Oasis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Oasis (grup) sayfasından yönlendirildi)
Oasis
Vokalist Liam Gallagher ve gitarist Noel Gallagher, 2005
Genel bilgiler
Başladığı yerManchester, İngiltere
TarzlarRock, Britpop, alternatif rock
Etkin yıllar1991–2009
Müzik şirketiCreation, Epic, Columbia, Big Brother, Reprise
İlişkili hareketlerThe Rain, Beady Eye, Ride, Heavy Stereo, Hurricane No. 1, Noel Gallagher's High Flying Birds
Eski üyelerLiam Gallagher
Paul "Guigsy" McGuigan
Paul "Bonehead" Arthurs
Tony McCarroll
Noel Gallagher
Alan White
Gem Archer
Andy Bell

Oasis, Manchester çıkışlı, 1991 yılında kurulan İngiliz rock müzik grubudur. Grup başlangıçta Liam Gallagher (vokal ve tef), Paul "Bonehead" Arthurs (gitar), Paul "Guigsy" McGuigan (bas guitar) ve Tony McCarroll (bateri, perküsyon) tarafından The Rain ismiyle kuruldu. Daha sonra grubun ismi Liam'ın büyük kardeşi Noel Gallagher'ın (gitar ve vocal) katılımıyla Oasis oldu.

Grubun bel kemiği olan Noel Gallagher (gitarist/solist, şarkı yazarı) ve Liam Gallagher (solist) kardeşler yıllar boyunca birçok davulcu, basçı değişimi ve kendi aralarındaki çeşitli anlaşmazlıklara rağmen yola devam etmişlerdir. Yoldaşları sayılabilecek Blur ve Radiohead keskin tarz değişikliklerine giderek müziklerini Brit Rock sınırlarından çıkarmış olsalar da Oasis hala Brit Rock/Pop şarkıları yazmaktadır.

Oasis, gerek yakalayıcı melodiler barındıran hit şarkıları, gerekse de "sex, drugs & rock'n'roll" yaşam tarzlarıyla her dönem gündemde kalmayı başarmıştır. Grubun, diğer gruplara (Blur gibi) sataşmaları da özellikle İngiliz basını için hep iyi malzemeler niteliğindedir.Fakat 2009 yılının ekim ayında Noel ve Liam arasında çıkan şiddetli anlaşmazlık sonucu kardeşlerin arası ciddi biçimde açılmış, kardeşler birlikte çalışmayı reddetmiş ve grup dağılmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Oasis, ilk albümü Definitely Maybe ile çok büyük bir çıkış elde etmiştir. Grubun üzerindeki Beatles, T-rex gibi grupların etkisi belirgin bir şekilde hissedilse de, gerek yoğun distortion efektli gitarlar gerekse de Liam'ın köşeli vokalleri bu albümdeki her şarkıyı hit seviyesine çıkarmıştır. Supersonic, Slide Away, Rock'n'Roll Star gibi şarkılar ilk Oasis marşlarıdır. Bu albüm, İngiliz müzik dergisi Q tarafından "gelmiş geçmiş en iyi İngiliz albümü" olarak onurlandırılmıştır. Liam Gallagher bu albümün o kadar da iyi olmadığı düşüncesindedir.

İkinci albüm, (What's the Story?) Morning Glory, Oasis adının dünya çapında daha çok duyulmasını sağladı. Bu arada, grubun Blur ile olan satış rekabeti iyice kızışır. İlk single Roll With it ile Blur'un Country House'u kapışır. Albüm, ilk albüm gibi hit şarkılarla doludur. Wonderwall, Don't Look Back in Anger dünya müzik listelerinde 1. ve 2. sıralara otururlar. Bu iki şarkı hakkında şöyle bir anekdot da vardır: Bir gün Noel stüdyoya iki şarkıyla gelir; Liam'a, "Bu şarkılardan birini sen, birini de ben söyleyeceğim" der. Liam "Wonderwall"'u seçer. Noel'e de "Don't Look Back in Anger" kalmıştır. Ayrıca, Some might say, Champagne Supernova, Hello gibi şarkılar da hit statüsüne ulaşmıştır. "(What's the Story?) Morning Glory" grup için hem ticari hem de müzikal anlamda çok tatmin edici bir albüm olmuştur. Bir anket sonucuna göre, İngiltere'de her dört kişiden biri bu albüme sahiptir.

1996 yılında, grup MTV'de unplugged bir performans sergilemiştir. Liam, Noel'in açıklamasına göre, soğuk algınlığına yakalandığı için gösteriye katılamamıştır. Bu albüm, ilk dönem Oasis şarkılarını bizzat yazarından (Noel) akustik olarak dinlemek adına önemli bir albümdür.

