OS X El Capitan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
OS X El Capitan
Geliştirici(ler)Apple Inc.
İşletim sistemi ailesiOS X
Kaynak türüKapalı kaynak (ayrıca açık kaynak bileşenler)
LisansApple Public Source License,EULA
Çekirdek türüHybrid kernel (XNU)
İlk Yayınlanma Versiyon 10.11
  • 30 Eylül 2015
Son kararlı sürümü 10.11.6 (15F34) / 6 Haziran 2016 (7 yıl önce) (2016-06-06)
Platform desteğiX86-64
ÖncülüOS X Yosemite
ArdılımacOS Sierra
Kullanıcı arayüzüAqua
Web sitesiResmi websitesi
Ağustos 2018'de destek sonra erdi

OS X El Capitan veya OS X 10.11 El Capitan, OS X işletim sisteminin 12. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 15A284 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi (sistem bilgilerini gösteren araç) Darwin 15.0.0'dır. Bu OS X Yosemite-nin ardılı olmakla, özellikle performans, istikrar ve güvenlik üzerinde duruluyor.[1] Sürümün güncelleme yöntemi Mac App Store ile oluyor. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma planı OS X Mavericks ile tanıtıldı, bu sürümden itibaren Apple OS X versiyonlarına Kaliforniyada bulunan yer isimlerini verdi.Bu kez yeni tanıtılan sürüme ise Kuzey Kaliforniya eyaletindeki Yosemite Ulusal Parkı'nda bir kaya oluşumunun ismini El Capitan adını almıştır. Tim Cook, yeni işletim sisteminin ana fikrinin birçok yeni özellik eklenmesi ve her işletim sisteminde:OS X, iOS ve WatchOS'ta gelişmiş performans olduğunu kaydetti.[2]

OS X El Capitan-da bölünmüş ekran

OS X El Capitan sürümünün ilk beta versiyonu 8 Haziran 2015 yılında düzenlenen 2015 WWDC açılışında geliştiriciler için serbest bırakıldı.[3] İlk halka açık beta sürümü 9 Temmuz 2015 yılında kullanıma sunuldu. Açılış sonrası yayımlanan birden fazla betaları vardı. OS X El Capitan Mac App Store üzerinden ücretsiz yükseltme olarak, 30 Eylül 2015 tarihinde son kullanıcılara sunuldu.

Sistem gereksinimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X Mavericks veya OS X Yosemite çalıştırabilen tüm Macintosh bilgisayarlar, El Capitan sürümünü çalıştırabilirler.Örneğin, Apple Epic Games-in yarattığı yeni kullanılabilen Metal API'nin 2012 yılından bu yana tüm Mac'ler de mevcut olduğunu belirtmektedir.[4]

Bu bilgisayarlar onların en az 2GB RAM-ın olması koşuluyla El Capitan çalıştırabilirler.[5]

Bu bilgisayarların, 1GB (Gigabayt) RAM ile donatılmış aşağıdaki beş modelleri, başlangıçta baz modelinde standart seçenek olarak sevk edildi. Onların en az 2GB RAM'i varsa onlarsa sadece OS X El Capitan çalıştırabilirsiniz.

Aşağıdaki bilgisayarlar Mac bilgisayarlar ve iOS cihazlar arasında yeni metal API yanı sıra Hotspot,Handoff ve AirDrop özelliklerini destekler. Yükseltme boyuta bağlı olarak değişmektedir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölünmüş Görünüm işlevi, OS X El Capitan'da kullanıma sunuldu ve sonraki macOS sürümlerinde de mevcut. Firefox ve Önizleme ücretsiz içerik kullanılarak gösterilmiştir.

OS X El Capitan OS X güvenlik, performans, tasarım ve kullanılabilirliği arttırmak için özellikler içerir.[6] OS X Yosemite ile karşılaştırıldığında, Apple PDF'leri açmanın dört kat daha hızlı, Mail uygulamasını anahtarlama ve mesajları görüntülemesinin iki kat daha hızlı ve uygulamalar başlatılmasının %40 daha hızlı olduğunu söylüyor.[7] Maksimum bellek miktarı Intel HD Graphics 4000 Grafik İşlemci Ünitesi ile Mac'ler üzerinde grafik işlemci tahsis edilebilir, 1024 MB-den 1536 MB-a çıkarılmıştır. OS X El Capitan, iOS 8'de tanıtılan, oyunlar ve profesyonel uygulamalarda performansını hızlandırmak için Metal API destekler. Apple'ın San Francisco yazı karakteri sistem yazı tipi olarak Helvetica Neue'nin yerini aldı.OS X El Capitan da önceki sürümlerinde kullanılan OpenSSL'in yerine LibreSSL kabul ediyor.[8]

