Olympus Dağı, Washington

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Olympus Dağı, Washington
Mount Olympus
Olympus Dağı zirvesi
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.432 m
Çıkıntı2.389 m
Koordinatlar47°48′05″ K
123°42′39″ B 
Coğrafya
KonumJefferson İlçesi (county)
Washington,
Amerika Birleşik Devletleri
Jeoloji
Kayaç yaşıEosen
Tırmanma
İlk tırmanan1907 L.A.Nelson ve grubu
En kolay rotaBuzul tırmanma rotası

Olympus Dağı, Washington ABD'nin kuzeybatısında Washington eyaletinin batısındaki Olympic Yarımadasından bulunan ve tümüyle Olympic Ulusal Parkı içindeki en yüksek ve en fazla göze çarpan bir dağ.

Olympus Dağı Olympic Ulusal Parkı'nın merkezi durumundadır. Olympic Sıradağları üzerinde Olympus Dağı en yüksek rakımlı nokta olmakla beraber Washington eyaletinin en önemli metropoliten şehri olan Seattle ve varoşlarından bu sıradağların daha doğu kenarı taraflarında bulunan zirveler, özellikle "Constance Dağı", daha iyi görülebilir zirveler olmaktadır.

Etraftaki önemli coğrafik noktalarla karşılaştırılınca Olympus Dağı'nın yükseklik görüntüsü daha iyi anlaşılabilmaktedir. Hoh Irmağı ile Hoh Deresi'nin birbirine kavuşma noktasında rakım 293m iken bu noktanın 8,8 km ilerisinde bulunan Olympus Dağı zirvesi rakımı 2100 m olur. Bir zirvenin yakın etrafında bulunan en yüksek zirvenin rakımı ile ele alınan zirvenin rakımı arasındaki fark (dağcılık terimi ile "çıkıntı", "prominance" veya "culminans" yüksekliği) Olympus Dağı için 2493 m olmakta ve bu Olympus Dağı'nın Washington eyaletinde bulunan dağ zirveleri arasında 5. sırayı almasına neden olmaktadır.[1]

Olympus Dağı'nın rakımının nispeten düşük olmasına ve mevkinin epeyce güneyde bulunmasına rağmen, çok fazla kış kar yağışları dolayısıyla Olympus Dağı'ndan büyük buzullar bulunmaktadır. Bu buzullar "Blue Buzul", "Höh Buzulu", "Humes Buzulu", "Jeffers Buzulu", "Hubert Buzulu" ve Tom Dağı'nda "Beyaz Buzul"'dir. Bunlardan en uzunu 4.93 km uzunlukla "Hoh Buzulu"; (5.31 km² ile) en büyük alan kapsayan ve (0.57 km³ ile) en çok hacim kapsayan "Blue (Mavi) Büzül"'dur.[2]

Olympus Dağı Amerika'ya gelen Avrupalılar tarafından ilk defa İspanyol gezgin kâşif Juan Pérez tarafından 1774'te görülmüş ve bu kişi tarafından "El Cerro de la Santa Rosalia" olarak adlandırılmıştır. Bunun ilk defa bir Avrupa asıllı kişinin şimdi ABD Washington eyaletinde bulunan bir coğrafi birime isim vermesi olduğu sanılmaktadır. 5 Temmuz 1778'de Britanyalı gezgin-kaşif John Meares bu dağa İngilizlere uygun gelecek bir isim vermeye karar vermiş ve koyduğu Olympus Dağı ismi bugün kabul edilip kullanılan isim olmuştur[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "All Washington Peaks with 2000 Feet of Prominence". Jeff Howbert. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 
  2. ^ Spicer, Richard C. (1986). Ğlaciers ın the Olympic Mountains, Washington: Present Distribution and Recent Variations (İngilizce). Thesis, University of Washington. 
  3. ^ Phillips, James W. (1971). Washington State Place Names (İngilizce). University of Washington Press. ISBN 0-295-95158-3. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]