Nieuwe Waterweg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nieuwe Waterweg (Yeni Sukanalı)
Nieuwe Waterweg'in yeri lacivert renkli.
Nieuwe Waterweg'in yeri lacivert renkli.
Konum
Ülke(ler) Hollanda
Genel bilgiler
Kaynak Maassluis, Het Scheur
Ağız Hoek van Holland, Kuzey Denizi
Uzunluk 10 km

Nieuwe Waterweg 1872 yılında açılan yaklaşık 10 km. uzunluğa sahip yapay su kanalı. Rotterdam ve Limanından Ren-Meuse ırmakları ile Kuzey Denizine bağlantı sağlamak üzere inşa edildi.

Dünyanın en işlek limanlarından birisi olan Rotterdam Europort’a denizaşırı gemilerin ulaşımını sağlayan işlek bir kanaldır. Kuzey Denizi girişinde 1997 ‘de tamamlanan Maeslantkering adı verilen bir sel önleyici sistem bulunmaktadır. Nieuwe Waterweg kanalı üzerinde veya altında herhangi bir köprü veya tünel bulunmamaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yy. ortalarında Rotterdam, temel olarak Almanya ve İngiltere arasında mal sevkiyatının yapıldığı dünyanın en geniş limanlarından birisi idi. Ren deltasında bulunan birçok irili ufaklı su yolları artan gemi trafiğine yeterli gelmediğinden ulaşım güçlükleri oluştu.

1863’te Rotterdam ve Kuzey Denizi arasında bağlantı kanalı yapılmasına izin veren yasa çıkarıldı. Su Mühendisi Pieter Caland, Hoek van Holland ve Ren Irmağı ağzının genişletilerek oluşturulacak kanalın tasarımı için görevlendirildi. 1731 ’de hazırlanan bir başka tasarım da bulunmakta idi. Ancak uygulamaya geçilmesi artık ertelenemez bir gereklilik doğurmuş bulunmakta idi.

Yapım çalışmaları 31 Ekim 1863’te başladı. İlk etap Rozenburg ’ta bulunan çiftlik alanlarının kamulaştırılarak Hoek van Holland’a aktarılmasını içeriyordu.

İkinci etap boyunca birbirine paralel iki set inşa edilmesi iki yıl sürdü. Caland, kazı alanından çıkarılacak atıkları denize aktarmak ve alüvyon birikimini azaltmak üzere setleri denize doğru 2 km. genişletmeyi uygun gördü.

Setlerin tamamlanması üzerine, üçüncü etap kanal alanının kazılma çalışması olarak 31 Ekim 1866’da başladı ve üç yıl sonra tamamlandı Kanaldan çıkarılan toprağın büyük kısmı diğer baraj ve setlerin inşaatında güçlendirme çalışmaları için kullanıldı.

Son dördüncü etap, deniz ve ırmak arasında kalan engelin kaldırılması idi. 1872’de Nieuwe Waterweg tamamlandı ve Rotterdam ile Kuzey Denizi arasında kolay erişim açıldı.

Akım ve erozyon nedeni ile gemi hattı bir miktar genişlemiş bulunmaktadır. Bu nedenle dev tankerlerin geçişi için kanal dibinin sürekli olarak temizlenmesi çalışmaları yapılmaktadır.

1997’de Delta Çalışmalarının son bölümü olan Maeslantkering, Nieuwe Waterweg kanalının denizle birleştiği yerde Beaufort ölçeğine göre 10 ile 12 arasında şiddete sahip deniz fırtınalarından Rotterdam’ı korumak üzere bir sel bariyeri olarak uygulamaya konuldu.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]