Nikon F3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nikon F3 HP

Nikon F3, Nikon firması tarafından geliştirilmiş bir SLR (refleks) fotoğraf makinesidir. 1980 yılında tanıtılan F3, 1988 yılında yerini Nikon F4'e bırakmıştır, Nikon'un tasarımı Giorgetto Giugiaro imzası taşıyan ilk F serisi profesyonel fotoğraf makinesi olup, serinin isteğe bağlı dış modüllerle film sarabilen ve otomatik netleme yapamayan son üyesidir.

F3, Nikon'un film kullanımı için geliştirilmiş elle netleme yapabilen objektiflerinin büyük çoğunluğu ile uyumludur. Ancak elektronik diyafram kontrolüne sahip olmadığı için diyafram halkası bulunmayan G serisi objektifler ile çekim yapılamaz. Düşük enstantane değerlerine sahip çekimlerde el titremelerini engelleyen Vibration Reduction (Türkçe: "Titreşim Azaltma") sistemi ile de uyumlu olmayan F3, bu donanıma sahip objektifler ile çekim yapabilmekte, ancak titreme etkisinin azaltılması için yüksek enstantane değerleri veya yüksek hızlı film kullanılması gerekmektedir. Nikon F3, diğer tüm filmli Nikon fotoğraf makineleri gibi dijital SLR fotoğraf makineleri için geliştirilmiş (DX serisi) objektifler ile kullanılamamaktadır.

Nikon'un son F serisi titanyum perdeli modeli olmasının yanında Enstantane öncelikli modu bulunan ilk modelidir. Daha önce devrim niteliğinde yenilikler yapmayan F serisi modellerin aksine makine, en baştan yaratılmış olup, makinada elektronik devreler kullanılmıştır.

Türevler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak DE-2 vizörlü modeli sunulmuştur. Ardından sunulan DE-3 vizörlü modeli daha geniş ve parlak bir görüş açısı sağlamıştır.Bu model F3'ler gözlük takan kimseler için kullanım kolaylığı oluşturmaktadır. Makina Nikon F3T modeli altında titanyum gövde ile satışa sunulmuştur, koleksiyoncuları hedef alan bu model çok nadirdir. Aksiyon ve spor fotoğrafçıları için Nikon F3H dizayn edilmişti, bu model bir motor drive içermesi sayesinde saniyede 13 kare çekim hızına sahipti.Ancak bu modelden de çok sayıda üretilmedi, nadir modellerden bir tanesidir. Basın modeli olan Nikon F3P foto muhabirler için üretilmişti, titanyum gövdeli bir vizöre sahipti, su geçirmez ve hava koşullarına dayanıklı bir gövdesi vardı, sadece Japonya'da satıldı. Ayrıca deneysel olarak Af özelliğine sahip ilk model Nikon F3AF üretilmiştir. Bu model için af destekli özel bir vizör ve 2 tane af lens çıkarılmıştır. Af motorunu ağırlığı, motorun af konusunda yavaş olması, modelin satılmasını engellemiştir.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikon F3 AF

Nikon F3 daha önceki iki modelde kullanılan mekanik obtüratör sistemini bırakıp, elektronik kontollü sisteme geçmiştir, bunun yanında enstantane hızında değişiklik yapmayıp min. enstantane değeri olarak 1/2000'i kullanmıştır. Makine pilinin bitmesi, aşırı hava şartlarında makinenin çalışması için makineye eklenmiş 2. bir deklanşör vardir makinanın ön kısmındadır, yalnızca 1/80 hızında çekim yapar.

Makineni yapısında farklı olarak vizör içinde ilk defa lcd kullanılmıştır,Lcd kullanıcılarda kötü bir izlenim bırakmıştır, yıllar geçtikçe eski performansını kaybeder ve parlaklığını yitirirdi , yine bu modelde yapılan bir başka değişiklik makinanın Enstantane öncelikli moda sahip olmasıdır, makine öçüm sistemi olarak Nikon'un geliştirdiği, makinanın ana aynasına mikroskobik delikler açılarak geçen ışığın, 2. bir ayna yardımıyla bir pozometreye yansıtılmasından oluşan sistem kullanılmıştır.

Bu model, serinin elle odaklama sisteminin kullanıldığı son modelidir.Ayrıca bir motor drive ile beraber sunulmayan ilk modeldir.Üretimi 1980 yılında 2002 yılına kadar devam etmiştir.Varisi Nikon F4'tür.

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

Kodak'ın bu makine üzerine eklediği dijital sensör sayesinde Kodak DCS-100 oluşmuştur, ilk dslr'lerdendir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]