Nissim Kamondo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Büyük yeğeni için Nissim de Camondo maddesine bakınız.

Kont Nissim Kamondo (10 Eylül 1830, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu - 27 Ocak 1889, Paris, Fransa) Kamondo Ailesinden Osmanlı-Fransız bankacı, koleksiyoncu ve hayırsever.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlü ve zengin Yahudi bankacı Kont Salomon Rafael Kamondo (1810-1866) ve Ester Fua’nın (1814-1880) oğlu olan Kont Nissim Kamondo, 1830 yılında İstanbul'da doğdu. Geçmişi engizisyon öncesi İspanya'ya ve sonra Venedik, İtalya’ya ve daha sonra da İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’a dayanan Sefarad Yahudi Kamondo Ailesi’nin ferdiydi. Büyükbabası Abraham Salomon Kamondo, İtalyan hayır kuruluşlarına büyük miktarda bağışlarda ve özellikle de İtalya’da demiryollarının kuruluşu ve genişletilmesi için büyük finansmanda bulunduğu için, bunun şerefine, Sardinya ve ilk İtalya kralı II. Victor Emmanuel, kendisine ve ailesine ebediyen taşımak üzere kont unvanı verdi.

Kendi büyükbabası tarafından başlatılan ve babası tarafından işletilen mali ve hayırsever faaliyetlerine Kont Nissim Kamondo, ağabeyi Kont Abraham Behor Kamondo (1829-1889) ile birlikte sürdürmeye devam etti, ve ayrıca ağabeyiyle bankacılık alanında ömür boyu ortak oldu ve ikisi de aile şirketlerini başarılı bir şekilde yöneterek genişlettiler.

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki en büyük bankalardan birine sahip olan ve merkezi de İstanbul’da bulunan banka işlerini Nissim Kamondo ve ağabeyi Abraham Behor Kamondo, 1869 yılında Paris'e taşıyıp geliştirmeye karar verdiler. Dinamik girişimciler olarak onların liderliğinde, "Isaac Camondo & Cie" adlı aile banka şirketi Fransa mali piyasasında önemli bir etken oldu. Şirket bankacılık alanında Fransa ve dünya çapında çok sayıda anlaşmalar ve yatırımlar yaptı ve Fransa’nın başlıca bankalarından "Banque de Paris" ile işbirliğine girdi ve Hollanda Bankasının yönetimini üstlendi.

Ailesiyle birlikte, Paris'te Rue de Monceau’da 63 numarada bulunan Parc Manceau manzaralı bir köşke yerleşti. Ağabeyi Abraham Behor Kamondo ise ailesiyle birlikte 61 numaralı yan köşke yerleşti. Sanata ve koleksiyonculuğa çok ilgi duyan Nissim Kamondo özellikle değerli tablolara çok ilgi duydu ve evini sanat eserleriyle döşetti.

Türkiye ile bağlantılarını sürdürmekle beraber, atalarının yaşadığı İtalya’yı da bazı alanlarda temsil etti. Nissim Kamondo, Paris İtalyan Hayırseverler Derneği Başkanı oldu ve 1889 yılında Paris’te Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları anısına düzenlenen Dünya Fuarı'nda katılımcı ülkeler arasında yer alan İtalya’yı, İtalyan delegasyonunun başkanı olarak temsil etti.

Hem hızla yükselip, Fransız toplumunun zengin kesimine entegre olmaları ve nüfuz sahibi de olabilmeleri, iki kardeş için önemli bir başarıdır. Yaptıkları katkılardan dolayı, Fransa Cumhuriyeti Kont Nissim Kamondo’yu ve Kont Abraham Behor Kamondo'yu 1882 yılında Légion d'honneur Nişanı ile onurlandırdı. Bu vesileyle Fransız ressam Carolus Duran'a ödül töreni için de resmi portresini yaptırdı.

Abraham Behor Kamondo, 1855 yılında Elise Fernandez (1840-1910) ile evlendi ve 1860 yılında ise ilk ve tek çocukları olan oğulları Moïse de Camondo doğdu.

Nissim Kamondo 1889 yılının Ocak ayında ölünce bu uzun ve verimli ortaklıkları son buldu ve aynı yılın Aralık ayında ağabeyi Abraham Behor Kamondo ölünce, oğlu Moïse de Camondo ve yeğeni Isaac de Camondo aile şirketini devraldılar.[1]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Les Arts Décoratifs, Nissim de Camondo (1830-1889) (Fransızca), lesartsdecoratifs.fr, 9 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Eylül 2019 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]