Oğuz Adanır

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oğuz Adanır
DoğumOğuz Adanır
1951
İzmir
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürk
EğitimI Pantheon/Sorborne Üniversitesi
Kariyeri
DalıAntropoloji

Prof. Dr. Oğuz Adanır (d. 1951, İzmir) Türk bilim insanı.

Antropoloji'den psikanaliz'e, göstergebilim'den sosyoloji'ye, ekonomi ve tarih'ten, simülasyon kuramı ve dilbilim'e kadar uzanan geniş bir yelpazede bilimsel bir bilgi birikimine sahip olan bir yazar ve bilim insanıdır. Türkiye'de ilk kez "Simülasyon Kuramı"yla ilgili dersler vermiş, sinema kuramcısı Jean Mitry, Christian Metz ve sosyolog Jean Baudrillard[1] gibi dünyaca ünlü kuramcıların Türkiye'de tanınmasına hem tercümeleri hem de telif eserleriyle büyük katkıda bulunmuştur.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1952 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de gördü. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Fransa'da Paris I Pantheon/Sorborne Üniversitesi'nde yaptı. "Televizyonun Azgelişmiş bir Ülke Üzerindeki Etkileri" (1979) isimli doktora tez çalışmasıyla buradaki eğitimini tamamladı. 20 yüzyılın en önemli sosyologlarından biri olan Jean Baudrillard'ın öğrencisi olmuş 3 Türk'ten biridir.

1979 yılında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nde, 1985 yılından itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı, 1988 yılında doçent, 1994 yılında profesör olarak atandı. 2018 yılında yaş haddinden emekli olana kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nde Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.[2] Halen Dokuz Eylül Üniversitesinde sözleşmeli olarak ders Türkiye'de sadece Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümünde "Simülasyon ve Sinema" dersini kendisi vermiş, 2018 yılında ise emekli olmuştur.

"Senaryo Yazarlığı" ve "Sinema Göstergebilimi"'nin yanı sıra Türkiye'de ilk kez "Simülasyon Kuramı"yla ilgili dersler vermiş, Jean Mitry, Christian Metz ve Jean Baudrillard gibi dünyaca ünlü kuramcıların Türkiye'de tanınmasına büyük katkıda bulunmuştur.[3]

Sinema, İletişim ve Kültür konularında yayınlanmış pek çok araştırma, incelemesinin yanı sıra; İşitsel ve Görsel Anlam Üretimi, Sinemada Anlam ve Anlatım, Kültür, Politika ve Sinema, Çağdaş Türk Toplumu ve Kültürü Üzerine İronik Bir Varsayım, Eski Dünya'ya Yeni Bir Bakış, Kuramsal Bir Deneme Kitap I-II-III, Kapitalizmin Öncesi Evrensel Kültür/ Zihniyetten Günümüze/ Osmanlı ve Ötekiler gibi özgün çalışmaları; Sinema Estetiği ve Psikolojisi (Jean Mitry), Sessiz Yığınların Gölgesinde ya da Toplumsalın Sonu (Jean Baudrillard), Foucault'yu Unutmak (Jean Baudrillard), Üretimin Aynası (Jean Baudrillard), Simülakrlar ve Simülasyon (Jean Baudrillard), Sinemeda Anlam ve Anlatım Üzerine Denemeler (Christian Metz) gibi çevirileri vardır.

Adanır, 2020'de Fransız tarihçi Michel de Certeau'nun L’écriture de l’histoire (1975) isimli kitabını Türkçeye çevirmiştir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Atay, Tayfun. "Büşra'nın 'mevlit-şov'u". t24.com.tr, 19 Kasım 2019. 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2021. 
  2. ^ "Prof. Dr. Oğuz Ahmet Adanır". Debis.edu.tr. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  3. ^ "Oğuz Adanır". Kentyasam.com sitesi Yazarlarımız sayfası. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  4. ^ Yıldırım, Tunç. "Tarihyazımsal işlem!". Cumhuriyet gazetesi 19 Aralık 2020. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021.