Üçüncü stüdyo albümü Be Here Now, Oasis'in çıkışı en çok beklenen albümüdür ve İngiltere'de en çok beklenen iki albümden biri olmuştur. Albüm ilk izlenimde İngiliz basını tarafından çok övülse de, zaman geçtikçe albümün prodüksiyon açısından fazlaca şişirilmiş ve fazla uzun şarkılar barındırdığı konuşulmuştur. Oasis hayranlarının bu albümle ikiye bölündüğü söylenebilir.

1998 yılında, grubun b-side larından oluşan The Masterplan albümü çıkar. B-side şarkılarından bazıları en az albüm kayıtları kadar ilgi gördüğünden (Talk Tonight, Underneath the Sky, The Swamp Song gibi) bu şarkıları bir albümde toplama yoluna gidilmiştir.

Bir sonraki stüdyo albümü Standing on the Shoulder of Giants, Oasis'in ticari anlamda en başarısız albümü olmuştur. Bu başarısızlığı kimileri yanlış single seçimlerine bağlamıştır. Oasis hayranları arasındaki bölünme artmıştır. Where did it all go wrong?, Go Let it Out, Fuckin' in the Bushes albümün öne çıkan şarkılarındandır. Gas Panic! kötü bir single seçimi olmuştur. Noel Gallagher'ın bir şarkı yazarı olarak eskisi kadar iyi olamadığı konuşulmaya başlanmıştır.

2002 yılında çıkan Heathen Chemistry, şarkı yazımına diğer grup üyelerinin de katkıda bulunduğu bir albüm olmuştur. Albümde prodüksiyon açısından bir sadelik hissedilir. Bir Liam Gallagher şarkısı olan Song Bird ilgi toplamıştır.

2004 yılında, Definitely Maybe'nin 10. yılı olması şerefine o dönemi başarılı bir şekilde yansıtan bir DVD yayınlandı.

Oasis'in son stüdyo albümü Don't Believe the Truth, İngiliz basını tarafından Oasis'in geri dönüşü olarak lanse edilmiştir. Müzikal anlamda övgüler toplayan, Oasis'in "tavır" bağlamında çok özgün ve önemli bir grup olduğu vurgulanmıştır. Albümden çıkan ilk single olan Lyla hakkında Noel "bu şarkı albümün en iyi 6. şarkısı olarak görülebilir" demiştir. İkinci single, The Importance of Being Idle albümün başarısını sürdürmektedir.

Grup üyeleri şu sıralarda 6 Ekim 2008'de piyasaya sürecekleri Dig Out Your Soul adlı albümü üzerinde çalışmaktalar. Albümden kısa bir süre önceyse, 29 Eylül 2008'de, albümün ilk single'ı olan The Shock of the Lightning piyasaya sürülecek. Albüm çalışmalarına kısa bir süre kala Noel Gallagher ile anlaşmazlık yaşayan baterist Zak Starkey gruptan ayrılmış ve yerini, kendisi gibi eski bir The Lightning Seeds bateristi olan Chris Sharrock almıştır.Grup 30.08.2009 tarihinde ayrılma kararı almıştır.Noel Gallagher High Flying Birds ile grubun geri kalanı ise Beady Eye adı altında müziğe devam etmiştir.Oasis rock n roll tarihinde en kısa sürede en büyük başarıyı yakalayan grup olduğu söylenmektedir.

Bazı detaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gallagher kardeşler ünlü elektronik grubu Prodigy'nin esas oğlanı Liam Howlett ile yakın arkadaştırlar. Öyle ki, Always Outnumbered, Never Outgunned adlı Prodigy albümünde, Noel bir şarkıdaki basları kaydetmiş, Liam da başka bir şarkıda (Shoot Down) vokalleri üstlenmiştir.
  • Noel: "Aslında Blur'un gitaristiyle bir sorunum yok. Ama o vokalistleri ve basçıları yok mu, beni deli ediyorlar."
  • Noel, Liam hakkında : "Her zaman iyi başlıyoruz. Ama o her zaman utanç verici bir tavır içerisine giriyor."
  • Tekrar, Noel Liam hakkında : "Kendisini kahrolası bir rock yıldızı sanıyor."
  • Liam Howlett (Prodigy), "Oasis sizden daha mı büyük" sorusuna yanıt veriyor: "Tabii ki. Bütün büyük Oasis hitlerine büyük bir zevkle eşlik edilebilir."
  • Oasis, müziklerindeki Beatles etkisini hiçbir zaman inkâr etmemiştir. Ayrıca, Beatles bateristi Ringo Starr'ın oğlu Zak Starkey, Oasis için baget sallamıştır.
  • Grup ve grup üyeleri Lost adlı dizide Charlie-Liam Pace kardeşlerin kurdukları Driveshaft grubuyla benzerlik gösterir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Konser albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Familiar to Millions (2000)

Toplama albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Masterplan (1998)
  • Stop the Clocks (2006)

DVD'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Live by the Sea (1995)
  • ...There and Then (1996)
  • Familiar to Millions (2000)
  • Definitely Maybe (2004)
  • Lord Don't Slow Me Down (2007)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]