Ninja Kaplumbağalar (dizi, 2003)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ninja Kaplumbağalar (2003 TV serisi) sayfasından yönlendirildi)
Ninja Kaplumbağalar
FormatÇizgi dizi
TürAksiyon
Macera
Bilimkurgu
Proje tasarımcısıKevin Eastman & Peter Laird (karakterler)
Lloyd Goldfine
Seslendiren(ler)Mike Sinterniklaas
Wayne Grayson
Sam Riegel
John Campbell
Darren Dunstan
Scottie Ray
Veronica Taylor
Marc Thompson
Scott Williams
Christopher C. Adams
David Zen Mansley
Sean Schemmel
Jason Anthony Griffith
Eric Stuart
Lisa Ortiz
Ülke ABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı7
Bölüm sayısı155
1 Animasyon Filmi (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıMirage Studios
4Kids Entertainment
Gösterim süresi21-23 dakika
Dağıtımcı firma4Kids Entertainment
Yayın bilgileri
Kanal4Kids TV (1–6. sezon)
The CW4Kids (7. sezon)
Yayın tarihi4 Şubat 2003 (2003-02-04) - 28 Şubat 2009 (2009-02-28)

Ninja Kaplumbağalar (Özgün adı: Teenage Mutant Ninja Turtles), ABD çizgi dizisi, ağırlıklı olarak New York'ta ayarlanmıştır. İlk olarak 8 Şubat 2003 tarihinde yayınlandı ve 21 Kasım 2009 tarihinde sona erdi. Seri, imtiyazında yeniden canlandırılarak Fox'ta Fox Box program kuşağında Cumartesi sabahı çizgi filmi olarak işaretlendi (sonraki bilinen adıyla 4Kids TV). TMNT 2003 dizisi 4Kids Entertainment ve Mirage Studios tarafından yapıldı, her ikisi de şova haklarının yarısına sahip oldu ve Dong Woo Animation tarafından canlandırıldı.[1] Dizi son sezonunda The CW4Kids'e geçmesinden sonra 4Kids'in Fox ile sözleşmesi sona erdi. Nickelodeon şimdi ilerideki Kaplumbağalar dizisinin haklarına sahiptir.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizide, dört Kaplumbağa'nın kişiliği Mirage Comics karakterlerinin daha yakından takip girişimindeki 1987'deki diziden bazı yollarında farklıdır. Tüm karakterlerin çoğu karmaşık bireylerdir, ve Kaplumbağalar güçlü bir aile bağına sahiptir. Sesi de eylem üzerine vurguyla biraz daha ciddidir. Şovun neredeyse kaba komedi ya da önceki animasyonundaki gibi ağır kelime oyunlarına kadar özelliği yoktur.

Seri kapakları Kaplumbağalar'ın lağımlardan çıkıp, uzaya, alternatif boyutlara, geleceğe ve en sonunda eve bir kez daha eve gelme maceralarının geniş bir kapsamıdır. İlk birkaç sezon Kaplumbağalar'ın Shredder ve Foot'a karşı savaşmalarını konu alır, sonraki sezonlar başka rakiplerin dahil olmasında gelişir.

