Neumünster

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Flama Konum
Temel veriler
Eyalet Schleswig-Holstein
Rakım NHN'den 22 metre yüksek
Yüzölçümü 71,63 km²
Nüfus 80.150 (03 Ağustos 2020)
Posta koduen 24534 − 24539
Telefon alan kodu 04321
Plaka kodu NMS
Web sitesi
Belediye başkanı Olaf Tauras
Vicelin Kilisesi
Belediye başkanlığı binası

Neumünster, Almanya'nın kuzeyinde, Schleswig-Holstein eyâletinde bir kent.

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Schleswig-Holstein eyâletinin merkezinde yer alır. Güneyde Hamburg, Bad Segeberg ve Lübeck, kuzeyde ise Kiel ile komşudur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya ile Danimarka arasındaki tarihi Ochsenweg yolu üzerinde yer alan Neumünster, 1127 yılında, daha sonra Oldenburg piskoposluğuna getirilecek olan Aziz Vizelin tarafından kuruldu. Kuruluş aşamasında "Wippendorf im Gau Faldera" olarak anılan kent, Aziz Vizelin tarafından inşa edilen "Novum Monasterium" ("neue Münster") manastırına ithafen Neumünster olarak adlandırılmaya başlandı. Kent nüfusu 20’nci yüzyıldan itibaren patladı. Sanayileşmenin yanı sıra II. Dünya Savaşı sonrası doğudan gelen göç dalgası da kentin büyümesini sağladı.

Neonazilerin buluşma noktası[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 yılında açılan ve 2014 senesinde kapatılan "Club88" isimli bar, kısa zamanda neonazilerin buluşma noktalarından biri haline geldi. 88, alfabenin 8’inci harfinden yola çıkarak nazilerin “Heil Hitler” şeklindeki selamına gönderme yapıyor. Aralarında lider konumundakilerin de bulunduğu pek çok neonazi, düzenli aralıklarla Neumünster’de bir araya geliyor.

Görülmeye değer yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mimarlığını Christian Frederik Hansen’ın yaptığı, 1834 tarihli Vicelin Kilisesi ve yeni gotik tarzda 1900 yılında inşa edilen Belediye binası, Neumünster’in görülmesi gereken yerleri arasında ilk sırada yer alır. Hayvanat parkının yanı sıra Dosenmoor ve Einfelder See gibi doğal anıt bölgeleri de Neumünster sınırları içinde yer alır.

Neumünster'de kamusal alanlarda çok sayıda anıt ve sanat eseri vardır. Rencks Park girişinde, 1902'de Hans Bauer (1888–1925) tarafından yapılan çoban tanrısı "Hirtengott Pan" heykeli vardır. Birkaç adım ileride nasyonal sosyalizm kurbanları için bir anıt taşı vardır. Ernst Reiter'in plastik dalgaları, manastır adasının ortasında, vandalizm nedeniyle ilgili çeşme dolmuştu. Designer Outlet Center'da büyük boy bir atın kafasını tasvir eden bir heykel var. Neumünster, atla ilgili sayısız etkinlikleri sebebiyle at kasabası "Pferdestadt" olarak da bilinir.

Kardeş Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsun-Türkiye

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]