Pencere yönetimi[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X El Capitan, bölünmüş bir görünüm oluşturmak için yan yana tarafından iki pencere yakalamak için destek tanıttı,Windows 7 (ve üstü) ve GNOME gibi birçok Linux masaüstü ortamılarında ek yardımcı özelliğine benzer.[9] OS X El Capitan birden fazla alanlar arasında bu özelliği dahil etmek Görev Kontrolünü geliştirir. Ayrıca farenizi sallayarak veya trackpad üzerinde ileri geri bir parmak kaydırarak genişleterek daha kolay işaretçi nokta olanak tanır.

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X El Capitan Mail ve Mesajlar gibi uygulamalar için multi-touch jestleri ekler, bu, kullanıcıya böyle bir trackpad olarak, bir multi-touch cihaz üzerinde bir parmak kaydırarak e-posta veya konuşmaları silmek ya da işaretlemek için izin verir. OS X ayrıca Posta'da bireysel e-postaların içeriğini analiz eder ve Takvim gibi diğer uygulamalarda, toplanan bilgileri kullanır.[10] Örneğin, Mail davetiye otomatik Takvim etkinliği olarak eklenebilir. El Capitanda Apple Haritalar iOS 9'da Haritalara benzer toplu ulaşım bilgilerini gösterir.Baltimore, Berlin, Chicago, Londra, Los Angeles, Meksiko, New York, Paris, Philadelphia, San Francisco, Şangay, Toronto ve Washington için bu özellik sınırlı oldu.Notlar uygulaması iOS 9'daki Notlara benzer bir revizyon alır. Her iki uygulamanın böylece yapılacak listeleri olarak (zaman yönetimi) daha güçlü bir metin işleme (kelime işlemcisi) yetenekleri, sıralı web sayfası önizlemesi, fotoğraflar ve videolar, dijital çizimler, harita yerleri ve diğer belgeler ve medya türleri var (Hatırlatıcılar uygulamasında gibi). Notlar, iCloud senkronizasyonu ile geleneksel IMAP tabanlının yerini aldı, bu daha iyi uçtan uca şifreleme ve daha hızlı senkronizasyonu sunuyor.[11] El Capitanda Safari Mozilla Firefox ve Google Chrome'a benzer şekilde, sekme çubuğuna sık erişilen web siteleri için kullanıcılara pin sekmeleri sağlar. Kullanıcılar hızlı bireysel sekmeler için aramak zorunda kalmadan ses çalma, sekmeleri sessiz etme, tespit edebilirler. Safari AirPlaya tüm web sayfası yayını gerek kalmadan Apple TV'ye video akışına izin verir.[12] Safari uzantıları şimdi güncellenen Apple Developer programının bir parçası olarak Apple tarafından barındırılır ve tasarlanmıştır ve onlar içerik engelleme için doğal destek aldı, JavaScript enjeksiyonu olmadan web bileşenlerini engellemek için (reklamlar gibi) geliştiricilere izin verir. (AdBlock gibi). Spotlight aramasına hava, hisse senetleri, haber ve spor skorları gibi daha bağlamsal bilgiler artırıldı. Aynı zamanda doğal dil sorguları işlemek için yapabiliyor. Örneğin, kullanıcılar Bana 2014 Temmuz ayında Yosemite Ulusal Parkındaki resimleri göster yazabilirsiniz ve Spotlight ilgili bilgi getirmek için bu talebi kullanacak.[13]

Sistem Bütünlüğü Koruması[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X El Capitan'da Sistem Bütünlük Koruması adlı yeni bir güvenlik özelliği vardır (bazen SIP "Köksüz" olarak anılacaktır). Bu, hatta kök kullanıcı veya süper kullanıcı tarafından ya da kök ayrıcalıklarına sahip bir kullanıcı (sudo) tarafından çalıştırıldığında diğer işlemler tarafından modifiye veya değiştirilmiş olan belirli sistem süreçleri, dosyaları ve klasörleri korur. Apple kök kullanıcının sistemin güvenliği için önemli bir risk faktörü olabileceğini söylüyor, özellikle tek bir kullanıcı hesabıyla sistemlerde kullanıcı yöneticisi olabilir. Sistem Bütünlüğü Koruma varsayılan olarak etkindir, ancak devre dışı bırakılabilir.

Güncellemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X El Capitan-ın 6 güncellemesi sunulmuştur.

