip modeli Astra XE'nin ise sadece 5 kapılı Hatchback modeli mevcut. XR modeli ise, Saturn Astra'nın yüksek standartlardaki özelliklere sahip modelidir. 3 kapılı versiyonlarda ve 4 kapılı hatchback'lerde mevcuttur. Bu model ayrıca 17'' lastik çapına sahiptir.[7]

Saturn Astra, yapılan dayanıklılık testlerinde çok iyi bir puan almıştır. Bunun yanında Saturn Astra'da ön ve yan hava yastıklarının yanında ön koltuklara yerleştirilmiş hava yastıkları da mevcuttur.[8]

Saturn Astra, ilk defa 2007 yılında Chicago Auto Show'da tanıtıldı.[9][10]

GM, 2008 yılındaki satış rakamlarının düşük olmasından dolayı, modeli 2009 yılında artık üretmeyeceğini açıkladı. Ayrıca 5 Haziran 2009'da GM ve Penske, Saturn Astra markası ile ilgili bir anlaşmaya vardı. Penske'nin Saturn markasını satın almasıyla sadece Aura, VUE ve Outlook markalarının üretimine devam edilecek.

Astra J (2009-2020)[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında piyasaya sürülen Astra J,GM'nin Delta 2 platformu üzerine inşa edilmiştir.Delta 2 platformunu kullanan ilk model ise platform ikizi Chevrolet Cruze'dur. Tasarım olarak Opel'in Bıçak Konsept'i anlayışını benimsemiştir. Bu tasarım anlayışı ilk kez Opel Insignia ile tanıtılmıştır. Süspansiyon olarak önde MacPherson, arkada torsiyon ve torsiyona ek olarak Watt's Linkage sistemini kullanmaktadır. Bu sistem yol tutuşuna büyük oranda fayda sağlamaktadır. Türkiye'de dört farklı donanım paketiyle satılmaktadır. Bunlar; Edition (Baz), Enjoy Active, Sport ve Cosmo'dur motor yelpazesi beşi benzinli, ikisi dizel olan altı ayrı üniteden oluşmaktadır. Bunlar;1.6 litre 115 HP Atmosferik, 1.4 litrede 120,140 beygirlik üniteler(Üniteler aynı olmakla birlikte sadece beygir güçlerinde farklılıklar mevcuttur.) 1.6 litrede 180 HP, 2.0 CDTI 195 HP, 1.6 CDTI 110 ve 136 beygir gücüne sahip ünitelerdir. Ek olarak 2.0 280 beygirlik OPC versiyonu bulunmaktadır. Opel Compact (küçük aile otomobili) sınıfta 1.6 motor 180 beygir gücünde ünite kullanarak devrim yaratan ilk markadır.

2012 Eylül ayında, tasarımı makyajlanarak güncellenmiştir. Bu makyaj sonucu araçta ön panjur, ön sis ve sinyal tasarımı, arka tamponda krom eklenti (yalnızca hatchback ve station vagon versiyonda), daha fonksiyonel yol bilgisayarı gibi yenilikler yapılmıştır. Yine aynı yıl içerisinde Astra J Sedan tanıtılmıştır

Motor Listesi:[kaynak belirtilmeli]

  • 1.3 CDTI 95 hp
  • 1.4T 140HP Ecotec
  • 1.6 115 hp Ecotec (A16XER)
  • 1.6 CDTI 136 hp Ecotec
  • 1.6 CDTI 110 hp Ecotec
  • 1.6T 180 hp Ecotec
  • 1.7 CDTI 110 hp Ecotec
  • 2.0T 280 hp OPC

Astra GTC Paris[değiştir | kaynağı değiştir]

Paris Motor Show'da gösterilen yeni Astra GTC Paris'in 2.0 motoru, 290HP gücünün olması ve 6 ileri manuel şanzımanı ile 2011 yılında piyasaya sürülmüştür.

Opel Astra J

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Motorsporları[değiştir | kaynağı değiştir]

Opel Astra, özellikle Touring Car kategorisi olmak üzere dünya çapında her zaman bir yarış otomobili olarak kullanıldı. En büyük başarısı da British Touring Car Championship'i kazanmasıydı. 2001 yılında Astra sürücüleri ilk 4 sırayı, 2002 yılında ilk 3 sırayı, 2003 ve 2004 yıllarında ise ilk sırayı alarak geçen 4 yılda başarılarıyla şampiyonayı domine ettiler. Daha sonraki 2 yılda ise Astra; Honda ve Seat tarafından geçildi. 2005 yılında Yvan Muller 2. sırada yer alırken, Colin Turkington yarışmayı 5. sırada tamamladı. Bir sonraki sezonda ise Fabrizio Giovanardi 5. sırada, Gavin Smith 7., Tom Chilton ise 8. sırada tamamladı. 2007 yılında yarışçı VX, Vectra C'nin yerini aldı.

2002, 2003 ve 2006 yıllarında, üç ayrı sürücü Astra'yı kullanarak 2. kısım Avrupa Rallycross Şampiyonası'nda yerlerini aldı. 2003, 2004, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında adaylar tekrar aynı araba ile yarışta yerlerini aldılar. Christian Ledesma, Astra ile 2004 TC 2000 şampiyonu olurken Matias Rossi ise 2006 ve 2007 yıllarının şampiyonu oldu.

Astra, aynı zamanda Silhouette Racing Car olarak da kullanıldı. 2000 yılından 2003'e kadar Deutsche Tourenwagen Masters‘da (Manuel Reuter 2000'de 2. sırada yer almıştı), 2004 yılından 2008 yılına kadar ise Stock Car Brasil'de gösterime sunuldu. (Giuliano Losacco 2004 ve 2005 yıllarında turnuvayı kazanan isimdi.) 2009 yılında Astra B'nin adı Stock Car Brasil'de, Avrupa'da Astra C olarak geçen Vectra olarak değiştirildi.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Station wagon; Astra Caravan ve daha sonra Sports Tourer adlarıyla da bilinir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Expert online, March 19, 2008". 11 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2010. 
  2. ^ "Ediciones Especiales - El Mercurio". Edicionesespeciales.elmercurio.com. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2009. 
  3. ^ "Newsru.com, July 29, 2005". 3 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2009. 
  4. ^ Motoring: OPEL ASTRA 4-DOOR FOR YOUR EYES ONLY 4 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sunday Mirror March 9, 2008
  5. ^ "Autoreview, March 2008". 9 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2009. 
  6. ^ Gastelu, Gary (8 Mayıs 2008). ""2008 Saturn Astra 3-Door XR"". 13 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  7. ^ "Saturn Astra XR". Autoweek. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  8. ^ "IIHS-HLDI: Saturn Astra". Iihs.org. 20 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2009. 
  9. ^ "Saturn's next Opel: 2008 Astra". AutoWeek. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2006. 
  10. ^ "Inside Line: 2007 Chicago Auto Show: Saturn Takes the Wraps off Euro-Flavored 2008 Astra". Edmunds.com. 29 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]