Norveç'teki göller listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Norveç'te en az 450,000 tane tatlı su gölü bulunmaktadır. 400'den biraz fazlası 5 kilometrekareden büyüktür. En büyük göllerin listesini burada bulabilirsiniz. Norveç'teki göllerin toplam alanı yaklaşık 17,100 km², hacmi ise 1,200 km3'tür. Avrupa'daki en derin 4 göl de Norveç'tedir. Bunlar: Hornindalsvatnet (514 m), Salsvatnet (464 m), Tinnsjø (460 m) ve Mjøsa (449 m).

Büyük göller[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Adı Alanı
(km²)
Notlar
1 Mjøsa 365.19
2 Røssvatnet 218.61
3 Femunden 203.52
4 Randsfjorden 139.23
5 Tyrifjorden 138.56
6 Snåsavatnet 121.58
7 Tunnsjøen 100.18
8 Limingen 93.50
9 Øyeren 84.74
10 Blåsjø 84.48
11 Altevatnet 79.71
12 Møsvatn 78.31
13 Nisser 76.30
14 Siiddašjávri 71.91 (0.96'sı Norveç'te)
15 Iešjávri 68.16
16 Esandsjøen 65.89
17 Selbusjøen 58.26
18 Norsjø 55.48
19 Umbukta 52.49 (3.17'si Norveç'te)
20 Tinnsjå 51.43
21 Hornindalsvatnet 50.42
22 Fyresvatn 49.63
23 Storsjøen (Rendalen'de) 47.55
24 Aursund 46.04
25 Storsjø (Nord-Odal'da) 45.61
26 Salsvatnet 44.77
27 Osensjø 43.32
28 Krøderen 42.88
29 Storakersvatnet 42.30
30 Balvatnet 41.46
31 Bygdin 39.89
32 Namsvatnet 39.38
33 Jølstravatn 39.01
34 Sperillen 37.01
35 Vansjø 36.94
36 Totak 36.59
37 Aursjøen 36.38
38 Rogen 35.12 (0.85'i Norveç'te)
39 Djupsvatnet 34.86
40 Rostojávri 34.24 (3.67'si Norveç'te)
41 Vaggatem 33.87 (28.99'u Norveç'te)
42 Tyin 33.02
43 Byglandsfjorden 32.79
44 Storvatnet (Bykle'de) 32.57
45 Svanevatn 32.51 (9.39'u Norveç'te)
46 Hurdalssjøen 32.31
47 Tokke 30.77
48 Songevatnet 29.95
49 Rosskreppfjorden 29.51
50 Isteren 28.97
51 Kallvatnet 28.61
52 Storglomvatnet 28.59
53 Leinavatn 28.32 (28.27'si Norveç'te)
54 Vinstre 28.26
55 Suldalsvatnet 27.53
56 Eikeren 27.02
57 Bandak 26.40
58 Langvatnet (Rana'da) 26.38
59 Lundevatn 25.93
60 Feren 25.88
61 Tunhovdfjorden 25.30
62 Strandavatnet 23.75
63 Stuorajávri 23.71
64 Eikesdalsvatnet 23.15
65 Oppstrynsvatnet 22.87
66 Grasvatnet 22.63 (18.67'si Norveç'te)
67 Breimsvatn 22.52
68 Farris 21.80
69 Leksdalsvatnet 21.73
70 Sølensjøen 21.66
71 Rengen 21.49 (15.72'si Norveç'te)
72 Bangsjøene 21.07
73 Gjevillvatnet 20.90
74 Mingevannet 20.61
75 Mår 20.50
76 Kalhovdfjorden 20.39
77 Pålsbufjorden 19.55
78 Flåvatn 19.48
79 Laksjøen 19.20
80 Sandvatnet/Kaldfjorden/Øyvatnet 19.18
81 Sirdalsvatnet 19.11
82 Kvesjøen 19.09
83 Geavdnjajávri 18.85
84 Store Le 18.83 (15.43'ü Norveç'te)
85 Bjornesfjorden 18.55
86 Vangsmjøse 18.25
87 Veitastrondsvatnet 17.95
88 Vegår 17.70
89 Gautelisvatnet 17.67 (17.66'sı Norveç'te)
90 Klistervatnet/Bjørnevatnet 17.20 (12.75'i Norveç'te)
91 Lenglingen 16.90
92 Gjevsjøen 16.77 (7.35'i Norveç'te)
93 Nyhellervatnet 16.74
94 Seljordsvatn 16.52
95 Rødenessjøen 16.42
96 Langvatnet (Sør-Varanger'de) 16.40 (8.29'u Norveç'te)
97 Flævatn/Gyrinosvatnet 16.39
98 Nesvatn 16.38
99 Majavatnet 15.99
100 Røgden 15.97 (14.88'i Norveç'te)
101 Kvifjorden 15.87
102 Feragen 15.78
103 Storvatnet (Leksvik'de) 15.78
104 Gjende 15.62
105 Savalen 15.37
106 Vråvatn 15.21
107 Takvatnet 15.19
108 Sandsjøen 15.07
109 Store Måsvannet 14.89
110 Rien 14.87
111 Vågåvatn 14.76
112 Store Urevatn 14.61
113 Vatndalsvatnet 14.42