OS X El Capitan 10.11.1[değiştir | kaynağı değiştir]

15B42 yazılımında yapılmış ve 21 Ekim 2015 yılında kullanıma verilmiştir. Unamesi Darwin 15.0.0'diı.Özellikleri şunlardır:

  • OS X El Capitan yükseltirken yükleyici güvenilirliğini artırır.
  • Microsoft Office 2016 ile Geliştirilmiş uyumluluk.
  • Giden sunucu bilgilerin Mail-den eksik olabilme bir sorunu giderir.
  • Mail-de mesajları ve posta kutularının görüntülenmesini engelleyen bir sorunu giderir.
  • Belli Ses Ünitesi eklentilerinin düzgün çalışmasını engellen bir sorunu giderir.
  • VoiceOver güvenilirliğini geliştirmek.
  • Tam Unicode 7.0 ve 8.0 desteği ile 150'den fazla yeni emoji karakterler ekler.
  • JPEG görüntüleri Önizlemede gri veya yeşil bir kutu olarak görünmesini neden olan bir sorunu giderir.

OS X El Capitan 10.11.2[değiştir | kaynağı değiştir]

15C50 yazılımında yapılmış ve 8 Aralık 2015 yılında kullanıma verilmiştir. Unamesi Darwin 15.2.0'dır. Bu ve sonra gelen güncellenmeler sade ve combo yükleme yapılabilir. Özellikleri şunlardır:

  • Wi-Fi güvenilirliğini artırılması
  • Handoff ve AirDrop uygulamalarının güvenilirliğinin artırılması
  • Bluetooth aygıtlarının bağlantısının kesilmesine neden olabilecek bir sorunu giderildi
  • Mail'in çevrimdışı bir Exchange hesabındaki iletileri silmesini engelleyen bir sorunu giderildi
  • iPhone'daki fotoğrafları, USB kablosu kullanılarak Mac'e aktarmayı engelleyen bir sorunu giderir
  • Live Photos için iCloud Fotoğraf Paylaşma özelliğini iyileştirir
  • Mail'in yükseltmeyi tamamlamasını engelleyebilecek bir sorunu giderir
  • FaceTime ve Mesajlar'a giriş yapmayı engelleyebilecek bir sorunu giderir

Kurumsal içerik:

  • Sertifika yükü içeren bir konfigürasyon profilinin yeniden yüklenmesi sırasında sertifikaların güncellenmek yerine kaldırılmasına neden olan bir sorun çözüldü.
  • NTLM kimlik doğrulaması kullanırken Safari'de birden çok kimlik doğrulama istemine neden olan bir sorunu çözüldü.
  • Mobil hesaplarda FileVault'u etkinleştirmek için fdesetup komutunu kullanırken ertelenmiş yetkilendirmeye izin verir.

OS X El Capitan 10.11.3[değiştir | kaynağı değiştir]

15D21 yazılımında yapılmış ve 19 Ocak 2016 yılında kullanıma verilmiştir. Unamesi Darwin 15.3.0'dir. Özellikleri şunlardır:

  • Belirli 4K ekranlara bağlı bazı Mac bilgisayarların uyku durumundan uyanmasını engelleyen bir sorun giderildi.

Kurumsal içerik:

  • Artık OS X Yosemite'den yükseltme yapılırken üçüncü taraf .pkg dosyalarının /var/db/receipts konumunda bulunan alındı bilgileri korunur.

OS X El Capitan 10.11.4[değiştir | kaynağı değiştir]

15E65 yazılımında yapılmış ve 21 Mart 2016 yılında kullanıma verilmiştir. Unamesi Darwin 15.4.0'dır.Bu sürümde yeni özellikleri oldu:

  • Notlar'da kişisel bilgi içeren notları parolayla koruma özelliği ekler.
  • Notları alfabetik olarak, oluşturulduğu tarihe göre veya Notlar'da değiştirildiği tarihe göre sıralama özelliği eklendi.
  • Evernote dosyalarını Notlar'a aktarma özelliği eklendi.
  • Live Photos'u iOS ve OS X arasında AirDrop ve Mesajlar aracılığıyla paylaşma desteği eklendi.
  • RAW formatında resimlerin Fotoğraflar'da yavaş açılmasına neden olabilecek bir sorunu giderildi.
  • iBooks için iCloud'da PDF saklayabilme özelliğini ekler, böylece dosyalara tüm aygıtlardan erişilebilir olur.
  • Safari'de Twitter t.co bağlantılarının yüklenmesini engelleyen bir sorunu düzeltir.
  • Safari'de diğer web sayfalarına erişimi engelleyen JavaScript iletişim kutularını önlemesi.
  • Önemli Kişiler posta kutusunun Gmail hesaplarıyla çalışmasını engelleyen bir sorunu düzeltir.
  • USB ses aygıtlarının bağlantısının kesilmesine neden olan bir sorunu çözer.
  • Apple USB-C Çoklu Bağlantı Noktası Adaptörlerinin uyumluluğunu ve güvenilirliğini iyileştirir.

