Omegna

Koordinatlar: 45°52′K 08°24′D / 45.867°K 8.400°D / 45.867; 8.400
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Omegna
Comune di Omegna
İtalya üzerinde Omegna
Omegna
Omegna
Ülkeİtalya İtalya
BölgePiyemonte
İlVerbano-Cusio-Ossola
İdare
 • Belediye BaşkanıMaria Adelaide Mellano (PD)
Yüzölçümü
 • Toplam30,78 km²
Rakım295 m
Nüfus
 (31 Aralık 2012)
 • Toplam15,591
 • Yoğunluk510/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
28887
Alan kodu0323

Omegna (Piyemontece: Omegna, Lombardca: Umegna), kuzeybatı İtalya'nın Piyemonte bölgesinin Verbano-Cusio-Ossola ili'ne bağlı olan bir komündur. Bağlı olduğu bölge merkezi olan Torino'nun yaklaşık 100 km kuzeydoğusunda ve il merkezi olan Verbania'nın 13 km güneybatısındadır. Omegna Orta Gölü'nün en kuzeyinde kurulmuş bir ufak beldedir ve bu gölden çıkan tek akarsu olan Nigoglia Çayının iki tarafında konumlanmıştır. Kuzeye, yani Alpler yönünde akan Nigoglia, Strona deresini de peşine katarak önce Toce nehrine oradan da Maggiore gölüne dökülür. Omegnalılar, Alplerinin eteklerinde bulunan çok sayıda göl arasında kuzey yönünde akma özelliğine sahip bu nehrin bir fenomen olduğuna inanır ve onun beldelerinden akmaya başlamasıyla övünürler. Onlara göre "yukarı doğru akan yegâne nehirdir" Nigoglia. Verbania eyaleti sınırları dahilinde yer aldığı halde Cusio’nun başkenti olarak geçer.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Arkeologlar bu beldenin geç tunç ve demir maden devirlerinde bir yerleşke olduğunu göstermişlerdir. Bu ismin ilk geçtiği yazılı belge bu yerleşkede yaşayanların Novara'ya bağlandığını gösteren 1221 tarihli belgedir.

Bir köy olmakla beraber 19. yüzyıl ortasında metal fabrikasyon imalathaneleri ve fabrikaları açıldı. Metal ve kristal muftak eşyası imalatında isim kazandı. Aynı zamanda emprime kumaş imalatı yapan fabrika da açıldı. Bu nedenle bu köy etrafından ve başta güney eyaletler olmak üzere bütün İtalya'dan birçok göçmen işçi çekti. 20. yüzyılın başlarında da sanayi gelişmeye devam etti. Geçen yüzyılın en önemli ve ünlü italyan mutfak eşyaları bu kentte üretilmiştir. Omegna’da bulunan ''Fondazione Museo Arti e Industria Forum'' ve 1921 yılında, ''Strona'' vadisinden gelen bir tornacı olan ''Giovanni Alessi'' tarafından kurulan ve namı ülke dışına taşmış Alessi firması „FAO - Fratelli Alessi Omegna“ markasıyla buna tanıklık etmektedir. Omegna’nın ''Crusinallo'' semtinde diğer ünlü italyan markaları ''Bialetti'', ''Lagostina'', ''Girmi'' ve "Piazza" da satış merkezleri ve temsilciliklerine sahiptir. Fakat 20. yüzyıl sonlarında bu alanda bazı kayıplar yaşandı; örnegin ''Bialetti'' artık Omegna'da üretim yapmamaktadır.

1939'da bir şehir (çita) olma sıfatı kazandı. II. Dünya Savaşı sırasında belde İtalya'nın Alman-Faşist işgalina karşı bir direniş merkezi oldu.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Omegna komününün alani 30,78 km²; (31.3.2009 tahmini itibarıyla) nüfusu 16.118 kişidir ve nüfus yoğunluğu 524 kişi/km² olur. Omegna nüfusunun 19.ve 20. yüzyılda gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:

Kişi

Bağlı köy ve mahalleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Omegna belediyesine bağlı şu köy ve mahalleler bulunur: Agrano, Bagnella, Borca, Cireggio, Crusinallo, Gattugno, Pescone, Santa Rita

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Omegna'nın şu komünlerle sınırları bulunur: Armeno (NO), Casale Corte Cerro, Germagno, Gignese, Gravellona Toce, Nonio, Pettenasco (NO), Quarna Sopra, Quarna Sotto, Stresa, Valstrona

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]