New Forest Midillisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Büyük Britanya'nın güneyindeki Hampshire yöresine özgü yerli bir midilli türüdür. Adını New Forest Millî Parkı'ndan almıştır. Dayanıklılığıyla, güçlülüğüyle ve adımlarının sağlamlığıyla tanınır. Boyu 122 ile 148 santim civarındadır.

New Forest Midillilerinin sayısı sürekli azalıp artmıştır. 1850, 1860 yıllarına işaret eden belgelerde sayılarının, kısraklarının çiflteşecek aygır bulamadıkları için tükenme tehlikesinde olduklarından bahsedilmiştir. 1945 yılında altı yüz civarındayken sonraları istikrarlı bir biçimde artarak şimdilerde binlere ulaşmıştır. New Forest'ta otlayan tüm midilliler, yerli halk tarafından sahiplenilmiştir ve yerli halk, onlar sayesinde yıllık maaş alabilirler. Ayrıca sağlık durumlarından "agister" denen, Kraliyet Ormanları'ndaki otlakların korunup geliştirilmesiyle görevlendirilmiş yetkililer ile "verderer" denen, görevi halka açık meralar ile kraliyetin av alanlarıyla ilgilenmek olan yetkililer sorumludur. Midillilerin yıllık sağlık kontrolleri, göç sırasında sürüler hâlinde bir araya getirildiğinde yapılır. Bu toplanma sırasında ayrıca safkan aygırlarla kısraklar çiftleştirilebilir.

Homlsley Kampı civarında eşine kur yapan bir aygır

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapılan kazılarda MÖ 500.000 yılına ait bir midillinin omzunda mızrak izinin bulunması, bu midillilerin binlerce yıl önce de burada yaşadıklarını ve eski insanlar tarafından avlandıklarını göstermiştir. Kazılarda bu atların kemiklerinin Demir Çağı'nda mezar kazma işinde kullanıldığı da öğrenilmiştir. Ayrıca bulgular, o dönemin midillilerinin boylarının bugünkülerin boylarına çok yakın olduğunu da göstermektedir.

I. William önce New Forest'ı kraliyet av alanı olarak kullanmak istemiş, daha sonra 1066 yılında İngiliz Kanalı'nı geçerek İngiltere'yi işgal ederken iki binden fazla atı gemilere doldurup Normandiya'ya götürmüştür. Bilinen yazılı en eski belgeler bunu söylemektedir. Yaygın bir inanışa, söylentiye göre de İspanyol Armadası'nın batan gemilerinden yüzerek kaçabilen İspanyol atları, kıyıya varabilmiştir ve New Forest Midillilerinin soyu İspanyol atlarına dayanmaktadır; fakat New Forest Millî Parkı yetkilileri bunun yalnızca bir efsane olduğunu söylemektedirler.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]