114 Fjergen 14.41
115 Langvatnet (Ballangen'de) 14.36
116 Øymarksjøen 14.33
117 Jonsvatnet 14.26
118 Unkervatnet 14.01
119 Langvatnet (Sørfold'da) 13.97
120 Rømsjøen 13.89
121 Forsvatnet 13.63
122 Skogsfjordvatnet 13.62
123 Halnefjorden 13.61
124 Tisleifjorden 13.54
125 Steinbusjøen 13.52
126 Einavatnet 13.52
127 Skasen 13.41
128 Heddalsvatnet 13.39
129 Kviteseidvatn 13.34
130 Holden 13.31
131 Lille Rostavatn 13.26
132 Strondafjorden 13.24
133 Rødungen (Ål'de) 13.10
134 Storfjorden (Flyvatnet) 12.92
135 Follsjå 12.87
136 Lyngsvatnet 12.82
137 Øgderen (Hemnessjøen) 12.80
138 Tesse 12.78
139 Sisovatnet 12.78
140 Sønstevatn 12.77
141 Møkeren 12.67
142 Bleikvatnet 12.59
143 Ustevatn 12.40
144 Langvatnet (Sunndal'da) 12.38
145 Ellenvatnet 12.36 (12.26'sı Norveç'te)
146 Ørsdalsvatnet 12.22
147 Buolbmátjávri 12.12 (2.65'i Norveç'te)
148 Setten 11.97
149 Åraksfjorden 11.96
150 Reinoksvatnet 11.77
151 Øvre Fiplingvatnet 11.74
152 Engeren 11.70
153 Børsvatnet 11.60
154 Guolasjávri 11.56
155 Låmivatnet 11.43
156 Emhjellevatnet 11.39
157 Slidrefjorden 11.29
158 Holmavatnet 11.13
159 Nordmannslågen 11.09
160 Gøystavatnet 11.00
161 Øvrevatnet 10.98
162 Hæmmujávri 10.94
163 Langesjøen 10.78
164 Femsjøen 10.64
165 Fustvatnet 10.59
166 Ånøya 10.57
167 Losna 10.50
168 Nedre Fiplingvatnet 10.50
169 Lovatnet 10.49
170 Ørteren 10.46
171 Gråsjøen 10.45
172 Napevatnet 10.43
173 Idjajávri 10.28
174 Finnfjordvatnet 10.25
175 Sysenvatnet 10.24
176 Haukedalsvatnet 10.22
177 Samsjøen, Sør-Trøndelag 10.02
178 Nelaug 10.01
179 Hamlagrøvatnet 9.96
180 Nordre Bjøllåvatnet 9.93
181 Geitvatnet 9.87
182 Storvatnet (Ballangen'de) 9.76
183 Øyvatnet 9.74
184 Garsjøen 9.72
185 Fundin 9.72
186 Næra 9.58
187 Hestefossdammen 9.49 (6.09'u Norveç'te)
188 Helin 9.47
189 Heggmovatnet 9.38
190 Krutvatnet 9.36
191 Vektaren 9.22
192 Borsæ 9.05
193 Øvre Tysdalsvatnet 8.98
194 Rossfjordvatnet 8.86
195 Meltingvatnet 8.85
196 Mjosundvatnet 8.76
197 Sundsbarmvatnet 8.74
198 Dokkfløyvatnet 8.72
199 Store Ropelvvatnet 8.62
200 Skoddebergvatnet 8.52
201 Øljusjøen 8.45
202 Storvatnet (Nærøy'de) 8.32
203 Holderen 8.27 (1.83'ü Norveç'te)
204 Stordalsvatnet (Etne'de) 8.26
205 Korssjøen 8.22
206 Viksdalsvatnet 8.21
207 Láhpojávri 8.17
208 Søre Kornsjø 8.13 (5.18'i Norveç'te)
209 Havdalsvatnet 8.12
210 Gjuvvatnet 8.06
211 Øyarvatnet 8.05
212 Orrevatnet 8.04
213 Funnsjøen 7.99
214 Vestvannet 7.97
215 Hundålvatnet 7.96
216 Austdalsvatnet 7.94
217 Tunsbergdalsvatnet 7.92
218 Mohkkejávri 7.87
219 Rore 7.76
220 Vangsvatnet 7.69
221 Rovatnet 7.65
222 Ytre Fiskslausvatnet 7.62
223 Bordalsvatn 7.58
224 Lygne 7.56
225 Vigdarvatnet 7.56
226 Store Sametti 7.51
227 Storavatnet (Osterøy'da) 7.48
228 Brusdalsvatnet 7.48
229 Skjækervatnet 7.47
230 Årdalsvatnet 7.43
231 Rauddalsvatnet 7.41
232 Rekvatnet 7.41
233 Gákkajávri 7.40
234 Holtsjøen 7.39
235 Skjerjavatnet 7.37
236 Aursjoen 7.36
237 Fjørvatnet 7.29 (4.94'ü Norveç'te)
238 Ara 7.28
239 Sørungen 7.24
240 Faulvatnet 7.24
241 Kilefjorden 7.22
242 Nedre Heimdalsvatnet 7.21
243 Murusjøen 7.19
244 Vuolep Sårjåsjávrre 7.17 (2.60'ı Norveç'te)
245 Jægervatnet 7.16
246 Ingjelsvatnet 7.16
247 Lustadvatnet 7.16
248 Tunnsjøflyan 7.12
249 Mjermen 7.11
250 Suolojávri 7.09