Kurumsal içerik:

  • Root kullanıcısı olarak oturum açtıktan sonra siyah ekrana neden olabilen bir sorunu çözüldü.
  • Ekran paylaşımını kullanarak Anahtar Zinciri Erişimi'nde İzin Ver düğmesini veya Her Zaman İzin Ver düğmesini uzaktan tıklamayı engelleyen bir sorunu çözüldü.
  • Konfigürasyon profili kullanılarak otomatik oturum açma devre dışı bırakıldığında Geçiş Yardımcısı'nın açılmasını engelleyen bir sorunu çözüldü.
  • Mail'in belirli Microsoft Exchange takvim etkinliklerinin tarihini ve saatini göstermesini engelleyen bir sorunu çözüldü.
  • Cisco AnyConnect VPN istemcisiyle uyumluluk sağlar.
  • Kişisel Erişim Noktası'na Wi-Fi aracılığıyla bağlanmanın güvenilirliğini iyileştirir.

OS X El Capitan 10.11.5[değiştir | kaynağı değiştir]

15F34 yazılımında yapılmış ve 16 Mayıs 2016 yılında kullanıma verilmiştir. Unamesi Darwin 15.5.0'dır. Bu sürümde kararlılık, uyumluluk ve güvenlik iyileştirmeleri oldu:

  • allowSpotlightInternetResults değerini False olarak ayarlayan bir yapılandırma profilini uygulamanın, Spotlight'ın büyük miktarlarda CPU süresi kullanmasına neden olacağı bir sorunu giderir.
  • ShutDownDisabledWhileLoggedIn değerini True olarak ayarlayan bir yapılandırma profilini uygulamanın hiçbir etki yaratmadığı bir sorunu giderir.
  • Sunucuda birden fazla NetBoot görüntüsü yapılandırılmış olsa bile Sistem Tercihleri'nin Başlangıç Diski bölmesinde yalnızca tek bir NetBoot görüntüsünün göründüğü bir sorunu giderir.

OS X El Capitan 10.11.6[değiştir | kaynağı değiştir]

15G12a yazılımında yapılmış ve 6 Haziran 2016 yılında kullanıma verilmiştir. Unamesi Darwin 15.6.0'dır. Genel hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler yapıldı.

10.11.4 güncellemeden sonra, birçok kullanıcı kendi MacBook'larında donma olduğunu, yeniden sabit olmasını gerektirme olmasını bildirdi.Diğerleri diğer modellerde donmasını rapor olmasına rağmen, bu konu çoğunlukla erken 2015 MacBook Pro bilgisayarları etkiledi. Birden fazla kullanıcı YouTube'da donmasını gösteren videoları yarattı. Kısa süre sonra Apple kararlılık geliştirmeleri içeren 10.11.5 güncellemesini yayınladı.

Yayın tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki sürümler En son yayınlanan kullanıcılara açık sürüm Beta
Versiyon İngilizceBuild Yayın tarihi OS adı Notlar Güncelleme ismi
10.11 15A284 30 Eylül 2015 Darwin 15.0.0 Orijinal olarak Mac App Store'da yayınlandı Yok
10.11.1 15B42 21 Ekim 2015 OS X El Capitan v10.11.1 güncellemesi hakkında OS X El Capitan 10.11.1 Güncellemesi
10.11.2 15C50 8 Kasım 2015 Darwin 15.2.0 OS X El Capitan v10.11.2 güncellemesi hakkında
10.11.3 15D21 19 Ocak 2016 Darwin 15.3.0 OS X El Capitan v10.11.3 güncellemesi hakkında
10.11.4 15E65 21 Mart 2016 Darwin 15.4.0 OS X El Capitan v10.11.4 güncellemesi hakkında
10.11.5 15F34 16 Mayıs 2016 Darwin 15.5.0 OS X El Capitan v10.11.5 güncellemesi hakkında 1 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
10.11.6 15G12a 6 Haziran 2016 Darwin 15.6.0 Genel hata düzeltmeleri ve geliştirmeler Yok
Önce gelen:
OS X Yosemite
OS X El Capitan
30 Eylül 2015
Sonra gelen:
macOS Sierra

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bonnie Cha. "OS X El Capitan tanıtıltı". Re/code. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  2. ^ http://www.macosxprogramlari.com/tags/Mac+OS+X+El+Capitan+ozellikleri/[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]