Kaplumbağalar ve Dostları[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 TV serisinde Leonardo Foot Grubu'nun ninjalarıyla dövüşür.
  • Leonardo: Grubun lideridir ve örneğin, en dengeli kaplumbağadır. O eğitim ve meditasyonuyla çoğunlukla kendine ilgi duyar. Onun bu önderliği Kaplumbağaların en çok disiplinli olmasına neden olmuştur, bir eksikliği de olabilmektedir, Leonardo bir kereden fazla bir bağıl işkolik olduğu gösterilmiştir. O mavi bir maske takar ve onun silahları olarak iki Japon katana taşır.
  • Raphael: Grubun en sinirlisidir. O sık sık onun en iyi olması öfkesine engel olur ve zor konuların bazılarında Kaplumbağlarla yüz yüze baş gösterme mücadelesindedir. O daha ziyade düşünmeden girdiği aksiyonda en iyi hareketini düşünür. Serinin yayını boyunca, o bir dereceye kadar kendi öfkesinde çalışır. O kırmızı bir maske takar ve iki sai taşır.
  • Michelangelo: bazen aptal olabiliyor ama sevimli kaplumbağadır. o çizgi romanlara ve korku filmlerine ilgi duyar, ve kötü veya iyi açısından dünyayı görmüştür, ve hiçbir gri alan arasındakiyle. O sık sık kendine ve süper kahraman gibi kardeşlerine başvurur, sık sık o favori çizgi roman karakterlerinin rütbesine katılmayı diler. O turuncu bir maske takar ve iki nuncaku taşır.
  • Donatello: Grubun zeki kişisidir. o kendini teknolojik deneylerle kuşatır ve sık sık düşmanların teknolojilerini koruyarak kaplumbağalar için gelişmiş donanım yapmaya çalışır. O, kabuk-hücre (bir cep telefonu benzeri konuşma aygıtı) ve diğer cihazlar arasındaki Savaş Kabuğu (Kaplumbağalar'ın taktik aracı) yaratımından sorumludur. O mor bir maske takar ve silah olarak geleneksel bo taşır.
  • Splinter: Tüm ailenin lideri mutant faredir, ve Kaplumbağalar için bir baba görevindedir. O bir zamanlar Japonya'daki ünlü dövüş ustası Hamato Yoshi'nin evcil hayvanıydı. Splinter ilk öğrendiği ninjitsu sanatını Yoshi'den izlemiştir ve Kablumbağalara öğretmiştir. Splinter sık sık manevi bir kılavuz görevi görür ve öğretmenlik yaptığı takıma danışır. O kullanmadığı geleneksel bir silah yapar, Splinter şiddetli ustalıkla bir silah olarak kullanabildiği bir sopa taşır. Öncesi animasyon serisinin aksine, Kaplumbağalar sık sık babaları olduğu, daha doğrusu ustaları olduğu Splinter'a danışır.
  • April O'Neil: Kaplumbağalar'ın en yakın insan dostudur. Onlar ilk April'le Baxter Stockman'ın teknik bir asistanı olarak çalıştığında tanışırlar. April, Donatello'nun düzenine yakın anlayışlı teknolojilidir, hızlı arkadaşları onunla dost olmuştur. April Kaplumbağalara çeşitli görevlerde recon ile yardım eder. O sonra Kaplumbağalara geçici ev olarak apartmanında kalmayı teklif eder. April'in apartmanında kendinin olduğu İkinci Zaman Zarfından kalma antika dükkânı bulur ve işletir. April, Kaplumbağalar'ın insan etkileşiminde ilk doğru belirti görevindedir ve onları dış dünya hakkında bilgilendirerek yardım eder.
  • Casey Jones: Kaplumbağa ailesine dost ve sırdaştır. O bir vigilante olarak çalışır, ilk zamanlar kendi başınadır, ve daha sonra Kaplumbağalar'ın genişletilmiş ekibinin bir üyesi olur. ilk başlarken, çoğu kez Raphael ile uyumludur, Casey çabucak ailenin parçası ve değerli dövüşçüsü olur. Tam dış görünüşünde o bir hokey maskesi takar ve bir hokey sopası kullanır ve silah olarak diğer sporların araç gereçleri vardır. O April'i hızlı bir şekilde alır, ve buna rağmen başlanıgıçta onu sevmezken ikisi romantik ilişkili olurlar.

Diğer dostlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fugitoid (Professor Honeycut olarak da bilinir): Uzak bir galaksiden bir robottur. Aslında, Danube gezegeninde yaşayanlardan ve insanlardan farklı olmayarak ortaya çıkmasıyla bir uzaylıdır, mevcut formunu almak zorunda olduğundan sonra o bir fırtına sırasında şimşek tarafından çarpılarak bilinci onun çalışan robotuna transfer oldu. O transmadde bir portal cihazı icat etti, kullanıcının verdiği yetenekle uzayın her yerine ışınlanmaktadır. İki savaşan hizip, Federasyon ve Triceretonlar, cihazın kontrolünün kazancını ararlar. Bu yapılanlarla profesör bir kaçak olarak kaçacaktır. Kaplumbağalar onunla karşılaşınca, onu kaderine kaçmasına yardım etmeye çalışırlar ve cihazı her iki hizipten uzağa saklarlar.
  • Leatherhead: Mutasyona uğramış bir timsah, mutagen olarak keşfedilince Utromlar tarafından alındı (Kaplumbağaların transformasyonundan bazısı) duygusuyla yapıldı. Leatherhead, onun saklandığı yere Shredder'ın zorla saldırısına dek Utromlarla barış içinde yaşıyordu. Bir süre sonra Baxter Stockman yenilenen vücut planıyla ona yardıma gelişiyle aldatıldı. En sonunda, Leatherhead, Stockman'ın Shredder'la bağları olduğunu öğrenir ve iyi tarafından yaralanır. Seri ilerledikçe o Kaplumbağalar'ın genişlemiş ailesinin yarı düzenli bir üyesi olur.

Düşmanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Shredder: Yayınlanan serinin çoğu boyunca kalan Kaplumbağalar için ana düşman. O Foot Clan lideridir, şehrin baştan sonra suç faaliyetini aldığı görülen ninjanın gizli bir örgütü. Shredder'ın imparatorluğu zirveye işlemesi Kaplumbağalar'ın gelişine kadardı. Kısa bir süre sonra onlar geldi ve girişti, Kaplumbağalar Shredder'ın ana odağı oldu. Shredder sonra yardımına Foot Ninja'yı Kaplumbalara kullanmasının üzerine binmesi çabalarına odaklanır. Dizinin seyri sırasında Shredder'ın, Splinter'ın eski ustası Hamoto Yoshi'yi ve sonra bir Utromu öldürdüğü ilk kez ortaya çıkar. Utromlar (Shredder hariç, Ch'rell olarak da bilinir) barışsever bir uzaylı ırkı çarpışmada dünyaya inme sırasında Japonya'da feodal dönemdir. O zaman Ch'rell, Oroku Saki, diğer adıyla Shredder'ın giysisini aldı.
  • Baxter Stockman: Teknik dahi ve yaratımından sorumlu olduğu mouserların bilim adamı: pratik bir şey olup kesintisiz yiyen seri bir fare bnzeri robotlar. robotların ilk olarak çıkması şehirdeki fare proleminin büyüme kontrolüne yardımcı olmak için yaratılmışlardır, Stockman'ın Shredder için teknik kaynak olduğu ortaya çıktı. Stockman sık sık Shredder'ın lütfunu kazanması için en iyilerini yapar fakat çoğunlukla önde gelen başarısızlıkla genel işkence ve nihai parçalama olur.
  • Hun: Shredder'ın kas gücüdür. Bazen Pembe Ejderhaların lideridir: Shredder'ın bazen kullandığı örgütlenmiş sokak haydutları grubu. O sürekli Shredder'ın onayını görür ve Foot'un Kaplumbağalara karşı girdiği savaşta önderlik eder. Onun yıllar önce Casey Jones'ın babasının ölümünden sorumlu olduğu ortaya çıkmıştır, ve özellikle Casey'in düşman olması gibi. Daha sonra seride Shredder'ın göçtüğü ortaya çıkmıştır. Hun ayrı bir suçlu varlık olan Mor Ejderhalara önderlik için geri döner, sadece o geri dönerken Shredder'ın yayına döner.
  • Triceratonlar: İnsansı triceratopların ortaya çıkmasıyla savaşçı bir uzaylı ırkı, Kaplumbağalar ilk sezonun sonunda Usta Splinter'ı bulmaya çalışırlarken yanlışlıkla birkaç galaksi arasına ışınlanmalarıyla anlaşmanın ortasına düşerler. Kaplumbağalar gelir, Triceratonlar'ın bir halk düşmanı olan Fugitoid olarak bilinen kaçak, Triceratonlar'ın umutsuzca istediği ışınlanma teknolojisine sahiptir. Triceratonlar, Professor Honeycutt'ın teknolojisini Federasyon adında askeri bir grupla savaşındaki yardım için kullanmayı dilerler. Serinin sonrasında, Triceratonlar yeryüzünü ele geçireceklerine inanırlar, Fugitoid hâlâ saklanmaktayken aslında o Utromlarla onların ana gezegenine gitti.
  • Federasyon: Uzayda ortaya çıkan Kaplumbağalarla tanışan uzaylı bir askeri örgüt. Federasyon Triceratonlar'la bir savaşa kilitlenmiştir ve her ikisi de yanında olan Fugitoid olarak bilinen bir robota erişmek için ararlar. Professor Honeycutt (Fugitoid), bir boyutlu portal yaratmıştır, her iki tarafta mevcut savaşta geniş bir taktiksel avantaj için istemektedirler, savaşın değerli nesnesi olmuştur. Kaplumbağalar Professor Honeycutt'la dost olurken, Federasyon na yataklık edenleri yok etmek için arar.
  • Ajan Bishop: Dünyadışı tehdidin başka türlerini ve dünyayı uzaylı istilasından korumakla görevli gizli bir hükûmet ajanıdır. O ilk Triceraton istilası sırasında Kaplumbağalarla anlaşmasıyla içine girer. Buna rağmen o ilk ortaya çıkışında bir dostun bir parçası olmuştur, o aslında Kaplumbağlarla çalıştığında onların mutant D.N.A. sına erişmeyi diler. Çok sonra Triceratonlar'ın tehdidi biter, Bishop, Kaplumbağaları avlamaya devam ederek en sonunda dördüncü sezonun çoğunluk için ana kötülerden biri olur. Bishop hem de Dr. Baxter Stockman ile dost olur ve aynı şekilde Shredder'ın daha önceden yaptığı gibi onu teknik bilgi olarak kullanır.

