Oggy ve Hamam Böcekleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oggy ve Hamam Böcekleri
Oggy et les Cafards
FormatAnimasyon, televizyon serisi
TürSlapstik Komedi
Aksiyon, Macera
Proje tasarımcısıJean-Yves Raimbaud
YönetmenOlivier Jean-Marie
Ülke Fransa
Sezon sayısı7
Bölüm sayısı501 -Bölüm Listesi- (İngilizce)
Yapım
Yönetici yapımcıMarc du Pontavice
Gösterim süresiBölüm başına 7 dakika
Yapım şirketiGaumont Film Company
Xilam
Yayın bilgileri
Görüntü formatıSDTV - 1,2,3. Sezon

HDTV - 4. Sezon

4KUHD - 5,6,7. Sezon
Yayın tarihi6 Eylül 1998 - Günümüz
Dış bağlantılar

Oggy ve Hamam Böcekleri, pop art tarzında tasarlanan, Jean-Yves Raimbaud'un yazdığı, 501 bölümlük Fransız animasyon serisi.[1]

Türkiye'de ilk olarak 2007 yılında Samanyolu TV ve Yumurcak TV'de 1. sezonu yayınlanmıştır, ardından yine 1. sezon bölümleriyle 2013 yılında Tv4'de yayınlanmıştır. Nickelodeon Türkiye'de ise 2013 yılında serinin 4. sezonu yayınlanmıştır. Mart 2020'den itibaren ise Boomerang TV'de yayınlanmaktadır. Temmuz 2020'de ise 5, 6 ve 7. sezonları Cartoon Network kanalında yayınlanmaya başlamıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri, Oggy'nin onu rahatsız etmeyi amaç edinmiş DeeDee, Marky ve Joey ile olan yaşamını, maceralarını ve onlarla olan mücadelelerini ele almaktadır.

Teknik Bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Madde detayı: Oggy ve Hamam Böcekleri bölüm listesi (İngilizce)

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

1900 kullanıcının oyuna dayanan Internet Movie Database (IMDb)'de 7.8/10,[3] Allocine'de ise 2,6/5 puan almıştır.[4]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamam böceklerinin adları Ramones grubunun DeeDee, Marky ve Joey adlı üyelerinden gelmektedir. Oggy'de adını ünlü protopunk şarkıcı Iggy Pop'tan almaktadır.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Jenerik müziği ve tema müziği Hervé Lavandier ve Hugues Le Bars tarafından yapılmıştır. Jenerik müziği, müzik eşliğinde «Zaï-Zaï-Zaï» seslerinden oluşmaktadır.

Çevre[değiştir | kaynağı değiştir]

Oggy gökdelenlerle dolu büyük yoğun kent merkezine yakın bir mesafede, bir banliyö evinde yaşamaktadır. Kentin alt bölümü —Oggy'nin ve Olivia'nın evi hariç— birbirinin aynısı evlerle doludur. Bu alan ufka uzanan paralel şeritler halinde düzenlenmiş ve kara yolları ile ayrıldığı görünümündedir. Bölümden bölüme bahçenin boyutu değişebilir ve caddeye göre evlerin yönelimi değişebilir.

Oggy'nin evi, diğer evlerden biraz farklıdır. Dışarıdan, ev sıradan modern bir ev gibi durmaktadır, fakat evin içinden bakıldığında dışından önemli ölçüde daha büyük olduğu görünmektedir . Ev her bölümde daha farklı çizildiğinden, evin net bir planı yokmuş gibi görünüyor . Bazı bölümlerde koridorlar, merdiven, mutfak vb. sonsuzdur.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oggy
Mavi bir kedidir. Sakin bir doğası vardır. Yapacak pek bir şeyi yoktur. Bundan dolayı, evi süpürmek, yemek yapmak, televizyon izlemek ve müzik dinlemek onun boş zamanlarında ilk yapılacaklardır. Oldukça duygusaldır. Başkalarına yardım etmekten zevk alır.
Jack
Zeytin yeşili renklidir, Oggy'nin kuzenidir. Mutlu bir mizaca sahiptir. Bilimi ve teknolojiyi sever. Hareketli aktivite (savaş oyunu, kayak, vb.) ve canavar kamyon hayranıdır. Zaman zaman Oggy'yi görmeye gelir ve bazen de onun evinde kalır.

Hamam böcekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oggy'nin evindeki havalandırma ızgarasının arkasında yaşamaktadırlar. Oggy'ye işkence etmek hobileridir. Yaptıkları şeylerin sonucu düşünmezler ve asla pişman olmazlar. Diğer hamam böceklerine göre daha büyüktürler. Boyları 10 ila 15 santimetre arası değişir.

DeeDee
Büyük ve turuncu-mavi renkli hamam böceği. Neşeli bir mizacı vardır. Bir buzdolabını raflarıyla birlikte kolayca yiyebilir. Bazı yeteneklere sahiptir. (Opera, yemek pişirme, vb.)
Marky
En uzun boylu ve yeşil renkli hamam böceği. Foppish partygoer türüdür. Kendini yakışıklı zanneder. Sakin ve umursamaz davranır.
Joey
En kısa boylu ve mor renkli hamam böceği. Rüşveti sever. Hamam böceklerinin beyni ve lideridir. Kötü planlarını hayata geçirmek için diğer hamam böceklerini kullanır.

Komşular[değiştir | kaynağı değiştir]

Bob
Kahverengi bir bulldog'tur. Oggy'nin komşusudur. Bahçe işleri, dans, gibi şeylerden hoşlanır. Rahatsız edilmekten hoşlanmaz.
Olivia
Beyaz bir kedidir. Çok arkadaş canlısıdır ve tam bir doğa aşığıdır. 4. sezonda Oggy'nin evinin yanına taşınmıştır. Oggy'ye çok aşıktır. 4. sezonun sonunda Oggy ile evlenmişlerdir.

Yardımcı Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Monica
Mavi bir kedidir. Oggy'nin kız kardeşidir. Ekstrem sporlara meraklıdır. Patenlerini hiçbir zaman çıkarmaz. 2. sezonda ortaya çıkmıştır.
Lady K
Kırmızı siyah desenli elbise giyen hamam böceğidir. Çok açgözlüdür, büyük miktarda bir yiyeceği yemeye tereddüt etmez. Sık sık amaçlarına ulaşmak için ona aşık olan DeeDee, Marky ve Joey'u kullanır.
Mémé
Mavi bir kedidir. Oggy'nin büyükannesidir. Yaşlı ve zayıftır. Çok enerjik ve dinamiktir fakat Oggy ona baktığı zaman bunak ihtiyar rolü yapar.

Türevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Oggy et les Cafards: Le Show du Chat (Oggy ve Hamam Böcekleri: Kedinin Gösterisi), adlı albüm, Sony Music Entertaiment tarafından 6 Eylül 2010 tarihinde  Fransa´da piyasaya sürüldü.

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

Madde detayı: Oggy ve Hamam Böcekleri: Film

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2016.