Nordmende

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nordmende logo
1960 model bir Nordmende radyo.
Nordmende marka bir pikap

Nordmende Bremen, Almanya kökenli ev elektroniği üreticisi. Günümüzde Nordmende markası altında İtalya, İrlanda ve Kuzey İrlanda'da beyaz eşya üretimleri yapılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Normende firması, Radyo H. Mende & Co şirketi tarafından 1923 yılında Dresden'de kuruldu. Otto Hermann Mende (1885-1940) tarafından kurulan Normende'nin tesisleri savaş yıllarında bombalanınca şirket kapatılmak zorunda kaldı. 1947 yılında Martin Mende (kurucusunun oğlu), bu kez Bremen'de Focke- Wulf Kuzey Almanya Mende Yayın GmbH adıyla yeni bir şirket kurdu. Bu şirketin adı sonradan Nordmende olarak değiştirildi. Şirket kısa sürede Almanya'nın önde gelen TV, radyo, teyp, pikap üretiicilerinden biri haline geldi.

1970'li yıllarda, Nordmende özellikle televizyon üretiminde geliştirdiği yenilikçi hamlelerle dikkat çekti. Ahşap ve farklı dış yapıdaki TV modelleri büyük ilgi gördü.

1977 yılında Nordmende şirketinin çoğunluk hissesi Fransız Thomson Brandt şirketine satıldı . Ertesi yıl, kalan hisselerde satılarak şirket tamamen Thomson'a devredildi.

1980'li yıllarda, Bremen'deki fabrikalar kapatıldı, Şirket Nordmende Thomson adı altında faaliyetlerine devam etti.

1990'lı yıllarda, Nordmende adı Thomson olarak değiştirildi. 2005 yılında Videocon Grup tarafından katot ışın tüpü üzerinde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların Thomson çatısı altında yapılması ile ilgili Thomson ve Videocon arasında anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın ardından yeniden Nordmende markası altında TV üretilmesine karar verildi. Ancak TV dünyasında kendi gösteren yeni gelişmeler bu süreci tıkadı ve üretimden vazgeçildi.

Nordmende markası KAL Grubu tarafından, Eylül 2008 yılında İrlanda'da yeniden hizmete girdi.

1970'li ve 1980'li yıllarda İrlanda'da üretim yapan ve başarılı bir dönem geçiren Nordmende İrlanda'da geçmişte kazandığı saygınlığına güvenerek yeniden beyaz eşya ürünleri üretmeye başlamıştır.

27 Ocak 2010'da Thomson şirketi adını Technicolor SA olarak değiştirdi[1] ve tüm şirketi, Medya ve Eğlence endüstrisinin lider hizmet ve ürün sağlayıcısı olan Amerikan film teknolojisi yan kuruluşunun ardından yeniden markalaştırdı. Günümüzde Technicolor, Nordmende markasının (İrlanda hariç) küresel sahibidir ve markanın lisansını Türkiye, İtalya ve Birleşik Krallık'taki seçkin Tüketici Elektroniği ortaklarına vermektedir. Nordmende markası 2014 yılından bu yana elektronik işitme cihazı benzeri cihazlarla bağlantılı olarak da kullanılmaktadır.

Nisan 2017'de TechniSat, Technicolor S.A.'yı o zamanki marka sahibinden Almanya, Avusturya, İsviçre ve Polonya için Nordmende markasını kullanma lisansını satın aldı. TV setleri ve DAB+ dijital radyo segmentlerindeki ilk Nordmende cihazları IFA 2017'de tanıtıldı.[2][3]

2022 yılında NordMende markasının hakları, diğer birçok tanınmış markayla birlikte bir paket halinde, marka genişletme konusunda uzmanlaşmış Talisman Brands/Established şirketine satıldı.[4] Marka, çeşitli bölge ve ürün kategorilerinde lisans sahiplerine alt lisans verilerek kullanılmaya devam edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Technicolor | History & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 21 Ekim 2023. 22 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  2. ^ Fuhr, Michael (2 Eylül 2017). "Marke Nordmende mit Digital- und Internetradios zurück". www.teltarif.de (Almanca). 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  3. ^ Michael Gassmann (28 Ağustos 2017). Die Marke Nordmende kommt zurück. DIE WELT. 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  4. ^ Vantiva (31 Mayıs 2022). "Technicolor: Closing of the Sale of Trademark Licensing operations". GlobeNewswire News Room (İngilizce). 21 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023.