Sezon arızası[değiştir | kaynağı değiştir]

Şovun yayını sırasında, format birkaç kez değiştirildi. İlk dört sezonun orijinal yayını Kaplumbağlar'ın New York yerlisi Shredder, Federasyon/Triceratonlar, ve Bishop'la yüz yüze olmasını tutar. Dördüncü sezondan sonra şovda bu ilk büyük format "Ninja Tribunal" sezonunda değişti.

Ninja Tribunal sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sezonda Feudal Japonya'dan orijinal efsanevi kötü Oroku Saki olarak söylenen Shredder'ın farklı bir versiyonu tarafından yeni bir tehdit sunulduğuna odaklanır. Kaplumbağalar, Ninja Mahkemesi tarafından soruldu (bu eski mücadeleyi araştıran bir savaşı grubu, "Tengu" Shredder) Shredder'ın savaşına yeterince güçlü çeşitli insan savaşçıların yanında tren boyuncadır. Bu Kaplumbağalar'ın yeni silahlara erişmesiyle ilgilidir, güçlü mermilerle nasıl chi'lerini yaptıkları kanaldan öğrenirler, ve onların iç hayvan ruhlarını bulurlar. Bu sezon orijina lkarakterlerin dizaynları ve formatının kullanımının bitmesi olarak işaretlenmiştir.

Fast Forward sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sezonda tamamen bir yeniden dizayn edilen bak ve hissetin yanı sıra yepyeni bir yön özelliklidir. Sezon Kaplumbağaların 100 yıl ileriye gidip April ve Casey'in genç bir torunu Cody Jones'la tanışmalarına ve dost olmalarına odaklanır. Cody başarılı ve etkin teknoloji şirketine koşar ve onun tek varisidir. Yeniden formatlanmış şovda öncekinden parlak bir tonu görüldü, ve kısa hikâye satırlarına odaklandı. Önceki şovun karakterlerinden bazıları geri döndü, bununla birlikte, Bishop ve Baxter Stockman dahil.

Back To The Sewer sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sezon şovun yayının sonudur. Tüm ekip için henüz başka yeniden tasarı özelliklidir ve Kaplumbağaları günümüz New York'una geri getirdi. Sezon, the Fast Forward sezonundan bazı geri dönen karakterlerin özelliğindedir. Shredder'ın bir sibernetik versiyonu sibernetik gerçeğindeki savaşta Kaplumbağalar için ana kötüdür ama bunu durmak onların elindedir

Turtles Forever[değiştir | kaynağı değiştir]

Turtles Forever Kaplumbağaların 2009 TV filmidir ve etkin biçimde 2003 serisinin sonun getirir. Filmde, Back to the Sewer sezonundan yenilenen karakter dizaynları gösterilir. Hikâyenin merkezleri çevresinde Kaplumbağalar, 1987'de canlandırılan benzerleri yanlışlıkla 2003 Kaplumbağalar'ın boyutuna ışınlanarak benzerleriyle karşılaşırlar. Her ikisi de birleşerek iki seriden kötülere karşı savaşırlar, zamanın ve uzayın tümünü yok eden Utrom Shredder'a engel olurlar.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Blm # İlk Yayın tarihi Son Yayın tarihi
1. sezon 26 8 Şubat 2003 1 Kasım 2003
2. sezon 26 8 Kasım 2003 2 Ekim 2004
3. sezon 26 9 Ekim 2004 23 Nisan 2005
4. sezon 26 10 Eylül 2005 15 Nisan 2006
5. sezon (The Lost Episodes) 12 9 Şubat 2008 3 Mayıs 2008
6. sezon (Fast Forward) 26 29 Temmuz 2006 27 Ekim 2007
7. sezon (Back to the Sewer) 13 13 Eylül 2008 28 Şubat 2009

Türkiye Yayını[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TMNT - Dongwoo Animation Resmi Site". Dongwoo Animation Co. 9 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2008.